V Bratislave sa demonštrovalo na podporu Hedvigy Malinovej

Niekoľko stoviek ľudí sa v stredu v centre Bratislavy zúčastnilo demonštrácie na podporu bývalej študentky Hedvigy Žákovej Malinovej.

30.04.2014 21:33 , aktualizované: 22:16
protest Hedviga Malinová Foto: ,
Účastníci protestu s názvom Dnes Hedviga, zajtra Ty? Spravodlivosť pre všetkých!
debata (63)

Tú prokuratúra obvinila, že si v roku 2006 vymyslela napadnutie neznámymi útočníkmi kvôli svojmu maďarskému pôvodu. Malinová však všetky obvinenia odmieta a trvá na tom, že sa incident odohral.

Pred dav sa postavilo viacero ľudí, ktorí mali spoločné to, že Hedvigu podporili a vyjadrili jej sympatie. S prejavom nechýbala herečka Zita Furková, Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play, novinár Eugen Korda či investigatívna novinárka a autorka knihy o Hedvige Marie Vrabcová.

Účastníci protestu s názvom Dnes Hedviga,...
Účastníci protestu s názvom Dnes Hedviga,...
+5Demonštrácie na podporu Hedvigy Malinovej sa v...

Podujatie sa začalo na bratislavskom Župnom námestí približne o 18:00 a po hodine a pol sa presunulo mestom na Hviezdoslavovo námestie, kde bola práve v tom čase v historickej budove Slovenského národného divadla recepcia pri príležitosti 10. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie. Vyvrcholením demonštrácie bolo krátke predstavenie, ktoré symbolizovalo zabitie slovenskej justície. Podujatie sa zaobišlo bez problémov, po celý čas naň dozerala polícia.

Protestujúci niesli rakvu a nosili tričká s nápisom Maďari za Dunaj

Mnohí účastníci protestu, ktorý zorganizovala organizácia Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku, na sebe mali tričká s nápisom Maďari za Dunaj. Práve tento nápis údajní útočníci Malinovej na blúzku napísali. Tričko so zmieneným heslom si na seba obliekol aj šéf strany Most-Híd Béla Bugár, ktorého strana obhajuje záujmy maďarskej menšiny.

V dave bolo vidieť množstvo transparentov, prevažne však v maďarskom jazyku. Na slovenských bolo vidieť nápisy ako „Maďarskí študenti z Nitry na teba nezabudli“ či „Spravodlivosť pre všetkých“. Ľudia na transparentoch tiež vyzývali, aby vláda zrušila ministerstvo spravodlivosti a urobila z neho predajňu ovocia a zeleniny, pretože na Slovensku podľa nich spravodlivosť neexistuje. V čele sprievodu demonštranti niesli rakvu s nápisom Justícia.

Ako prvý sa ľuďom prihovoril organizátor podujatia z Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku Géza Tokár. Ako povedal, zhromaždenie je okrem iného vyjadrením nespokojnosti s katastrofálnym stavom slovenskej justície. „Chceme Slovensko pre všetkých,“ vykríkol. Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play poukázala na to, že osud Hedvigy Malinovej Žákovej je niečo, čo sa môže stať komukoľvek z nás, čo len vykresľuje stav našej krajiny. „Je na nás, aby sa zo Slovenska stala krajina, kde sa bude Hedviga opäť cítiť bezpečne a bude sa sem chcieť vrátiť. Hedviga, chýbaš nám a budeme pri tebe stáť,“ vyhlásila.

Hedvigu za úžasnú ženu označil aj novinár Eugen Korda, ktorý sa jej prípadu venoval. „Je to úžasná žena, ktorá bude šťastná a slobodná a tí dvaja chrapúni, ktorí sa jej snažili zničiť život, nikdy šťastní nebudú,“ pripomenul. Podľa Miroslava Kusého z Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku je načase, aby občianska verejnosť zakričala „Stop, stačilo!“. Odkaz pre dav a pre organizátorov poslala prostredníctvom svojej zamestnankyne Oľgy Bindasovej aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorá okrem iného pripomenula, aby sme sa z jej prípadu všetci poučili.

Na záver zhromaždenia na Župnom námestí pred presunom na Hviezdoslavovo námestie prečítala pani Zsóka Holop list od Hedvigy. „Zo všetkých útrap, ktoré som za tie roky zažila, moment útoku bol pre mňa najmenej bolestivý. Silu na ďalšie riešenie prípadu získam iba vedomím, že nie som sama,“ písalo sa v liste, ktorý napísala Hedviga Malinová Žáková, ktorá na záver poďakovala všetkým ľuďom za to, že na pod ujatie prišli.

SNS chcela vlastný protest, mesto ho nepovolilo

Súčasne s demonštráciou sa v Bratislave konala aj akcia Slovenskej národnej strany (SNS). Asi desiatka ľudí sa dožadovala skoncovať s „etnickým vydieraním“. SNS je známa svojou maďarskou a protirómskou rétorikou.

Mládeži SNS zamietol Miestny úrad Bratislava I protest, ktorý mal byť reakciou na demonštráciu na podporu Malinovej. Ako ďalej uviedla tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková, mládež SNS chcela reakčným protestom vyjadriť obavy z možného ovplyvňovania súdu. Účelom malo byť podľa tlačovej tajomníčky strany vyjadrenie nesúhlasu s ovplyvňovaním súdnych orgánov Slovenskej republiky, pričom protestné zhromaždenie sa malo konať ako pokojná reakcia na protest neformálnej záujmovej organizácie Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku, podporovaný politickými stranami Most-Híd a SMK.

Demonštrácia pomôže zburcovať verejnosť, myslí si maďarský vicepremiér

Maďarský vicepremiér Zsolt Semjén, ktorý má na starosti záležitosti krajanov, novinárom povedal, že demonštrácia pomôže na Slovensku zburcovať verejnosť. Podľa agentúry MTI dodal, že prípad je otázkou ľudských práv, pretože by sa do podobného problému mohol na Slovensku dostať ktokoľvek.

Kauza Malinovej začala v lete 2006 za prvej vlády terajšieho premiéra Roberta Fica. Malinová, v tom čase dvadsaťtriročná študentka, uviedla, že ju zbila dvojica holohlavých mladíkov, ktorá jej na odev napísala protimaďarské heslá. Dievča vtedy išlo na skúšku a cestou telefonovalo v maďarčine. V septembri toho istého roku polícia vyšetrovanie ukončila so záverom, že študentka si útok vymyslela. Stíhaniu pre krivú výpoveď a krivú prísahu čelila od mája 2007. Vyšetrovanie prípadu sa predĺžilo aj kvôli vypracovaniu niekoľkých znaleckých posudkov.

Tento rok na jar prokuratúra na Malinovú podala obžalobu. Helsinský výbor pre ľudské práva na Slovensku následne vo vyhlásení konštatoval, že dôvody obžaloby sú zjavne vykonštruované a že súd nemôže skončiť inak ako oslobodením Malinovej. Budúci prezident Andrej Kiska už oznámil, že v prípade jej odsúdenia jej udelí milosť.

Malinová sa v minulosti obrátila na Európsky súd pre ľudské práva so sťažnosťou, v ktorej vinila krajinu za chyby pri vyšetrovaní prípadu, ktoré jej údajne nezaručovali spravodlivý proces. S predchádzajúcim kabinetom premiérky Ivety Radičovej sa nakoniec dohodla na uzavretí zmieru výmenou za ospravedlnenie vlády. Zároveň sa Malinová vzdala nároku na prípadnú finančnú kompenzáciu od štátu.

Bývalá študentka teraz žije v severomaďarskom Györi. Na konci minulého roka prišla o slovenské občianstvo, pretože sa stala občiankou Maďarska.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Hedviga Žáková Malinová