Polícia má okruh podozrivých z vraždy Kolesárovej, chýbajú dôkazy

Uplynul už rok od vraždy právničky Ľubice Kolesárovej, no príbuzní a verejnosť stále nepoznajú páchateľa. Rovnako je to aj pri doteraz neobjasnených vraždách právnikov Ernesta Valka či Marka Rakovského, ktorý bol aj žiarskym mestským poslancom. A tak zostávajú otázky kto a prečo to urobil bez odpovedí.

16.04.2014 13:00
debata (1)

Aj keď polícia z vraždy právničky Kolesárovej zatiaľ nikoho neobvinila, tvrdí, že je na stope ľuďom, ktorí za jej smrťou stoja. „Polícia pracuje s viacerými verziami, bol stanovený aj okruh možných páchateľov. Zatiaľ sa nepodarilo získať také dôkazy, na základe ktorých by bolo možné obviniť konkrétnu osobu,“ reagovala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Podľa informácií Pravdy z policajného zdroja za jej vraždou by mohli byť aj aktivity súvisiace s praním špinavých peňazí. Mladá právnička mala v tejto súvislosti pár dní po vražde svedčiť pred súdom.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný tvrdí, že byť právnikom zastupujúcim rôznych klientov z biznisu je exponované povolanie, kde existuje zvýšené riziko. „Biznis v našich podmienkach je drsný, často má až gangsterský štýl,“ hovorí Žitný. Podľa neho muž, ktorý na mladú právničku zaútočil brutálnym spôsobom, ju nemal zabiť. „Mala byť skôr zastrašená, než zavraždená. Páchateľ nezvládol remeslo,“ reagoval. Podľa neho vražda Kolesárovej, rovnako ako vražda advokáta Valka súvisia s ich povolaním a útok na nich si niekto objednal.

Právničku napadol vlani v apríli neznámy útočník pred domom v bratislavskej Karlovej Vsi, kde mala byt. Ľubica Kolesárová (+35) podľahla ťažkým zraneniam spôsobených nožom o pár hodín neskôr v nemocnici. Polícia sa pokúša rozlúsknuť, či prišla o život kvôli miliónovým kauzám, v ktorých figurovala nielen ako expertka na colné právo, ale aj ako svedok či konateľka viacerých firiem. V minulosti sa právničke mali vyhrážať osoby ruskej národnosti. Nie je teda vylúčené, že išlo o nájomnú vraždu na objednávku, čo môže potvrdzovať spôsob, akým sa útok odohral. Páchateľ jej spôsobil rozsiahle ťažké zranenia hlavy a mnohopočetné bodné poranenia. Po právničke, ktorej manžel bol tiež známy právnik a v roku 2011 spáchal samovraždu, zostal malý syn. Stará sa o neho stará mama. Na mŕtvom bode stojí aj objasňovanie Valkovej smrti. Žitný hovorí, že "takéto vraždy na objednávku sa odhaľujú ťažko, aj keď má polícia vytypovaný okruh možných páchateľov. Naráža tu na val mlčania.

Aj zo strany objednávateľa, aj páchateľov". Vyšetrovanie vraždy bývalého predsedu federálneho Ústavného súdu a prominentného advokáta trvá už takmer tri a pol roka a doteraz nepadlo žiadne obvinenie. Najnovšie polícia hľadá pomoc v zahraničí. Ako písala Pravda v januári tohto roka, advokátova vražda súvisí so snahou páchateľov získať od advokáta údaje o zahraničných bankových kontách, na ktorých mal vysoké sumy, a popritom rabovať. Peniaze mali byť v slovenských korunách a pochádzať z obdobia, keď advokát zastupoval štát vo viacerých známych kauzách. „Kým pomoc zo zahraničia nebude vybavená, nie je možné konštatovať nejaký posun vo vyšetrovaní tejto kauzy,“ informoval podľa televízie JOJ policajný prezident Tibor Gašpar.

Ticho je aj okolo smrti Marka Rakovskeho (29). Ten zomrel vlani začiatkom júla pri výbuchu auta, v ktorom bol nastražený výbušný systém. Ani v tomto prípade polícia nepozná motív ani vraha a obmedzila sa len na vyhlásenie, že pracuje s viacerými verziami. Spôsob vykonania vraždy naznačuje, že mohlo ísť o objednanú popravu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #krimi #právnička