Lipšic nevysvetlil osemtisícový príjem

Informácie o nadštandardných zárobkoch Daniela Lipšica, ale aj o nevyrovnaných záväzkoch jeho strany NOVA sa objavili na internete.

16.04.2014 14:00
Daniel Lipšic Foto: ,
Daniel Lipšic
debata (176)

Okrem nich bloger na webe denníka Pravda zverejnil aj dokumenty, z ktorých vyplýva, že tento nezaradený poslanec má problémy s platením daní načas. Lipšic pravosť dokumentov nepoprel, výšku svojich príjmov však nevysvetlil.

Na internete sú kópie listov z Daňového úradu v Bratislave. Podľa nich Lipšic vlani v októbri nezaplatil v riadnom termíne dane vo výške 822 eur. Spravil tak až s 32-dňovým oneskorením. Podobne sa mal omeškať aj s daňami za január tohto roka, tentoraz vo výške 719 eur.

Ďalším priloženým dokumentom je faktúra za právne služby Lipšica pre americkú neziskovku Alliance Defending Freedom (ADF). Tá mu v októbri minulého roka za dvojtýždňovú prácu poslala sumu 2 466 eur. Túto sumu si má poslanec v neziskovke fakturovať podľa blogu dvakrát mesačne. Za výkon verejnej funkcie berie okolo 3 300 eur mesačne, spolu s príjmom od ADF by mal mať viac ako 8 200 eur za mesiac. Na otázky o Lipšicových príjmoch tlačové oddelenia hnutia NOVA odpovedalo, že sú zrejmé z podrobného majetkového priznania zverejneného v rámci projektu Politika open. Na webe politikaopen.sk pri mene Lipšic však žiadna spolupráca s americkou neziskovkou uvedená nie je. Ešte vlani pritom Hospodárske noviny upozornili, že Lipšic s ADF spolupracuje pravidelne, za pol roka práce v jej viedenskej pobočke mal v roku 2012 zarobiť na právnom poradenstve vyše 78-tisíc eur.

Tlačové oddelenie jeho hnutia sa vyjadrilo iba k úniku dokumentov. „Zverejňovanie dokumentov získaných hacknutím mailovej komunikácie predsedu hnutia NOVA presahuje hranice nielen verejnej kontroly, ale aj Trestného zákona,“ reagovalo tlačové oddelenie s tým, že Lipšic podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vystupujúceho pod falošnými profilmi na blogoch.

Najnovšie majetkové priznania verejných funkcionárov za minulý rok síce už odovzdané sú, ešte však neboli zverejnené. Podľa posledného priznania za rok 2012 má Lipšic uvedený príjem za výkon verejnej funkcie 53 774 eur. Okrem toho si mal v rovnakom roku zarobiť ďalších 132-tisíc eur.

Nevysvetlené zatiaľ zostalo aj ďalšie tvrdenie blogera, že NOVA mala ku koncu minulého roka nevyrovnané záväzky v hodnote presahujúcej 50-tisíc eur. „Hospodárenie hnutia NOVA je predmetom výročnej správy overovanej vyžrebovaným audítorom a bude v súlade so zákonom zverejnená na webovej stránke Národnej rady,“ napísala strana v stanovisku.

© Autorské práva vyhradené

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic