Kusá: Strach z nevyplatenia dávky je veľkým stresom

Obavy, že cez sviatky nebudú mať peniaze na jedlo, vyvolali vo štvrtok pred poštou v Jarovniciach paniku. Na vyplácanie sociálnych dávok tam napokon musela dohliadať polícia.

19.04.2014 10:00
debata (91)
Zuzana Kusá Foto: Robert Hüttner, Pravda
Zuzana Kusá Zuzana Kusá

„Dávky sú také malé, že hroziaci odklad termínu ich vyplácania kvôli sviatkom vyvoláva u ľudí veľké obavy a úzkosť,“ reagovala na napätú štvrtkovú situáciu v Jarovniciach sociologička Zuzana Kusá. Termín vyplácania dávok tentoraz pripadol na Veľký piatok, pošty ich napokon vyplácali v predstihu.

Prečo vznikla v Jarovniciach taká panika?
Dávky sú také malé, že sa z nich nedajú robiť nijaké úspory. Akýkoľvek hroziaci odklad termínu ich vyplácania kvôli sviatkom musí v ľuďoch, ktorí sú na ne odkázaní, vyvolávať veľké obavy a úzkosť. Najmä, ak sa blížia sviatky. Nervozita a strach z toho, že dávky nebudú alebo sa ľudia nedostanú na rad, lebo vedia, že pošta má zatváracie hodiny, museli v ľuďoch vyvolať paniku. Keď sú ľudia v existenčnom ohrození, tak sa nemôžeme takýmto prejavom čudovať.

Vznikli také problémy aj pred inými sviatkami? Osadníci s dávkami rátali aj preto, že minister sociálnych vecí vraj sľúbil vyplatenie dávok pred sviatkami…
Sviatky vždy zamiešajú situáciu. Vždy sú pri sviatkoch nejaké dni voľna, navyše v čase sviatkov sa zvyčajne ráta aj so zvýšenými výdavkami. Treba na to myslieť, keď sa stanovujú termíny vyplácania dávok a nevytvárať situáciu, keď sa ľudia odkázaní na dávky dostanú do stresu.

Súvisí to aj s pocitom, že iní budú v tom čase hodovať?
Prvok závisti tam podľa mňa nie je. Skôr je to o tom, ako vydržať do ďalšieho dňa. Hlavný problém ľudí na sociálnych dávkach je v tom, ako z nich vyžiť. O tom, že v osadách sa objavuje hladovanie, sa dlhodobo hovorí. Prinajmenšom od reformy sociálnych dávok v roku 2004. Špeciálne učitelia konštatujú, že posledný týždeň pred dávkami sa deti od hladu nevedia často sústrediť na vyučovanie. Druhá vec je, že by to pre nás zároveň malo byť upozornenie, že ak by došlo ku kráteniu dávok, môže to u týchto ľudí prehĺbiť stres a napätie.

Čo by ste odporúčali na predchádzanie takým situáciám?
Naša Sieť proti chudobe dlhodobo varuje, že sociálne dávky sú príliš nízke. Nedá sa z nich žiť slušne, vyhovieť očakávaniam spoločnosti, byť čistý, spokojný. Byť na sociálnych dávkach je stresujúca životná situácia. Odporúčame, aby sa ministerstvo zaoberalo otázkou, ako sa dá zo sociálnych dávok prežiť. Lenže nie je záujem ani o to, aby životné minimum postavilo na preskúmaní minimálneho spotrebného koša a minimálnych nákladoch, ktoré sú nutné na skromný život. Pri dávkach, ktoré boli od životného minima odpojené už pred vyše desiatimi rokmi, sa to nedá očakávať.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne dávky #sviatky #Jarovnice