Sulíkova SaS je tenšia a tenšia

Seriál odchodov zo Sulíkovej SaS má ďalší diel. Už teraz má strana len 164 členov, najnovšie ju opustili štyria členovia v okrese Prievidza a v regióne tak zostal iba jeden zástupca. Odídencom prekáža, že vedenie sa uzatvára do seba, pretrváva nedôvera k regiónom a politika nie je o reformách, ale o marketingu.

24.04.2014 10:00 , aktualizované: 25.04.2014 10:14
Richard Sulík Foto: ,
Richard Sulík
debata (35)

Líder strany Richard Sulík odchody dramaticky nevidí. Podľa neho dvaja z troch odídených boli nadmieru vyťažení a v strane sa nijako neangažovali. Ďalší mal pozastavené členstvo. Či majú v pláne odísť aj ďalší ľudia, Sulík nevie.

Odídenci v liste vedeniu napísali, že SaS prestala byť stranou, ktorá tlačí na zmenu „kleptokratického Slovenska smerom k prosperite a právnemu štátu“. „Vo výstupoch strany už nedominujú zásadné ekonomické reformy ruka v ruke s očistou polície, prokuratúry a justície. Prevláda rozmanitá zástupná agenda a poslanecký marketing, ktorým odmietame poskytovať v regióne PR,“ napísali v liste, ktorý citovala agentúra Sita. Podľa nich štruktúra SaS je výsledkom osobných vzťahov.

„To sú omáčky. Nemám zapotreby sa k tomu vyjadrovať a špinavé prádlo prepierať,“ zareagoval predseda Sulík. Veľká vlna odchodov nastala vlani po kongrese. Vtedy po súboji Sulíka s Jozefom Kollárom o miesto predsedu opustilo SaS zhruba 75 členov. Časť je v Nove Daniela Lipšica.

„Ten, kto sa chce stať členom strany, nesmie byť komunista, eštebák. Nesmie byť zlodej a typický stranícky smrad, ktorý ide do politiky preto, aby robil biznisy,“ uviedol včera Sulík. „Radšej budem predsedom strany so 164 ľuďmi, za ktorých sa viem postaviť a dať ruku do ohňa, ako mať v strane kšeftárov a potom to vysvetľovať,“ vyhlásil.

Ešte menej členov ako SaS má hnutie Obyčajní ľudia Igora Matoviča. Sú len štyria. Oslovení odborníci politickým subjektom s malým počtom členov dlhodobú šancu na prežitie nedávajú. Podľa politológa Michala Horského by bolo veľkým prekvapením, keby sa strana so zopár členmi prepracovala do parlamentu viackrát. „V čase, keď strašidlo antipolitiky obchádza celú Európu a krajiny V4 obzvlášť, je príznačný osud Sulíkovej SaS. Bola to prvá strana, ktorá sa do parlamentu dostala fakticky bez členskej základne a priniesla danajský dar hnutie Obyčajných ľudí pána Matoviča. Faktom je, že bez členskej základne žiadna strana účinkovať nemôže, a to ani v čase, keď antipolitika a antistranícke postoje v spoločnosti kulminujú,“ zhodnotil politológ.

Aj podľa sociológa Pavla Haulíka hnutie Obyčajní ľudia so štyrmi členmi patrí skôr do opozície, nikdy nemôže prevziať vládnu spoluzodpovednosť, lebo by to nefungovalo. „Myslím si, že pán Sulík nerozlišuje stranu od bežnej firmy a snaží sa stranu budovať ako firmu. To je omyl, ktorý môže istý čas fungovať, ale určite nie s dlhšou perspektívou a určite to nie je na vážne ovplyvňovanie politiky,“ povedal sociológ.

Agentúrna správa bola nahradená.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #SASKA