Ministerstvo obrany o špionáži nehovorí

Informáciu, že by vyšší dôstojník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR vykonával špionáž pre Rusko, ministerstvo obrany nepotvrdilo. Neodpovedalo ani na to, či na podozrivého podalo trestné oznámenie a či stále pracuje v službách rezortu. Prípadom by sa mal zaoberať špeciálny prokurátor.

23.04.2014 13:00
debata (2)

„Môžeme ubezpečiť, že príslušné zložky ministerstva obrany dlhodobo a zodpovedne monitorujú všetky bezpečnostné hrozby, ktoré by mohli ohroziť alebo narušiť obranyschopnosť našej krajiny. Pri ich zistení postupujú v súlade so zákonom, to osobitne platí v čase ukrajinskej krízy, keď sa plne potvrdzuje náš potenciál a možnosti, ktoré presahujú národné hranice i záujmy,“ napísal v stanovisku rezort obrany. Nekomentoval tiež, či tento dôstojník svojou činnosťou spôsobil štátu nejaké ekonomické alebo bezpečnostné škody.

Televízia Markíza minulý týždeň uviedla, že podozrivý mal pracovať na odbore medzinárodnej spolupráce Generálneho štábu. Vojenskí tajní ho vraj asi dva roky sledovali a svoje aktivity mal zvýšiť v čase ukrajinskej krízy. Citlivé údaje mal poskytovať Rusku. Podľa televízie vo väzbe nie je, do práce nechodí.

Podľa našich zistení Úrad špeciálnej prokuratúry mal v danej veci dostať podnet, viac by mohlo byť známe dnes. Po zrušení vojenskej prokuratúry takéto prípady z povahy veci rieši práve špeciálna prokuratúra.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný povedal, že ak by bol dotyčný či už dlhodobo monitorovaný a bolo by zistené, že poskytoval druhej strane, ktorá nie je naším spojencom, utajované skutočnosti, bol by v príhodnej chvíli zatknutý a okamžite vzatý do väzby. „Nič také sa v tomto prípade nestalo. Podľa mňa tam zrejme o žiadneho špióna nejde,“ usúdil analytik.

Po medializovaných správach sa o prípad zaujíma predseda parlamentného Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor z SDKÚ. „Požiadal som pána ministra o informáciu v tomto prípade,“ povedal v utorok Fedor.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #špionáž