Polievanie nechá príroda na šibačov. Bude pekne

Polievači si to s počasím akoby dohodli. Na Veľkonočný pondelok pršať nebude, niekde sa možno objaví malá prehánka. Po studených dňoch príde oteplenie.

17.04.2014 15:00
počasie, jar Foto: ,
Po ochladení zo začiatku týždňa sa v najbližších dňoch rozhostí príjemné počasie.
debata

Sviatky si užijú aj lyžiari, na horách napadol sneh a Tatry ponúkajú poslednú lyžovačku v tomto roku.

Po ochladení sa v najbližších dňoch rozhostí celkom príjemné počasie. Eugen Lexmann zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu ho opísal ako „také vlažné“, ale bude fajn. „Možno budú ľudia až prekvapení zmenou počasia. Kým ešte v stredu bolo chladno a prúdil k nám studený vzduch od severu, v piatok k nám bude prúdiť juhovýchodný vzduch a začne sa výrazne otepľovať. Počas celého sviatočného obdobia by malo prevládať polooblačné počasie. Ojedinele sa môžu vyskytnúť slabé zrážky, väčšinou prehánky,“ naznačil meteorológ.

Od Veľkého piatka až do Veľkonočného pondelka by mohli teploty v nížinách južného Slovenska dosahovať 20 až 22 stupňov, na severe to môže byť 15 stupňov. Ranné teploty sa v najbližších dňoch budú pohybovať v rozpätí 9 až 3 stupne, akurát v piatok ráno môže byť ešte v dolinách severného Slovenska teplota okolo nuly.

V sobotu si do ruky vezme šibák vietor. Lexmann predpovedá na tento deň veternejšie počasie, a to najmä v okolí Levíc a Nitry. „Pri takomto tlakovom gradiente býva silne veterno vo východnej časti Podunajskej nížiny, najmä na staniciach Mochovce alebo Nitra, tiež na Horehroní. Ale ďalšie dni sa vietor upokojí,“ uviedol meteorológ.

Radosť budú mať všetci tí, ktorí chcú sviatky stráviť s teplou čapicou na hlave a s lyžami na nohách. Vo vyššie položených oblastiach vo Vysokých aj v Nízkych Tatrách si aj cez Veľkú noc užijú dobrú lyžovačku. „Na Štrbskom Plese napadalo do stredajšieho rána 12 centimetrov nového snehu,“ povzbudil klimatológ Pavel Faško.

Vodiči s letnými pneumatikami sa problémov na horských priechodoch nemusia obávať. Už by sa nemala zopakovať situácia z utorka, keď sa pre slabšie sneženie a šmýkajúce sa kamióny na hodinu zablokovala premávka na Donovaloch a v Kremnických Baniach. V štvrtok sa síce môže objaviť mierny dážď, ale ten by bezpečnosť na cestách nemal výrazne obmedziť.

Poisťovne pripomínajú, že počas sviatkov by na bezpečnosť mali myslieť aj samotní šibači, nielen šoféri. Artur Šturmankin zo spoločnosti Allianz – Slovenská poisťovňa pripomenul z minulosti prípad muža, ktorý sa rozhodol vyšibať vnučku. „Keďže sa dievčatko bránilo, bolo potrebné ju rýchlo a promptne schytiť a prehnúť cez koleno. Pri tejto zábave však starého otca nešťastne seklo v krížoch, a tak ho z bytu na 8. poschodí museli záchranári vynášať na nosidlách. Nevinná šibačka sa skončila vyskočenou platničkou, ktorú si klient liečil tri mesiace,“ uviedol.

Zranením sa skončil aj nápad podnapitého šibača, ktorý chcel dve plné vedrá odviezť na bicykli cez úzku bráničku, ktorú mu držala jeho manželka. „Nepodarilo sa udržať kurz a s celým bicyklom sa prevrátil na ženu, ktorá utrpela fraktúru pravej ruky,“ dodal Šturmankin.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Veľká noc