Baláž: VšZP je v neriešiteľnej situácii

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa je v prípade predaja akcií, ktoré má v 14 kúpeľoch, v neriešiteľnej situácii. Myslí si to ekonóm Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Keďže ide o menšinového vlastníka, nemôže sa podieľať na riadení ani rozhodovaní v kúpeľoch.

24.04.2014 08:00
Vladimír Baláž Foto: ,
Vladimír Baláž
debata

Majú menšinoví akcionári vôbec nejaké slovo?
Tam platí jednoduchá demokracia, čím viac akcií máte, tým väčšie slovo máte v rozhodovaní. Ale spravodlivo treba povedať, že aj akcionár s päťpercentným podielom už má svoje práva. Napríklad môže kedykoľvek zvolať valné zhromaždenie. Môže na ňom klásť otázky. Majoritného akcionára to môže znervózňovať, lebo sa tam pretriasajú veci, o ktorých by sa nemuselo hovoriť. Najmä o investovaní či vyplácaní podielov.

Ak by aj VšZP zvolávala valné zhromaždenia, čo tým dosiahne?
Mohla by tak urobiť raz za dva týždne. Určite by tým väčšinový akcionár nebol nadšený. Zhromaždenie niečo stojí, to sa premietne do nákladov. Ale tiež by mohol súkromný vlastník tvrdiť, že ho štátna akciovka terorizuje a že to je nejaký politický nátlak a podobne. Menšinový vlastník a ešte ak ide o štátnu akciovku, to má v tomto smere zložité.

Dá sa tlačiť na väčšinového vlastníka, aby vyplatil dividendy?
Väčšinový vlastník má milión spôsobov, ako dosiahnuť nevyplatenie zisku a dividend. Môže peniaze napríklad preinvestovať. Je mnoho spôsobov.

Nie je pre majoritného akcionára lepšie, ak kúpele vlastní menej subjektov?
Mnoho firiem, najmä tie komerčné, sa snažia vykúpiť menšinové podiely. Pri akciách štátnej poisťovne je to vždy otázka ceny a ťažko povedať, či cena je férová a ako sa dá vlastne férová cena vypočítať. Mnoho akciových spoločnosti, hlavne také, ktorých akcie sú obchodovateľné na burze, to naozaj rado urobí, aby malo pokoj s menšinovými akcionármi. Neviem posúdiť, či je záujem o akcie VšZP.

Kedy by sa VšZP mohlo podariť predať akcie?
Je to patová situácia, len čo by sa rozhodla ísť s cenou dole, napríklad na polovičnú hodnotu účtovnej ceny, tak by sa spustila kritika, že sa štátny majetok predáva pod cenu. Na druhej strane je to majetok, ktorý nevynáša. Niekto bude musieť povedať, že majetok, ktorý nevynáša, je zbytočný.

Kto by mal rozhodnúť o tom, že majetok je zbytočný?
Niekto by mal nabrať politickú odvahu povedať to. Ale neviem, kto by takú politickú odvahu nabral. Nevýnosného majetku sa treba zbaviť, ale nemyslím tým predať ho pod cenu. Treba osloviť priamo väčšinového vlastníka a dohodnúť sa na predaji. V opačnom prípade treba osloviť aj iné súkromné subjekty, ktoré budú možno viac vedieť tlačiť na to, aby sa domohli nejakého výnosu.

Aké má teda poisťovňa možnosti?
Ak má dvojpercentný podiel, tak to je úplne bezvýznamné, lebo v takom prípade už nemôže zvolávať ani valné zhromaždenia. Tie by som za rozumnú cenu predal. Čo sa týka väčších podielov, bez toho, aby som spravil mediálny rozruch, tak by som sa snažil dohodnúť s kúpeľmi, že mojim poistencom dajú lepšie ceny. Ale je to veľmi problematické, lebo väčšinový akcionár tomu vôbec nemusí byť naklonený. Je to pre VšZP patová situácia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #Vladimír Baláž #Všeobecná zdravotná poisťovňa