Kedysi boli kraslice jedlom, dnes sú dekoráciou

Kraslice, ktoré vyrába Alena Pelechová z Rakovca nad Ondavou, skrášľujú domy po celom svete, od Európy cez Kanadu až po Austráliu. Zdobené vajíčka vyrába pre odberateľov po celý rok, pre seba to stíha v poslednej chvíli, v sobotu večer pred Veľkonočnou nedeľou.

20.04.2014 06:00
Alena Pelechová, kraslice, Veľká noc Foto: ,
Kraslice pani Pelechovej.
debata (11)

S jednoduchými kraslicami začínala ako dieťa. „Kedysi sa vajíčka na výrobu kraslíc varili. Ako dieťa som špendlíkovou metódou ozdobila uvarené vajíčko voskom zo sviečky. Potom som ho zafarbila vo vývare z cibuľových šupiek, vajíčko zhnedlo. Nahriatou handričkou som dala vosk dole,“ približuje staré techniky pani Pelechová. Na miestach, kde bol vosk, zostali biele vzory. Vajíčka sa v košíku zobrali na posvätenie. Ešte na Veľkú noc sa ošúpali a zjedli.

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka naVelkanoc.Prav­da.sk

Dnes si ľudia kraslice chránia ako veľkonočnú dekoráciu a odkladajú si ich aj na budúci rok. V ich zdobení sa miešajú rôzne štýly a techniky z jednotlivých regiónov Slovenska. Alena Pelechová používa kombináciu madeiry, čiže dierkovania, a voskových ľudových vzorov. „Najprv som robila kombináciu bieleho s bielym, čiže biely podklad s dierkovanými vzormi a okolo vzory nanesené bielym voskom.“

Časom rozmýšľala, ako kraslice ozvláštniť tak, aby na ne dostala typické motívy z jej regiónu. "Oslovil ma náš kroj, presnejšie jeho časť, ktorá sa volá oplecko. Je to ženská spodná košeľa s krátkym rukávom, nariasená na pleci, kde je tenučká farebná výšivka.

Alena Pelechová z Rakovca nad Ondavou vyrába... Foto: Boris Macko, Pravda
kraslice, Veľká noc, Alena Pelechová Alena Pelechová z Rakovca nad Ondavou vyrába kraslice kombinovanou technikou.

Inšpiroval ma farebný pásik, preto som sa snažila na krasliciach vynechať pásik, na ktorý by som mohla naniesť farby, aby to bolo z nášho regiónu a zároveň aj určitým oživením," povedala. Dierkovaný vzor v škrupine robí malými frézkami. Vosk nanáša špendlíkmi zapichnutými v ceruzkách. Najlepšie sa jej vyrábajú kraslice z kačacích a husacích vajec, pretože majú najpevnejšiu škrupinu.

Krasliciam sa začala profesionálne venovať pred jedenástimi rokmi. „Dostal sa mi do rúk časopis, ktorý mal na titulke madeirové vajíčka. Tak som začala skúšať. Trvalo nejaký čas, kým sa dalo na moje výrobky pozerať,“ smeje sa. Prvé kraslice má odložené, ale ukázať ich nechcela. Dnes medzi jej odberateľov patrí aj Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV).

Vďaka kombinácii dvoch techník žne úspechy na výstavách po celom Slovensku. Naposledy koncom marca na celoslovenskej súťaži O najkrajšiu kraslicu v Dolnom Kubíne. „Moja práca ma napĺňa. Každá kraslica, ktorú vyrobím, je iná. Nerobím ich v sériách. Potešilo ma, že v Dolnom Kubíne som vyhrala hlavnú cenu. Ale neverím, že niekto z krasličiarov to robí preto, aby získal nejakú cenu. Treba mať k tomu vzťah,“ dodala pani Pelechová, ktorá sa venuje aj výrobe bábik zo šúpolia a maľbe na hodváb.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #kraslice #Veľká noc