Slovenskí vedci vyvíjajú vakcínu proti kliešťom

Chystáte sa cez sviatky do prírody? Ak áno, dávajte si pozor na kliešte. Ich sezóna sa už začala. Apríl, máj a potom september sú mesiace, keď sú tieto parazity v prírode najaktívnejšie.

17.04.2014 17:00
Koliba, počasie, jeseň, turisti Foto: ,
Sezóna kliešťov sa začala. Priniesť si ich môžu turisti aj z Malých Karpát.
debata (4)

Šanca vyhnúť sa im je takmer nulová, stretnete sa s nimi už na celom Slovensku. Najviac ochorení však v minulom roku spôsobili v Trenčianskom kraji. Slovenskí vedci sa však už pustili do boja proti kliešťom a vyvíjajú očkovaciu vakcínu.

Premnoženie kliešťov potvrdzuje aj Branislav Peťko z Parazitologického ústavu SAV v Košiciach: „Nájdete ich už aj v takých oblastiach, v ktorých v minulosti vôbec neboli, napríklad vo vyšších nadmorských výškach Veľkej Fatry či Vysokých a Nízkych Tatier.“ Za ich premnoženie môže teplejšie počasie a zvieratá.

Kliešte prenášajú vírus, ktorý spôsobuje kliešťovú encefalitídu (zápal mozgových blán) a baktériu, ktorá spôsobuje lymskú boreliózu. „Obe sú nebezpečné, lebo môžu trvalo poškodiť centrálnu nervovú sústavu a v niektorých prípadoch viesť aj k smrti,“ upozorňuje riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku Darina Sedláková.

A práve tieto ochorenia na Slovensku stúpajú. „V minulom roku bolo hlásených 998 ochorení na boreliózu, čo je o viac než 30-percentný nárast oproti roku 2012. Na kliešťovú encefalitídu bolo hlásených spolu 163 ochorení, čo je takmer 60-percentný nárast oproti roku 2012,“ uvádza hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. Najvyššia chorobnosť bola v Trenčianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom.

Podľa epidemiologičky Márie Štefkovičovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne najvyšší nárast prípadov kliešťovej encefalitídy v tomto regióne bol v okresoch Púchov a Považská Bystrica. „V severozápadnej časti nášho kraja sú dlhodobo zaznamenávané prípady kliešťovej encefalitídy. Súvisí to hlavne s miernejšími zimami, ktoré umožňujú lepšie prežívanie drobných cicavcov – hostiteľov kliešťov v zime,“ uvádza Štefkovičová a dodáva, že nárast ochorení prenášaných kliešťami sčasti ovplyvňuje aj rozvoj voľnočasových aktivít, akými sú záhradkárčenie, hubárčenie, turistika či iné outdoorové aktivity. Vlani mali na území Trenčianskeho kraja 65 prípadov kliešťového zápalu mozgu a mozgových blán. Štefkovičová upozorňuje, že kliešťová encefalitída je vážne ochorenie. Približne u 6 percent ľudí po ochorení dlho pretrvávajú bolesti hlavy, ubúda svalovina a objavujú sa aj psychické problémy, napríklad depresia či poruchy koncentrácie.

Peťko preto upozorňuje, že sa budeme musieť naučiť, ako sa na turistiku či prechádzky obliekať. „Treba sa tiež nastriekať repelentom najmä na ponožkách, opasku či krku a po príchode domov si skontrolovať oblečenie aj celé telo. Iná ochrana proti kliešťom nie je, hoci Slovenská akadémia vied už spolupracuje na vývoji očkovacej vakcíny proti kliešťom,“ uvádza akademik. Tá by mala zabrániť, aby sa kliešť prisal na človeka. Vakcínu vyvíjajú spoločne s holandskými vedcami a projekt je hradený z európskych fondov. Zatiaľ ešte nie je známy termín, kedy by sme mohli vakcínu používať.

Domov si môžete doniesť kliešťa napríklad aj na svojom psovi. „Ak ešte nie je na zvierati zavŕtaný, tak ho pri hraní alebo česaní môžete dostať aj na seba, prípadne na deti,“ upozorňuje Peťko a dodáva, že ak sa kliešť stihne vybrať do 24 hodín, tak by sa človek mal nákaze vyhnúť.

Na prežitie kliešť potrebuje teplo približne od 8 stupňov Celzia, vlhko a hostiteľa. Larva parazituje na myšiach, dospelé kliešte potrebujú väčšie zvieratá, napríklad veverice, líšky, ježkov, v mestách sú to prevažne túlavé mačky či vtáky, ktoré behajú aj po zemi, napríklad drozdy.

Kliešť môže okrem človeka chorobu preniesť aj na zvieratá. Nákaze sú vystavené najmä kozy, pri ktorých sa vírus vylučuje do mlieka. „Ak nie je mlieko dostatočne tepelne spracované, môže sa ochorenie na človeka preniesť aj pri konzumácii výrobkov z tohto mlieka,“ upozorňuje vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Avdičová.

Banskobystrický kraj podľa nej nepatril v minulosti medzi oblasti, kde sa nachádzali tieto parazity zamorené vírusom kliešťovej encefalitídy, ale za posledné roky sa vyskytli v niektorých okresoch ojedinelé prípady ochorení a boli zaznamenané aj menšie epidémie prenesené mliečnymi výrobkami z infikovaných zvierat. „Nedá sa vylúčiť, že aj v tomto kraji sa v budúcnosti potvrdí existencia takzvanej endemickej oblasti, to znamená výskyt nakazených kliešťov obmedzený na istý kraj či región,“ vysvetľuje Avdičová a dodáva, že endemické oblasti sú na Slovensku lokalizované predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh.

Okrem toho možno za endemické územie považovať aj juhozápadnú časť Slovenska a južné okresy Nitrianskeho kraja. Výskyt infikovaných kliešťov sa však zaznamenáva už aj v oblastiach, kde v minulosti nebola potvrdená endemickosť.

Najlepšou prevenciou proti kliešťovej encefalitíde je očkovanie. „Na Slovensku sú v súčasnosti registrované bezpečné očkovacie látky tak pre deti, ako aj pre dospelých,“ tvrdí hovorkyňa úradu hlavného hygienika Skalická. Základné očkovanie pozostáva z podania troch dávok očkovacej látky, pričom prvú dávku je najvhodnejšie podať v chladných mesiacoch (január, február). Pred ochorením môžu čiastočne chrániť prvé dve dávky. Kompletné očkovanie tromi dávkami chráni minimálne počas 3 rokov. Jedna vakcína stojí približne 24 eur. Proti borelióze nie je žiadna účinná prevencia. Dá sa však liečiť antibiotikami.

Kliešte spôsobujú závažné zdravotné ochorenia

  • Lymská borelióza je ochorenie, ktoré postihuje viaceré orgány. Kliešte prenášajú baktérie – borélie. Prvé štádium ochorenia sa prejavuje začervenaním v okolí miesta, kde sa prisal kliešť, teplotou, únavou, bolesťami svalov a kĺbov. Druhé štádium vzniká po týždňoch až mesiacoch a je charakterizované poškodeniami rôznych orgánov, napr. postihnutím srdca (zápal srdcového svalu), nervového systému (zápaly nervov, obrny), oka (zápal zrakového nervu), kĺbov (zápaly), pečene. K tretiemu štádiu, ku ktorému dochádza po niekoľkých mesiacoch až rokoch, patrí najmä postihnutie centrálneho nervového systému, kožné zmeny, zápaly kĺbov a očnej rohovky. Na prevenciu neexistuje žiadna vakcína. Borelióza sa lieči antibiotikami.
  • Kliešťová encefalitída je vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša zo zvierat na ľudí prostredníctvom infikovaných kliešťov. Pôvodcom ochorenia je vírus, ktorý sa do organizmu dostane pri prisatí infikovaného kliešťa alebo konzumáciou tepelne nespracovaného mlieka od infikovaných oviec, kráv a kôz. Prvá fáza ochorenia sa prejaví chrípkovými príznakmi – horúčkou, bolesťou hlavy, únavou, bolesťami kĺbov, bolesťami svalov. Nasleduje bezpríznaková fáza ochorenia, ktorá trvá 1 – 20 dní. V druhej fáze ochorenia sú charakteristické príznaky postihnutia centrálneho nervového systému (zápal mozgu, zápal mozgových blán). Ochorenie sa prevažne končí úplným uzdravením. Proti kliešťovej encefalitíde sa dá očkovať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #očkovanie #kliešte #kliešťová encefalitída