EÚ žiada prepustenie ľudí, ktorých zajali proruskí ozbrojenci

Okamžité prepustenie všetkých osôb, ktoré na východe Ukrajiny zadržiavajú ozbrojenci, žiada šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.

24.04.2014 15:30
Ukrajina, Catherine Ashtonová, EÚ, Foto: ,
Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová
debata (13)

Zdôraznila tiež, že všetky strany by podľa nedávnej dohody zo Ženevy mali využiť vplyv na nelegálne ozbrojené skupiny na zastavenie násilia, provokácií a na to, aby títo ľudia zložili zbrane.

Hoci teraz Ashtonová Rusko priamo nemenuje, žiada európska diplomacia už druhý deň za sebou Moskvu, aby na východe Ukrajiny ovplyvnila počínanie tamojších proruských ozbrojených skupín.

Ukrajinské bezpečnostné sily však teraz zrejme už obnovili svoju operáciu proti nim. Hovorca Ashtonovej Michael Mann na vývoj reagoval poznámkou, že EÚ uznáva právo Ukrajiny na legitímne akcie na obranu suverenity a územnej celistvosti. Všetci signatári dohody zo Ženevy by však podľa neho mali urobiť čo najviac pre upokojenie situácie. Únia vraj má plnú dôveru v to, že vláda v Kyjeve svoje záväzky zo Ženevy splní. „Zachovať by sa tak mali všetky strany,“ poznamenal hovorca.

Veľké obavy vzbudzujú podľa štvrtkového Ashtonovej vyhlásenia správy z východnej Ukrajiny o únosoch, mučení a zabíjaní, vrátane miestneho politika Volodymyra Rybaka a Pavla Kotenka. „Nezávislé a transparentné vyšetrenie by malo tieto smrti plne osvetliť a zabezpečiť spravodlivé potrestanie páchateľov,“ uviedla Ashtonová.

Nemecká vláda pozastavila zbrojný vývoz do Ruska

Nemecko pozastavilo vývoz svojich zbrojárskych výrobkov do Ruska. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung zablokovala vláda zákazky v hodnote viac ako päť miliónov eur (asi 137 miliónov korún). Už udelené vývozné povolenie vraj preskúma.

„S ohľadom na súčasnú politickú situáciu nebudeme udeľovať žiadne povolenia na vývoz vojenského materiálu do Ruska,“ oznámilo ministerstvo hospodárstva.

Úrady údajne zastavili 69 správnych konaní vedúcich k udeleniu povolenia na vývoz. U žiadneho z nich sa však vraj nešlo o vývoz bojových zbraní ako rakiet či tankov, ale iného vojenského materiálu. Akého, konkrétne neuviedli.

Podľa Süddeutsche Zeitung chce vláda tiež preveriť už udelené povolenie. „V kritických prípadoch sa budeme snažiť o to, aby sme zabránili uskutočneniu vývozu,“ dodal zdroj z ministerstva.

Už v marci pozastavil minister hospodárstva Sigmar Gabriel firme Rheinmetall povolenia vyviezť do Ruska bojový simulátor v hodnote asi 120 miliónov eur.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #zbrane #Catherine Ashtonová #Ukrajina #kríza na Ukrajine