Pre alkohol prišlo cez sviatky o vodičský preukaz 140 šoférov

Aj napriek avizovaným kontrolám chytili policajti počas uplynulých štyroch sviatočných dní až 140 opitých vodičov.

23.04.2014 14:50
debata (5)

Za volant si viacerí z nich sadli s viac ako 3,6 promile, čo už hraničí s otravou alkoholom či rizikom skolabovania organizmu. Nafúkal aj vodič plného linkového autobusu v Trnavskom kraji a zahanbiť sa nenechali ani ženy. V nedeľu popoludní o tretej zastavili policajti 35-ročnú Košičanku s 3,63 promile, ako jazdila na nákladiaku v okrese Košice-okolie.

Najviac podgurážených vodičov vyšlo na cesty v Banskobystrickom (41), Trnavskom (30) či Žilinskom kraji (16). Najvyššiu hladinu alkoholu mal 46-ročný Bratislavčan Vladimír P. Keď ho zastavili, nafúkal 3,67 promile. Rekordmanov s 3,67 promile majú aj v Trnavskom či Košickom kraji. Všetci traja majú na krku trestné stíhanie.

„V Trnavskom kraji si s alkoholom za volant sadli tak vodiči motorových vozidiel, ako aj cyklisti. Mnohí z nich zabúdajú, že aj cyklista je vodič,“ upozorňuje krajská policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová a dodáva, že na Veľkonočný pondelok namerala policajná hliadka 0,40 promile aj vodičovi linkového autobusu.

V Trenčianskom kraji prichytili hneď niekoľkých vodičov, ktorí si pred jazdou vypili. Až 3,10 promile nafúkal v nedeľu večer 34-ročný Peter, o niečo menej, 2,67 promile, namerali 45-ročnému Igorovi. Tridsaťročný Lukáš na babete zas nafúkal pri opakovanej dychovej skúške 1,88 promile. Všetci traja skončili v policajnej cele. „Po vytriezvení boli obvinení z prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky,“ povedala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Kuriózny prípad s opitými vodičmi riešili policajti na Veľkonočný pondelok v Bratislave. Na Slovnaftskej ulici zastavili 28-ročného Michalovčana, ktorý nafúkal 1,13 promile. „Šoféra zadržali a skončil na policajnom oddelení. Netrvalo ani hodinu a na tej istej ulici zastavili policajti to isté auto, tentoraz však za volantom sedel 35-ročný Marián, ktorý tiež javil známky použitia alkoholu,“ uvádza bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová. Dychovú skúšku však odmietol, tak poputoval do policajnej cely.

Na Veľkonočný pondelok bude dlho spomínať aj 25-ročná Lucia, ktorú zastavila hliadka v Moste pri Bratislave. Pri opakovanej skúške nafúkala až dve promile.

Ak vodičovi namerajú alkohol do hodnoty jedného promile, v takom prípade to polícia charakterizuje ako priestupok. „Za ten možno v správnom konaní uložiť pokutu vo výške od 150 do 800 eur a zákaz činnosti do troch rokov,“ vysvetľuje Považanová. Nad jedno promile už hrozí väzenie.

Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského, ak policajti zistia alkohol u vodičov, okamžite by im mali zobrať vodičský preukaz a zakázať jazdu. „Ak ide o vodiča, ktorý má alkohol do jedného promile a išiel by v aute sám, riešil by som to pokutou a zákazom jazdenia na jeden mesiac. V prípade, ak ide o šoféra z povolania, ktorý ešte vezie iných ľudí, tak také konanie by som hodnotil vyšším trestom,“ vysvetľuje a dodáva, že ak vodič z povolania príde o vodičský na viac ako jeden mesiac, je to pre neho likvidačné a hrozí mu strata zamestnania. Čo je aj prípad vodiča linkového autobusu z Trnavského kraja.

Nameraná hodnota alkoholu v krvi závisí podľa Drahovského od okolnosti, od množstva vypitého alkoholu a aj od času od vypitia alkoholu. „0,40 promile môžete nafúkať, keď si dáte jedno pivo tesne pred jazdou a takú istú hodnotu môžete nafúkať aj s poriadneho alkoholového ťahu, ktorý ste absolvovali pred tromi dňami,“ dodáva analytik.

Otravy alkoholom riešili aj nemocnice. „Počet pacientov ošetrených na centrálnych príjmoch bol vyšší o 10 percent oproti iným dňom. Najviac pacientov sme zaznamenali na Veľký piatok a Veľkonočný pondelok. Viac ako inokedy sa vyskytli zažívacie ťažkosti spojené najmä s vracaním a hnačkami a komplikácie zo zvýšenej konzumácie alkoholu,“ tvrdí hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol za volantom