Všeobecnej zdravotnej poisťovni sa nedarí predať akcie v kúpeľoch

Všeobecná zdravotná poisťovňa sa chce zbaviť akcií, ktoré má v štrnástich slovenských kúpeľoch. Z tohto majetku podľa nej nemá žiadne príjmy, pretože kúpele dividendy nevyplácajú a zároveň sa dostáva do určitého konfliktu záujmov.

23.04.2014 20:00 , aktualizované: 24.04.2014 07:00
Trenčianske Teplice, kúpele Foto: ,
Kúpele Trenčianske Teplice.
debata (2)

Z pozície zdravotnej poisťovne totiž nakupuje v týchto liečebniach zdravotnú starostlivosť. Hoci by kúpele prijali, aby ich vlastníkmi bolo čo najmenej majiteľov, do kúpy akcií od zdravotnej poisťovne sa nehrnú.

Najväčšia zdravotná poisťovňa s predajom akcii začala ešte minulý rok. Prednostne ich ponúkla väčšinovým akcionárom kúpeľov, záujem však prejavili len kúpele Bojnice a Brusno. Ostané zatiaľ s kúpou akcii váhajú.

Zdravotná poisťovňa je menšinovým vlastníkom, jej podiel v kúpeľoch sa pohybuje od 2 do 34 percent, pričom nad 20 percent má akcie iba v piatich kúpeľoch. Hodnota akcií Všeobecnej zdravotnej poisťovne v štrnástich kúpeľoch bola ku koncu februáru približne 10 miliónov eur.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) má podľa hovorkyne Dany Gašparíkovej záujem predať všetky svoje akcionárske podiely v kúpeľoch čo najskôr, za najvyššiu ponuku a primárne súčasným akcionárom týchto kúpeľov.

„Ukončenie tohto procesu zatiaľ nie je možné odhadnúť, závisieť bude najmä od úspešnosti ponúk zdravotnej poisťovne na predaj v najbližších mesiacoch,“ uvádza Gašparíková a dodáva, že poisťovňa ako akcionár kúpeľov nemá z vlastníctva akcií žiadne výnosy už viac ako desať rokov.

Nemá ani vplyv na rozhodnutia predstavenstva a ani na hospodárenie týchto spoločností, pretože nemá zastúpenie v riadiacich orgánoch. Kúpele nevyplácajú dividendy a vedenie VšZP nepredpokladá, že sa tak v najbližších rokoch stane.

Obchodná námestníčka Kúpeľov Nimnica Katarína Jamborová potvrdila, že v minulom roku dostali ponuku, aby odkúpili akcie od Všeobecnej zdravotnej poisťovne. „V súčasnosti sú vyhodnocované ponuky na odkúpenie a stanovenie postupu pri odpredaji zo strany VšZP. Podľa nášho názoru by bolo pre rozhodovací proces optimálne, keby vlastníctvo akcií kúpeľov bolo sústredené v čo najmenšom počte majiteľov,“ dodáva Jamborová.

Kúpele Bojnice. Foto: Milan Kráľ, Pravda
Kúpele Bojnice Kúpele Bojnice.

Poisťovňa má podľa Jamborovej v Kúpeľoch Nimnica 20-percentný podiel, obec Nimnica 10-percentný a súkromná spoločnosť 70-percentný podiel. Kúpele investovali v minulých rokoch do obnovy ubytovacích kapacít i technologických častí kúpeľov časť vlastných zdrojov a časť úverových.

„Väčšinový akcionár Kúpeľov Nimnica uprednostňuje použitie zisku do rozvoja kúpeľov a nesúhlasí s vyplácaním dividend akcionárom, pričom takéto stanovisko sa predpokladá aj v budúcich rokoch. Pri súčasnom nastavení cenovej úrovne služieb v kúpeľoch zo strany zdravotných poisťovní i samoplatcov je ziskovosť kúpeľov minimálna, pričom sú oprávnené požiadavky zamestnancov na rast príjmov, ktoré sú nižšie v porovnaní s celoslovenským priemerom,“ vysvetľuje Jamborová.

Väčšinový akcionár má podľa nej záujem o odkúpenie akcii v prípade reálnej ceny. Dôležitým faktorom podľa Jamborovej bude aj možnosť splátkového kalendára.

Kúpele Dudince ponuku na odkúpenie akcii poisťovne odmietli. „V minulosti sa vedenie spoločnosti zúčastnilo rokovania na túto tému, ale neprejavilo záujem o využitie takejto ponuky,“ hovorí marketingová manažérka kúpeľov Jana Hanáková a dodáva, že akcie ich súkromnej akciovej spoločnosti sú na doručiteľa a sú umiestnené na burze cenných papierov, to znamená, že sú verejne obchodovateľné.

Kúpele investovali do rekonštrukcie približne milión eur a výraznejšia investícia ich ešte čaká v zime. Vyčíslená je na 1,6 milióna eur, z ktorých polovica bude pokrytá z fondov EÚ a polovicu zainvestujú kúpele.

Generálna riaditeľka kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach Andrea Puskailer predpokladá, že akcionári budú uvažovať o odkúpení akcií poisťovne. „Rozhodnutie je, samozrejme, na nich,“ dodáva Puskailer. Majoritným akcionárom je spoločnosť DEOTIS, mesto Trenčianske Teplice a ďalších približne 250 fyzických osôb ako menšinových vlastníkov. Kúpele v rokoch 2007 – 2013 na rekonštrukciu celkovo preinvestovali 17 mil. eur. V súčasnosti opravujú termálny liečivý bazén aj časť vonkajšej fasády domu Hammam.

„Skutočnosť, že zdravotná poisťovňa vlastní akcie kúpeľov, ktoré sú zároveň jej obchodnými partnermi ako zdravotnej poisťovne, možno považovať i za určitý konflikt záujmov,“ vysvetľuje Gašparíková.

V súčasnosti sa väčšina kúpeľov podľa nej snaží orientovať na zvyšovanie podielu samoplatcov, na rekreačné a turistické aktivity v rámci činností kúpeľov. „Nie je to v súlade s našimi záujmami ako zdravotnej poisťovne, ale ako akcionár danej spoločnosti to nevieme ovplyvniť,“ vysvetľuje hovorkyňa poisťovne.

Preto chce štátna zdravotná poisťovňa v kúpeľoch pôsobiť len z pozície objednávateľa zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov. Ak by sa jej akcie nepodarilo predať, zostanú podľa Gašparíkovej naďalej vo vlastníctve VšZP.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #Všeobecná zdravotná poisťovňa