Gašparovič zatiaľ nevidí dôvod, aby k nám prišli vojská NATO

Prezident Ivan Gašparovič je presvedčený, že nehrozí vojenský konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Slovensko je podľa hlavy štátu schopné zabezpečiť si v súčasnej situácii svoje územie. Gašparovič si preto myslí, že netreba uvažovať o rozmiestnení spojeneckých jednotiek na našich vojenských základniach.

23.04.2014 12:30
Prezident, Ivan Gašparovič, Bezpečnostná rada... Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič po stretnutí Bezpečnostnej rady SR.
debata (25)

„Uvažovať do budúcna o takýchto situáciách, ako ste naznačili, si myslím, dnes netreba,“ povedal Gašparovič po rokovaní Bezpečnostnej rady SR, na ktorom sa v stredu osobne zúčastnil.

Hlava štátu prišla na rokovanie Bezpečnostnej rady práve preto, že mala na programe zhodnotenie bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike a vo svete so zameraním na aktuálnu situáciu na Ukrajine.

„Vo štvrtok sa stretávam v Prahe s predstaviteľmi únie a štátov EÚ k východnej politike a situácii na Ukrajine. Preto som sa dostavil na zasadnutie rady, aby sme mali zjednotený názor a aby naše výstupy boli zhodné,“ vysvetlil prezident.

Názor, ktorý tam budú prezentovať, bude podľa hlavy štátu taký ako doteraz – Slovensko pomôže Ukrajine so všetkým v rámci svojich možností tak, aby nebolo poškodené naše hospodárstvo.

Podľa Gašparoviča vláda v otázke spätného toku plynu zo SR na Ukrajinu povedala jednoznačne svoj názor, že urobíme všetko preto, aby sme reverzným tokom mohli nejaký plyn na Ukrajinu dať. Túto otázku nechcel prezident komentovať, necháva to na premiéra Roberta Fica.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #NATO #Ivan Gašparovič #Ukrajina #Bezpečnostná rada SR #kríza na Ukrajine