Chudobným znovu pomôže únia. Vyhne sa Slovensko škandálu?

Takmer 50 miliónov eur z fondov Európskej únie by mohlo v najbližších siedmich rokoch pritiecť na Slovensko v rámci pomoci pre chudobných.

23.04.2014 12:00
potravinová pomoc eu, múka, cestoviny,... Foto: ,
Potravinová pomoc v roku 2011 bola určená pre pol milióna slovenských občanov, každá oprávnená osoba mala dostať 20 kg múky a 20 kg cestovín.
debata (80)

Tentoraz by okrem potravín mali dostať aj šatstvo a iné tovary. Rozdeľovanie múky a cestovín na prídel sa pritom pred tromi rokmi skončilo škandálom. Takmer 90-tisíc odkázaných sa k nim vôbec nedostalo. Odborníci preto upozorňujú, že program rozšírený aj o oblečenie si vyžiada oveľa dôkladnejšiu prípravu ako v roku 2011.

„Slovenská republika získa na obdobie siedmich rokov 48,9 milióna eur, čo predstavuje asi sedem miliónov ročne. Mali by pomôcť mnohodetným rodinám, ľuďom v hmotnej núdzi, dôchodcom, deťom v detských domovoch, bezdomovcom a iným občanom ohrozeným chudobou,“ potvrdila Barbora Petrová z ministerstva práce, ktoré túto agendu po novom prevzalo od rezortu pôdohospodárstva.

Podľa Petrovej už ministerstvo oslovilo niektoré partnerské organizácie so žiadosťou, aby sa zapojili do prípravy operačného programu. Sú medzi nimi napríklad ZMOS, Únia miest Slovenska, Slovenský Červený kríž, Slovenská katolícka charita, Evanjelická cirkev augsburského vyznania či občianske združenie Potravinová banka Slovenska.

Sociálny rezort však zatiaľ nevie spresniť, aké druhy potravín sa chudobným budú distribuovať, či akým spôsobom mieni získavať a rozdeľovať ďalšiu materiálnu pomoc. „Presné určenie druhu potravín a iného tovaru je predmetom rokovaní ministerstva s partnermi, zadefinujeme ich v priebehu nasledujúcich dvoch-troch mesiacov,“ uviedla Petrová.

Napriek mnohým nevyjasneným otázkam je cieľom ministerstva začať prideľovať pomoc chudobným už tento rok. Partnerov, ktorí sa budú nielen priamo podieľať na distribúcii, ale aj robiť poradenstvo, kontrolu a ďalšie činnosti, si vyberie v súťaži.

Slovenská katolícka charita projekt víta a je pripravená aktívne sa doň zapojiť. „Detaily nevieme, no veríme, že viac sa dozvieme na rokovaní, ktoré sa na ministerstve chystá ešte tento mesiac,“ povedal generálny sekretár organizácie Radovan Gumulák. „Naše možnosti poznáme, potrebujeme však vedieť ďalšie podmienky. Nechceme, aby sa vymyslelo niečo, čo nie je dobrou voľbou pre chudobných,“ dodal.

Zuzana Kusá zo Slovenskej siete proti chudobe pripomína, že o novej forme pomoci chudobným, na ktorú EÚ sľúbila vyčleniť asi 2,5 miliardy eur, sa vie už vyše roka. Preto ju prekvapuje slabá pripravenosť rezortu, ktorý v tejto pokročilej fáze nevie zodpovedať praktické otázky o rozdávanom sortimente či jeho dodávateľoch a distributéroch.

„Odkiaľ bude vlastne pochádzať prideľované šatstvo? Bude nové či obnosené? Ako a kde sa bude zhromažďovať a skladovať? Aké ďalšie tovary a podľa akého kľúča chce sociálny rezort rozdávať?“ pýta sa. Varuje, že už teraz dochádza k paradoxom, keď sa v jednej rómskej osade hromadia sponzorské dary, ktoré už miestni obyvatelia ani nevedia využiť, no v druhej nedostávajú nič.

Podľa Kusej sa naše štátne orgány nemôžu iba spoliehať na to, že únia nám dá nejaké peniaze. Musia konať aj samy. „Potravinová pomoc pred tromi rokmi zlyhala iba preto, lebo štát nedostatočne finančne zabezpečil distribúciu potravín a problém prehodil na plecia neziskových organizácií,“ pripomína.

Preto je podľa nej nevyhnutné, aby ministerstvo vytvorilo funkčnú štruktúru organizácií, ktorá sa postará o prídel pomoci aj do najmenších obcí, osád či na samoty, kde sa chudobní sústreďujú. „Systém pomoci by bolo vhodné prepojiť s terénnymi pracovníkmi, ktorí najlepšie poznajú sociálnu situáciu vo svojom regióne,“ uvažuje.

Finančná pomoc Európskej únie súvisí s aktuálnym trendom, keď v členských štátoch dramaticky pribúda ľudí žijúcich v riziku chudoby či sociálneho vylúčenia. V súčasnosti ich je už okolo 120 miliónov a tvoria asi štvrtinu populácie EÚ. Na Slovensku je v rizikovom pásme asi 13 percent obyvateľstva, teda viac ako 700-tisíc ľudí.

Už od roku 1987 funguje v rámci EÚ Program potravinovej pomoci. Každoročne sa z neho distribuovalo zhruba pol milióna ton potravín za asi 500 miliónov eur a členské štáty sa doň mohli zapojiť na báze dobrovoľnosti. Počnúc týmto rokom pôvodný projekt pokračuje v rozšírenej podobe. Aj pomocou neho chce EÚ splniť strategický cieľ – znížiť do roku 2020 počet ľudí ohrozených chudobou aspoň o 20 miliónov. Slovenská republika sa do rovnakého termínu zaviazala znížiť počet chudobných o 170-tisíc. Do potravinového programu sa prvý raz zapojila v roku 2011, za vlády Ivety Radičovej. Chudobní vtedy mali dostať po 20 kíl múky a rovnaké množstvo cestovín. Hoci pôvodne malo potravinovú pomoc dostať takmer pol milióna občanov, napokon dorazila len asi k 400-tisícom odkázaných. Akciu tak poznamenal škandál, keď sa za čudných okolností asi 3 500 ton potravín „stratilo“.

Rozvoz potravín po krajine vtedy štát zveril neziskovému občianskemu združeniu Potravinová banka Slovenska. Organizácia, ktorá svoju činnosť opiera len o dobrovoľnú bezplatnú pomoc a darcovstvo, však prepravu obrovského množstva potravín na dlhé vzdialenosti bez štátnej podpory nezvládla. V určených termínoch nedokázala vyprázdniť sklady s múkou a cestovinami. Exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon nevylúčil, že tento tovar skončil na pultoch bežných obchodov.

Keď sa potom Slovensko uchádzalo o potravinovú pomoc v roku 2012, teda už za druhej Ficovej vlády, Európska komisia nám pre nedostatočnú pripravenosť odporučila z programu vystúpiť. O rok neskôr nás už z neho vyradila sama.

Potravinová pomoc v roku 2011

  • Na Slovensku na ňu mali nárok:
  • osoby na hranici životného minima
  • detské domovy, deti v náhradných rodinách
  • dôchodcovia s pen­ziou pod 305 eur
  • poberatelia dávok v hmotnej núdzi a ich rodiny
  • Pomoc bola určená pre pol milióna slovenských občanov, každá oprávnená osoba mala dostať 20 kg múky a 20 kg cestovín
  • Rozvoz potravín pokračoval až do konca februára 2012, napokon asi 3 500 ton potravín, ktoré malo dostať takmer 90-tisíc oprávnených, zmizlo

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #potravinová pomoc