Lekár konal neskoro, tvrdí úrad

Lekár v skalickej nemocnici pochybil, čo mohlo mať za následok smrť 39-ročnej ženy. Ide o prípad zo septembra minulého roka, keď žena po autonehode na Záhorí zomrela v sanitke.

19.04.2014 11:00
úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Foto: ,
Podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou lekár v skalickej nemocnici pochybil.
debata (11)

Tá ju mala previezť zo Skalice do Bratislavy. Nesprávny postup lekára, ktorý ju v skalickej nemocnici ošetroval, zistil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. V tom čase z hlavného mesta a z najbližšieho Trenčína nelietali záchranárske vrtuľníky a na prevoz bola k dispozícii iba záchranka. Podľa úradu v tom však problém nebol.

Z miesta autonehody zranenú ženu záchranka previezla najprv do skalickej nemocnice. Jej stav si však vyžadoval prevoz do Bratislavy. Primár rozhodol o doprave sanitkou. Žena po naložení do záchranky vážnym zraneniam podľahla. Úrad pre dohľad zistil pochybenie priamo vo fakultnej nemocnici. „Úrad konštatoval, že lekársky výkon nebol pacientke realizovaný včas. To bol náš záver,“ povedala hovorkyňa úradu Soňa Valášiková. O aký výkon išlo, Valášiková nespresnila. „Ide o informáciu, ktorá sa týka zdravotného stavu pacientky,“ dodala.

Vedenie skalickej nemocnice s týmto záverom úradu nesúhlasí. „Na základe argumentov, ktoré sú uvedené v rozhodnutí, sme zvážili, že naše stanovisko nie je súhlasné, proti rozhodnutiu sme sa odvolali. Takto sme sa stali účastníkmi správneho konania, máme možnosť nahliadnuť do spisov aj posudkov, môžeme výsledky namietať, trváme na tom, že náš lekár postupoval správne a konal včas,“ tvrdí výkonná riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Skalici Renáta Kormanová.

Valášiková uvádza, že stanovisko úradu je nemenné. „Začalo sa správne konanie, ale vedenie nemocnice môže namietať iba výšku pokuty. Teraz sa nedá povedať, v akej výške bude sankcia udelená. Úrad zatiaľ uložil nemocnici povinnosť prijať nápravné opatrenia,“ dodáva hovorkyňa úradu. Na posudzovanie prípadu si prizval aj konzultantov zo špecializačných odborov urgentná medicína, anestéziológia a intenzívna medicína a traumatológia – úrazová chirurgia. Zodpovednosť voči lekárovi, ktorý podľa úradu pochybil, môže vyvodiť skalická nemocnica, ktorá ho zatiaľ bráni. O licenciu lekára môže prísť iba na základe súdneho rozhodnutia.

Tento prípad vyvolal otázniky nad tým, či by žene mohol zachrániť život vrtuľník, ktorý by ju priamo z miesta nehody odviezol do Bratislavy. Vrtuľník pre chýbajúcu licenciu v tom čase z Bratislavy letieť nemohol a najbližší bol dostupný v Žiline. Úrad v tomto pochybenie nenašiel. „Oba prevozy sanitkou vyhodnotil úrad ako správne. Pozemná ambulancia záchrannej zdravotnej služby bola rýchlejšia, prišla do desiatich minút,“ uviedla Valášiková

Poslanec Viliam Novotný (SDKÚ) bol jedným z troch ľudí, ktorí sa obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby prešetril tento prípad. „Očakával som záver, že pacientke nebola správne poskytnutá zdravotná starostlivosť. Prekvapilo ma však konštatovanie, že poranená pacientka prevoz vrtuľníkom vlastne nepotrebovala. S takýmto záverom sa ako lekár neviem stotožniť, ale musím ho rešpektovať,“ dodal k výsledku vyšetrovania Novotný.

Pre tender, v ktorom sa prerozdeľovali licencie na záchranárske vrtuľníky, sa chce obrátiť na orgány činné v trestnom konaní. Občania si podľa neho zaslúžia poznať odpoveď na otázku, kto je zodpovedný za to, že v septembri minulého roka nemohli z Bratislavy a Trenčína päť dní lietať záchranárske vrtuľníky a či tak nemohli byť ohrozené životy a zdravie ľudí.

Na Slovensku je celkom sedem staníc vrtuľníkovej záchrannej služby, v tom čase vrtuľníky z Bratislavy a Trenčína nelietali pre chýbajúce licencie. Ministerstvo zdravotníctva vydalo nové povolenia pre tieto dve stanice niekoľko dní po skončení tých starých. Novotný sa domnieva, že rezort zanedbal svoje povinnosti.

Ministerstvo k tejto kauze už niekoľkokrát tvrdilo, že zákon pri tendri dodržalo. Podľa rezortu termíny boli vyhlásené včas a riadne, ale uchádzači nedodali všetky potrebné dokumenty. Zo zákona ich zo súťaže vylúčiť nemohli, preto museli počkať ďalších 30 dní, aby chýbajúce materiály mohli doplniť.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #skalica #nemocnica #lekári #pacientka