Rozbieha sa súboj o krajské mestá

Kto ovládne osem krajských miest vrátane najväčších centier Bratislavy a Košíc a akú správu vydajú jesenné komunálne voľby o Slovensku?

20.04.2014 16:00
komunálne voľby 2010 Foto: ,
Naposledy volili občania primátorov, starostov a mestských a obecných poslancov v novembri 2010.
debata (22)

Podľa analytikov pôjde o posledný test v podobe hlasovania voličov pred parlamentnými voľbami v roku 2016 a naznačia tiež ďalšiu podobu politickej mapy krajiny.

Podľa politológa Michala Horského možno hovoriť o dvoch zásadných veciach. „Vo veľkých mestách budú komunálne voľby výrazným signálom, aké šance majú politické strany vo voľbách do parlamentu. V obciach a menších mestečkách pôjde o súboj nezávislých kandidátov, ktorí budú zdôrazňovať nezávislosť od politiky straníckych centrál, a stranami v širokom zmysle slova, teda parlamentnými i mimoparlamen­tnými,“ zhodnotil Horský.

Sociológ Pavel Haulík za prvý náznak šancí strán v parlamentných voľbách považuje už májové eurovoľby, aj keď v nich bude nízka účasť a je rozdiel interpretovať voľby s účasťou len necelých 20 alebo až 50 percent. Ako ďalej povedal, eurovoľby môžu dať sčasti odpoveď, ako sa mení postoj voličov k zavedeným stranám a či sa bude prejavovať významný presun hlasov k neštandardným alebo novým stranám. „ Ale komunálne voľby to môžu ešte jednoznačnejšie naznačiť, a tým pádom ukážu nejaký trend k parlamentným voľbám. Kľúčový bude tiež rok 2015. Ak sa teda trendy posunov potvrdia, musí sa vyprofilovať nový systém politických strán, ktoré majú šancu a môžu uvažovať o nejakých koalíciách a vláde v roku 2016,“ uviedol sociológ.

Prestížne miesta primátorov metropol

V komunálnych voľbách bude najprestížnejší súboj o krajské mestá, osobitne o metropoly západu a východu Slovenska – Bratislavu a Košice. Zdá sa, že v oboch mestách sa volebné zápolenie sústredí na dvoch hlavných kandidátov, ktorých podporí ľavica a pravica, hoci v Bratislave je situácia zložitejšia v pravicovom spektre.

V hlavnom meste ohlásil vo štvrtok kandidatúru súčasný primátor Milan Ftáčnik. Kandidovať bude ako nezávislý, môže však počítať s podporou najsilnejšej strany Smer. Pravica zatiaľ zjednotená na jednom kandidátovi nie je. Stranícke primárky SDKÚ na primátora vyhral bratislavský mestský poslanec Ivo Nesrovnal. KDH chce však v Bratislave podporiť prezidentského kandidáta Milana Kňažka, hoci ten ešte kandidatúru neoznámil. Rozhodnutie povie začiatkom mája. Predseda SDKÚ Pavol Frešo Pravde na adresu KDH povedal, že nepovažuje za dôveryhodnú politiku oznamovať podporu, keď sa ešte kandidáti jasne nevyslovili, že kandidujú. Verí však, že pravica sa dohodne rovnako ako v župných voľbách. „Som si takmer stopercentne istý, že sa spolu dohodneme na jednom kandidátovi. Nevylučujem, že na okraji bude niekto, kto sa nepridá,“ poznamenal.

Oslovení analytici v prípade vstupu Kňažka do súboja však nádej Nesrovnalovi z SDKÚ nedávajú. Horský označil šancu za minimálnu a Haulík mieni, že SDKÚ nezostane nič iné, iba svojho kandidáta stiahnuť. Podľa Haulíka by bol topfavoritom volieb Kňažko. Horský nechcel favorizovať ani Kňažka, ani Ftáčnika. „Ako sa rozhodne Bratislava, je predčasné hovoriť,“ podotkol.

V Košiciach kandidatúru oznámil Rudolf Bauer. V minulosti už mesto viedol, rovnako aj košickú župu. Ma za sebou širokú podporu pravicových strán okrem vlastnej KDS aj SDKÚ, KDH, SaS, Nova, SMK, DS a OKS. Výnimkou je len Most-Híd. Ten v súčasnosti v meste tvorí koalíciu so Smerom. Podľa krajského predsedu Mostu-Híd Eleméra Jakaba pravica strane v koalícii na poslancov zastupiteľstva ponúkla 4 miesta, čo je „viac-menej urážka a nie ponuka“.

Súčasný primátor Košíc Richard Raši zo Smeru zatiaľ nepovedal, či bude kandidovať. Chce sa sústrediť na prácu v meste. „Nepovažujem za vhodné ohlásiť kandidatúru skôr, ako to bude nutné, aby sa moja súčasná práca nestala predmetom politického boja v rámci predvolebnej kampane iných kandidátov na primátora,“ povedal Pravde Raši.

Sociológ: Je najvyšší čas

Politici viacerých strán potvrdili, že rozhovory o kandidátoch sa už rozbehli aj na úrovni zvyšných šiestich krajských miest. KDH čaká, ako sa rozhodne primátor Trnavy Vladimír Butko. „Ak budem kandidovať, tak zvolám tlačovku. Zatiaľ o takej tlačovke nerozmýšľam,“ povedal Pravde Butko. Kresťanskí demokrati majú primátora v Trnave už 20 rokov. Predtým bol na čele radnice 16 rokov Štefan Bošnák. Smer ešte nepovedal, koho postaví v Trnave. Naposledy vo voľbách v roku 2010 podporoval nezávislého Bystríka Stanka. Ten teraz robí Butkovi viceprimátora. O akom kandidátovi uvažuje Smer, nevedno.

V Nitre pôjde podľa všetkého opäť do volieb súčasný primátor Jozef Dvonč zo Smeru. Podporovalo ho aj KDH. Zabojovať o miesto primátora chce tiež Tomáš Galbavý ako nezávislý kandidát s tým, že privíta aj podporu politických strán. Naposledy kandidoval za nitrianskeho župana.

V Trenčíne mieni byť opäť primátorom Richard Rybníček. Ten porazil v roku 2010 pravicových kandidátov. V poslednej chvíli sa k Rybníčkovi pridal aj Smer. Teraz Smer podľa krajského šéfa Jaroslava Bašku zvažuje vlastného kandidáta.

V Žiline bude znovu kandidovať doterajší primátor Igor Choma zo Smeru. Pravica protikandidáta hľadá. Poslancovi Martinovi Froncovi z KDH sa zatiaľ javí ako najschodnejšia cesta dohoda na nezávislej osobnosti.

V Banskej Bystrici úradujúci primátor Peter Gogola kandidatúru nepotvrdil. Jeho hovorkyňa uviedla, že svoju prípadnú opätovnú kandidatúru oznámi včas a v zákonnej lehote. Ako nezávislého ho v roku 2010 podporovala pravica. Kresťanskí demokrati však teraz Gogolu nepodporia. Podľa povereného krajského šéfa KDH Petra Lačného uvažujú o vlastnom kandidátovi, pre ktorého budú hľadať podporu. Rovnaké zámery s vlastným kandidátom má aj Smer.

V Prešove súčasný primátor Pavel Hagyari ešte nepovedal, či chce byť opäť na čele mesta. Krajský šéf Smeru v Prešove Stanislav Kubánek tvrdí, že otázku primátora začnú riešiť po eurovoľbách. Vlastných kandidátov má aj SDKÚ a KDH. Podľa krajského predsedu KDH Pavla Zajaca majú dvoch kandidátov Stanislava Kahanca a Andreu Turčanovú. Obaja pôsobia v mestskom i župnom parlamente. Lekár Ján Ahlers vyhral stranícke primárne voľby na primátora v SDKÚ. Kandidatúru zatiaľ neoznámil.

Podľa politológa Horského ak by sa mali hodnotiť z dnešného pohľadu šance kandidátov v krajských mestách, tak sa zdá, že súčasní primátori majú veľkú šancu obhájiť svoje pozície bez ohľadu, či patria k ľavici, pravici, alebo nezávislým. Podľa sociológa Haulíka by zavedené strany nemali vyčkávať, ak chcú uspieť v krajských mestách voči nezávislým kandidátom. „Už dnes je najvyšší čas,“ zdôraznil. Podľa neho strany majú šancu na koaličné dohody, a to je ich výhoda oproti nezávislým, ale ak je nezávislým kandidátom viditeľná a známa osobnosť, ani koalície nemusia situáciu zachrániť.

Primátori a zvažovaní kandidáti krajských miest

Bratislava
Milan Ftáčnik – Je súčasným primátorom, kandidovať bude znovu. V roku 2010 kandidoval ako nezávislý s podporou Smeru. Je predpoklad, že Smer ho opäť podporí. Ivo Nesrovnal – Kandidát SDKÚ. Je mestským poslancom a vicežupanom Bratislavského kraja. SDKÚ chce pre neho získať podporu ďalších strán pravice. Milan Kňažko – Zatiaľ kandidatúru neoznámil, o post primátora by sa uchádzal ako nezávislý. Svoje rozhodnutie má povedať začiatkom mája. Podporu mu už vyjadrili kresťanskí demokrati.

Košice
Richard Raši – Úradujúci primátor zatiaľ nepripravuje ohlásenie kandidatúry. Lepšieho kandidáta však Smer v Košiciach nemá. Rudolf Bauer – Kandidatúru už oznámil. Okrem vlastnej KDS má podporu SDKÚ, KDH, SaS, Nova, SMK, DS a OKS. Teraz je starostom košickej mestskej časti – Západ.

Trnava
Vladimír Butko – Súčasný primátor nechce povedať, či sa znovu zapojí do volebného zápasu. Butko je zakladajúcim členom KDH. Smer zatiaľ nepovedal, koho postaví do volieb.

Nitra
Jozef Dvonč – Je primátorom a kandidatúru zvažuje. Vo voľbách môže počítať s podporou materského Smeru. Podporovalo ho aj KDH. Dvonč pôsobí aj ako predseda Združenia miest a obcí Slovenska. Tomáš Galbavý – Chce kandidovať ako nezávislý. Nebráni sa ani podpore politických strán. Vlani v jesenných župných voľbách sa dostal do druhého kola. Stála za ním pravicová scéna.

Trenčín
Richard Rybníček – Opäť sa mieni uchádzať o pozíciu primátora ako nezávislý. V roku 2010 kandidoval tiež ako nezávislý. Vlastného kandidáta mieni postaviť Smer. Spoločnú dohodu hľadá aj pravica.

Žilina
Igor Choma – Primátorom Žiliny chce byť aj v ďalšom volebnom období. Je poslancom parlamentu za Smer. V minulosti šéfoval Národnej diaľničnej spoločnosti. Pravica kandidáta hľadá.

Banská Bystrica
Peter Gogola – Súčasný primátor kandidatúru zatiaľ nepotvrdil. V rok 2010 kandidoval ako nezávislý s podporou pravice. V zákulisí sa špekuluje o jeho blízkosti k novej strane Radoslava Procházku. Smer ani pravica zatiaľ kandidáta neohlásili.

Prešov
Pavel Hagyari – Ako primátor tvrdí, že sa kandidatúrou nezaoberá. Očakáva sa však, že pôjde do volieb. Doteraz kandidoval ako nezávislý. Smer mieni otázku kandidáta riešiť po eurovoľbách. Vlastného kandidáta chce postaviť KDH aj SDKÚ.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #primátori #komunálne voľby #krajské mestá