Mihál: Zavedenie ročného zúčtovania je správne

Predchádzajúci minister práce Jozef Mihál (SaS) podporuje zavedenie ročného zúčtovania sociálnych odvodov. Kritizuje hlavne jeho technické riešenie, ktoré bude podľa neho zbytočne drahé.

26.04.2014 15:30
Jozef Mihál Foto:
Jozef Mihál.
debata (12)

Tvrdí, že efektívnejšie by bolo spustiť zúčtovanie spolu s jednotným výberom daní a ciel.

Ako hodnotíte plán zaviesť v roku 2015 ročné zúčtovanie sociálnych odvodov?
Čudujem sa tomu, že ministerstvo práce zavedie ročné zúčtovanie sociálnych odvodov odtrhnute od projektu UNITAS (jednotný výber daní a ciel). Prečo sa nepokračuje v prácach na projekte UNITAS? Bez jeho spustenia to bude finančne veľmi náročné a zbytočne sa minú peniaze daňových poplatníkov. Už v roku 2016 malo byť predsa vytvorené v rámci Finančnej správy jednotné miesto pre zúčtovanie daní, ciel a odvodov.

Nie je jedno, či údaje spracuje Sociálna poisťovňa, alebo Finančná správa?
Sociálna poisťovňa bude musieť pre zvládnutie spracovania všetkých informácií prerábať počítačové systémy a najskôr aj prijímať nových ľudí. To všetko stojí nemalé peniaze a získané údaje sa nakoniec aj tak možno pošlú na Finančnú správu. Ak by sa všetko urobilo pod jednou strechou, určite to bude stáť menej peňazí.

Aký je váš názor na samotné zavedenie ročného zúčtovania?
Je to spravodlivý nástroj, ako vyčísliť výšku odvodov jednotlivých ľudí. Odstráni sa ním po prvé systém takzvaných schodov pri príjmoch zamestnancov. Teda možnosť vyplatenia vysokej jednorazovej odmeny, z ktorej sa po prekročení odvodového stropu neplatia žiadne sociálne odvody. Bežní zamestnanci takúto možnosť nemajú a systém je tak dnes voči nim nespravodlivý.

A čo druhé plus?
To sa týka ľudí v trvalom pracovnom pomere privyrábajúcich si na živnosť. Tí dnes musia platiť minimálne odvody napriek tomu, že v zamestnaní ich už raz zaplatili. Po novom budú platiť odvody len z reálne zarobených peňazí, čo je určite pozitívnou zmenou.

Dotkne sa ročné zúčtovanie aj ľudí s príjmami z autorských honorárov, tantiém či dividend?
To je vecou vlády, z akých príjmov sa rozhodne dať platiť sociálne odvody. Zavedenie ročného zúčtovania sociálnych odvodov s tým nesúvisí. Dnes sa neplatia sociálne odvody z tantiém či autorských honorárov. Logika tejto výnimky je v tom, že nejde o príjem, ktorý je zdrojom dennej obživy autora, ale o mimoriadne peniaze. Je to teda niečo iné ako podnikanie na živnosť či práca v trvalom pracovnom pomere.

Podľa vás je správne nechať takúto výnimku?
Momentálne sa k tomu nechcem vyjadrovať, keďže ja sám mám aj takéto príjmy a som v konflikte záujmov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Mihál #ročné zúčtovanie sociálnych odvodov