Obžalovaný z dvoch vrážd je na slobode, pritom mu hrozí stíhanie za tretiu

Je obžalovaný z dvojnásobnej vraždy, hrozí mu obvinenie z tretej, a napriek tomu sa dostal na slobodu. Štefana Sz. pustil v stredu spoza mreží senát Najvyššieho súdu pre procesné pochybenie. A pre takéto chyby sa dnes na slobode pohybuje viacero nebezpečných ľudí.

24.04.2014 14:46
debata (10)

Zarážajúce je, že hrozba, ktorú takíto ľudia predstavujú, často nie je pre justíciu až taká podstatná ako porušenie ústavných práv obžalovaného, teda jeho práva na prerokovanie veci bez prieťahov.

Kto v prípade Štefana Sz. pochybil, či súdy, alebo prokuratúra, nie je známe. Kancelária Najvyššieho súdu včera ešte nemala písomné zdôvodnenie rozhodnutia senátu. Predseda senátu, ktorý v stredu rozhodoval o sťažnosti podnikateľa Štefana Sz. proti väzbe, oprel svoj verdikt o judikatúru Ústavného súdu. Tá hovorí o porušovaní dohovoru o ľudských právach v takýchto prípadoch.

Harabin aj Borec už avizovali dovolanie

Minister spravodlivosti Tomáš Borec aj predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin už avizovali, že proti rozhodnutiu senátu podajú dovolanie. Rezort spravodlivosti tvrdí, že Trestný poriadok je napísaný tak, aby sudcovia aj orgány činné v trestnom konaní mohli v trestných veciach konať bez pochybení. Upozorňuje, že k jednotlivým ustanoveniam trestných kódexov sú vypracované komentáre, dôvodové správy, výkladové stanoviská Najvyššieho súdu a Generálnej prokuratúry.

Na druhej strane obvineným a obžalovaným zákony zaručujú takú ochranu pred omylmi polície, prokurátorov či súdov, o akej môžu ich obete, prípadne pozostalí len snívať. Ministerstvo tvrdí, že sa nebráni zmenám v trestných kódexoch. Borec už vlani zriadil novelizačnú komisiu, ktorá pracuje na zmenách, aby sa podobným problémom dalo predchádzať. „Upravujú sa ustanovenia týkajúce sa väzby, celého opravného konania, použitia mimoriadnych opravných prostriedkov a podobne. Viaceré body sa menia tak, aby boli precíznejšie a jasnejšie,“ uviedla odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Polícia môže začať stíhanie za tretiu vraždu

Aj keď podnikateľa Najvyšší súd pustil na slobodu, mohol by sa už čoskoro ocitnúť v policajnej cele. Polícia môže proti nemu začať trestné stíhanie za tretiu vraždu. Jej obeťou by mala byť jeho bývalá zamestnankyňa, ktorá je už dva roky nezvestná. Polícia v tomto prípade už stíhanie viedla, ale vlani v novembri ho prerušila. Či bolo dôvodom to, že chýbalo ženino telo, polícia neuviedla. Na Veľkonočnú nedeľu sa však našla mŕtva žena v bratislavskej Karlovej Vsi a podľa informácií Pravdy vyšetrovatelia operatívne pracujú aj s verziou, že ide práve o nezvestnú zamestnankyňu podnikateľa.

Kto je mŕtva žena, polícia zatiaľ nevie, a tak vedie trestné stíhanie vo veci zabitia. „Z predbežnej správy zo súdnej pitvy sa príčina smrti nezistila. Čo sa týka identifikácie, v súčasnosti prebieha stotožňovanie s nezvestnými osobami. Po totožnosti pátrame,“ povedala krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Štefanovi Sz., obžalovanému z dvoch vrážd, už vlani v októbri Špecializovaný trestný súd vymeral mimoriadny trest – doživotné väzenie za dvojnásobnú úkladnú vraždu. Obetiam mal podľa obžaloby dlhovať veľké sumy peňazí. Štefan Sz. sa proti rozsudku vtedy odvolal a Najvyšší súd začiatkom tohto mesiaca minuloročný rozsudok zrušil. Dôvodom podľa našich informácií malo byť, že súd dostatočne nezdôvodnil mimoriadny trest pre obžalovaného. A tak Špecializovaný trestný súd bude o treste za dvojnásobnú vraždu rozhodovať znovu. „Termín pojednávania je naplánovaný na 13. mája,“ uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjaková.

Obžalovaný Štefan Sz. sedel vo vyšetrovacej väzbe od leta 2012. Polícia ho zatkla pár hodín po vražde 42-ročného Tibora K. v obci Holiare, ktorého mal podľa obžaloby zastreliť nelegálne držanou zbraňou. O dva týždne nato úrady objavili na podnikateľovej chate mŕtvolu jeho ďalšieho veriteľa, 55-ročného Andreja W. Aj jeho mal podľa vyšetrovateľa tentoraz v Lesných Kračanoch zastreliť Štefan Sz. Iba niekoľko týždňov pred jeho zatknutím zmizla aj podnikateľova zamestnankyňa. Polícia vtedy našla jej krv v aute obžalovaného.

Agentúrnu správu sme nahradili redakčným článkom.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #dovolanie