Štefan Harabin by mal mať protikandidáta

Súčasný šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin bude mať protikandidáta pri voľbe na post predsedu tejto súdnej inštancie. Otázkou zatiaľ zostáva, kto ním bude. Harabinovým súperom má byť ďalší sudca Najvyššieho súdu, ktorého podporí združenie Za otvorenú justíciu. Meno by malo byť známe v krátkom čase.

16.04.2014 13:02 , aktualizované: 19:00
Štefan Harabin Foto: ,
Štefan Harabin
debata (7)

"Máme vybratého kandidáta, ktorého chceme podporovať. On sa rozhodne, kedy zverejní svoje meno, a urobí tak až vtedy, keď oficiálne kandidatúru oznámi Súdnej rade,“ povedala včera Pravde sudkyňa Katarína Javorčíková zo združenia. Podľa nej je dobré, ak bude viacero kandidátov, lebo o tom sú v demokracii voľby. Verí, že nový kandidát po zvolení za predsedu zmení doterajší trend v justícii.

Nie je vylúčené, že s vlastným kandidátom by mohol prísť aj minister spravodlivosti Tomáš Borec. "Podmienkou nominácie je však získanie súhlasu dotknutého sudcu alebo sudkyne,“ uviedla hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. Boreca na predloženie kandidáta nedávno vyzvala poslankyňa a niekdajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z Mostu-Híd. Podľa nej by tým minister Borec vyslal signál, že vie, čo súdnictvo potrebuje, a že Smer nestojí za Harabinom.

Počas prezidentskej kampane premiér Robert Fico v debate so svojím súperom Andrejom Kiskom vyhlásil, že by neodporúčal Harabinovi opätovne kandidovať. Podľa Fica je totiž objektívnym faktom, že Harabin rozdeľuje justíciu. "Úplne súhlasím s jeho názorom,“ reagoval včera na Ficove slová podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Bližšie však voľby šéfa súdu nechcel komentovať, lebo mu neprináleží hovoriť do rozhodnutia Súdnej rady.

Harabinovi skončí funkčné obdobie 22. júna. Opätovne ho do funkcie navrhla Sudcovská rada Najvyššieho súdu. Je pravdepodobné, že Harabina či iného kandidáta Súdnej rade nenavrhne Združenie sudcov Slovenska, čo je najväčšia stavovská organizácia sudcov. Včera sa mala zaoberať aj otázkou kandidatúry, ale rokovanie bolo odložené na 29. apríla. To je však deň po tom, ako uplynie termín podávania návrhov na post šéfa Najvyššieho súdu.

Nového predsedu súdu bude voliť Súdna rada 19. mája, jej hlasovanie je verejné. "Verejnosť tak bude vedieť, kto sa pričinil o to, akého budeme mať predsedu Najvyššieho súdu,“ poznamenala sudkyňa Javorčíková.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Štefan Harabin #Tomáš Borec #Združenie sudcov Slovenska