V prípade Malinovej potvrdil Šufliarsky priameho svedka

V prípade kauzy údajného útoku na Hedvigu Malinovú Žákovú existuje priamy svedok. Povedal to námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky.

01.05.2014 19:10
debata (220)

Reagoval tak na akciu za podporu Malinovej Žákovej, ktorá sa uskutočnila v bratislavských uliciach v stredu podvečer. Protest mal poukázať aj na iné prípady porušovania práv občanov, ako je napríklad stíhanie novinárky Jany Teleki.

Šufliarsky v diskusnej relácii televízie TA3 Téma dňa uviedol, že prokuratúra využije všetky zákonné možnosti, aby potvrdila v súdnom konaní opodstatnenosť svojej obžaloby voči Hedvige Malinovej Žákovej z krivej výpovede a prísahy. Pred súdom by mal vystúpiť aj svedok, ktorý bol 25. augusta 2006 priamo na mieste údajného útoku. „Podľa mojich informácií takýto svedok existuje,“ povedal Šufliarsky v televízii.

O vyšetrovaní prokuratúry Šufliarsky povedal, že sedemčlenný vyšetrovací tím, ustanovený Generálnou prokuratúrou, našiel medzery v skutkových zisteniach v rámci prvého vyšetrovania. Dodal, že medzi činnosťou prvého a druhého vyšetrovania je jednoznačný kvantitatívny rozdiel. „Kým v prvom vyšetrovaní bolo napríklad 13 výsluchov, v druhom vyšetrovaní sa uskutočnila až 92 výsluchov,“ spomenul Šufliarsky. Prokuratúra navrhuje, aby väčšina svedkov bola vypočutá pred súdom.

Na protest pred ministerstvo spravodlivosti prišlo v stredu asi 500 ľudí z Nitry, Galanty, Komárna, Dunajskej Stredy, Košíc či zo Senca a držali transparenty ako „Spravodlivosť pre Hedvigu“ či „Maďarskí študenti z Nitry na teba nezabudli“.

Kauza Hedvigy Malinovej Žákovej sa začala v auguste 2006, keď ju podľa jej slov v Nitre fyzicky napadli dvaja neznámi muži. Polícia však 11. septembra 2006 zastavila vyšetrovanie s tým, že skutok sa nestal. Deň nato ju predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák na tlačovej konferencii obvinili, že si celú vec vymyslela. Vyšetrovateľ následne začal trestné stíhanie vo veci prečinu krivej výpovede a krivej prísahy.

Malinová Žáková sa v novembri 2007 obrátila na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Neskôr sa dohodla s vládou Ivety Radičovej a štát sa jej ospravedlnil. Prokurátor generálnej prokuratúry ju však 2.¤apríla 2014 obžaloval z krivej výpovede a krivého svedectva. Žalobou sa zaoberá okresný súd v Nitre. Malinová Žáková sa medzitým presťahovala do Maďarska a prijala maďarské občianstvo.

© Autorské práva vyhradené

220 debata chyba
Viac na túto tému: #Hedviga Malinová Žáková #Peter Šufliarsky