Harabin má protikandidátku Zuzanu Ďurišovú

Súčasný predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin bude mať v májových voľbách protikandidátku. Do súboja s ním o post prvého muža justície sa postaví však žena sudkyňa a predsedníčka senátu správneho kolégia Zuzana Ďurišová.

23.04.2014 14:30 , aktualizované: 15:41
debata (63)

Ďurišovú navrhne nielen stavovská organizácia sudcov Za otvorenú justíciu, ale aj desiatky sudcov Najvyššieho súdu. Kandidatúru odovzdajú Súdnej rade sudcovia Najvyššieho súdu v pondelok 28. apríla, nakoľko chcú vyzbierať od kolegov na Najvyššom súde čo najviac podpisov. Ako pre Pravdu uviedla sudkyňa tohto súdu Elena Berthotyová, kandidátka dala už svoj súhlas. Pod jej kandiddatúru je podpísaná vyše desiatka sudcov tohto súdu, ďalší kolegovia ktorí s jej kandidatúrou súhlasia, sa podpíšu po návrate z dovoleniek. „Koľko podpisov sa pod jej kanidatúrou objaví, bude známe až v pondelok,“ uviedla pre Pravdu Berthotyová.

Ďurišová do roku 2009 pôsobila na obchodnoprávnom kolégiu Najvyššieho súdu. Harabin ju po svojom odchode z ministerskej funkcie, keď sa stal znovu predsedom Najvyšieho súdu, preradil do správneho kolégia.

Ďalšou kandidátkou ktorá by mohla kandidovať proti Harabinovi, je sudkyňa Lenka Praženková. O jej dočasné pridelenie na obchodnoprávne kolégium požiadal Súdnu radu vlani v máji samotný Harabin. Rada s tým súhlasila. Praženková prišla na Najvyšší súd z miesta podpredsedníčky Krajského súdu v Bratislave. Tento rok v marci vyhrala výberové konanie a stala sa sudkyňou Najvyššieho súdu a je zaradená v obchodnoprávnom kolégiu.

Kandidáta chce navrhnúť aj Borec

Kandidáta chce predložiť aj minister spravodlivosti Tomáš Borec. „Momentálne finišujem rozhovory, ktoré vedú k tomu, aby som vedel predložiť dôstojného kandidáta,“ povedal Borec po rokovaní vlády.

Žiadne meno potenciálneho kandidáta nechce prezradiť dopredu, aby ho predčasne nepodrobil mediálnemu tlaku. „Aby sa mohol slobodne rozhodnúť,“ dodal.

Každý kandidát musí dať súhlas s nomináciou. Borec v stredu nepovedal ani to, či uvažuje len o jednom mene, alebo sa ešte rozhoduje medzi viacerými možnými kandidátmi. „Od nikoho som nedostal odmietavé nie, ešte stále sme v rokovaní“. Ubezpečoval, že napokon navrhne vhodného kandidáta.

Sudcovia Najvyššieho súdu protestujú proti nominácii Harabina

Skupina 13 sudcov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky protestuje proti uzneseniu Sudcovskej rady, ktorým navrhla za kandidáta na predsedu Harabina. Uvedený návrh považujú za iniciatívu úzkej skupiny sudcov Najvyššieho súdu, ktorá je názorovo napojená na Harabina.

„Proti takémuto návrhu sudcovskej rady protestujeme, lebo nereprezentuje názor sudcov Najvyššieho súdu,“ uvádzajú vo svojom vyhlásení sudcovia Elena Berthotyová, Miroslav Gavalec, Juraj Kliment, Peter Szabo, Peter Paluda, Zuzana Ďurišová, Jana Henčeková, Peter Hatala, Milan Karabín, Daniela Švecová, Rudolf Čirč, Ivan Machyniak a Igor Belko.

Zároveň dodávajú, že Sudcovská rada sa pred mimoriadnym zasadnutím neobrátila na sudcov Najvyššieho súdu s požiadavkou nominácie kandidátov na predsedu. „Pokiaľ sudkyňa JUDr. Mária Usačevová, ktorá iniciovala mimoriadne zasadnutie Sudcovskej rady, mala záujem navrhnúť za kandidáta na predsedu Harabina, mala takýto návrh podať spolu so sudcami, ktorí jej návrh podporili vo svojom mene. Kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu totiž môže Súdnej rade navrhnúť okrem iných aj sudca Najvyššieho súdu a nemala sa skrývať za Sudcovskú radu Najvyššieho súdu,“ informovala Elena Berthotyová.

„Proti takémuto návrhu sudcovskej rady protestujeme, lebo nereprezentuje názor sudcov Najvyššieho súdu,“ uvádzajú vo svojom vyhlásení sudcovia Elena Berthotyová, Miroslav Gavalec, Juraj Kliment, Peter Szabo, Peter Paluda, Zuzana Ďurišová, Jana Henčeková, Peter Hatala, Milan Karabín, Daniela Švecová, Rudolf Čirč, Ivan Machyniak a Igor Belko. Zároveň dodávajú, že sudcovská rada sa pred mimoriadnym zasadnutím neobrátila na sudcov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky s požiadavkou nominácie kandidátov na predsedu tohto súdu.

„Pokiaľ sudkyňa JUDr. Mária Usačevová, ktorá iniciovala mimoriadne zasadnutie sudcovskej rady, mala záujem navrhnúť za kandidáta na predsedu najvyššieho súdu Štefana Hrabina, mala takýto návrh podať spolu so sudcami, ktorí jej návrh podporili vo svojom mene. Kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu totiž môže súdnej rade navrhnúť okrem iných aj sudca Najvyššieho súdu Slovenskej republiky a nemala sa skrývať za sudcovskú radu najvyššieho súdu,“ uviedla Elena Berthotyová.

Harabin je doteraz jediným kandidátom

Do volieb nového predsedu NS SR je zatiaľ prihlásený len jeho súčasný šéf Štefan Harabin, ktorého navrhla sudcovská rada Najvyššieho súdu. Harabin však bude mať určite súpera, ktorého navrhne skupina sudcov Najvyššieho súdu. Potvrdila to sudkyňa NS SR Elena Berthotyová zo skupiny sudcov, ktorí podajú návrh na kandidáta. Tohto človeka už majú vybraného, jeho meno zverejnia až po oficiálnom podaní kandidatúry.

„Sudcovia Najvyššieho súdu SR postavia silného kandidáta, ktorého motívom kandidatúry bude vrátiť spravodlivosť na najvyšší súd a vytvoriť priestor pre slobodu a nezávislosť sudcov,“ povedala Berthotyová 16. apríla.

Harabin ako predseda Súdnej rady SR voľby vyhlásil na 19. mája. Návrhy kandidátov môžu podávať členovia súdnej rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, zhromaždenie sudcov najvyššieho súdu, sudcovia najvyššieho súdu a minister spravodlivosti do 28. apríla.

Návrh kandidáta musí obsahovať okrem mena kandidáta aj dátum jeho ustanovenia do funkcie sudcu a dátum jeho pridelenia alebo preloženia na najvyšší súd. Vyžaduje sa tiež podpísaný súhlas kandidáta s kandidatúrou. Návrh kandidáta sa doručuje predsedovi súdnej rady. Predsedu najvyššieho súdu volí súdna rada na verejnom zasadnutí.

Päťročné funkčné obdobie na poste šéfa Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi vyprší 22. júna. Zákon mu stanovuje len to, že voľby predsedu musí vyhlásiť najneskôr 45 dní pred ich konaním. Harabin sa dlhodobo vyhýbal odpovedi na otázku, či bude, alebo nebude vo voľbách znova kandidovať.

Argumentoval, že má veľa práce s vedením súdu a touto otázkou sa nezaoberal. Kandidatúru by podľa ostatných vyjadrení zvažoval len v prípade, keby ho vo funkcii chceli sudcovia. „To ešte neznamená, že sa tak rozhodnem,“ povedal 31. marca cez prestávku počas rokovania súdnej rady. Harabin bol do funkcie sudcu ustanovený 1. januára 1983 a na NS SR ho pridelili 1. januára 1993.

Premiér a neúspešný prezidentský kandidát Robert Fico (Smer) počas predvolebnej kampane viackrát povedal, že by neodporučil Štefanovi Harabinovi znovu kandidovať na funkciu predsedu Najvyššieho súdu. „Je objektívny fakt, že predseda Najvyššieho súdu rozdeľuje súdnictvo. Preto, ak by sa mňa opýtal pán Harabin, či by som mu odporúčal, aby kandidoval na predsedu, tak by som mu povedal, aby nekandidoval, že mu to neodporúčam,“ povedal Fico 22. marca v diskusnom dueli Rozhlasu a televízie Slovenska k prezidentským voľbám.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Štefan Harabin #Tomáš Borec #Zuzana Ďurišová