Lajčák: Harmonizácia daní v únii nehrozí

Daňová harmonizácia v Európskej únii nie je podľa šéfa rezortu diplomacie Miroslava Lajčáka aktuálna téma.

04.05.2014 15:59
Miroslav Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (9)

„Nie je strašiak, lebo nehrozí,“ povedal minister v relácii RTVS O 5 minút 12. Podľa neho ide skôr o úvahy. „Nemusíme sa báť papierových strašiakov,“ dodal. Práve harmonizáciu daní vníma predseda SDKÚ Pavol Frešo ako „červenú čiaru“ pri debate o vplyve Európskej únie na národné štáty. „Dane si určujeme tu, lebo ak chceme byť úspešní, potrebujeme mať prostredie, ktoré bude konkurencieschop­né,“ uviedol Frešo.

Podľa ministra Lajčáka žiadna z krajín, ktorá vstupovala pred desiatimi rokmi do EÚ so Slovenskom, neurobila odvtedy taký pokrok ako naša krajina. „Slovenský národ nikdy nehral tak kľúčovú úlohy ako teraz,“ vravel Lajčák. Podľa neho niet na tejto planéte noblesnejšieho klu­bu.

Vnímanie únie ovplyvnila podľa neho kríza, ktorá sa prejavila posledných päť rokov, čo sme súčasťou EÚ. Euroskepticizmus podľa Lajčáka vyplýva z krízy. „Faktom je, že európska architektúra nebola nastavená optimálne, únia sa ukázala zraniteľná voči ekonomickej kríze,“ zhodnotil. Aj Frešo súhlasí, že členstvo v EÚ nemá pre Slovensko alternatívu.

Členstvo v EÚ sme doteraz využili efektívne, myslí si Dušan Leška z Fakulty sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. No vidí aj premrhané šance. „Naše vlády sa orientovali hlavne na zahraničné investície a nezamerali sa viac na diverzifikáciu nášho hospodárstva a väčšiu podporu domácich výrobcov,“ povedal v relácii.

Analytik Inštitútu M. R. Štefánika Ivan Kuhn zase kritizuje, že na Slovensku chýba správna debata o únii. „Po vstupe sa debata o EÚ u nás zredukovala len na to, koľko percent eurofondov vieme vyčerpať, ale nehovorí sa o tom, čo od nej očakávame,“ tvrdí. Podľa ministra Lajčáka diskusie o EÚ existujú, dôkazom je napríklad obnovenie projektu národného konventu, čo je celonárodná diskusná platforma.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Pavol Frešo #Miroslav Lajčák #10 rokov Slovenska v EÚ