Polícia i úrady odmietajú pochybenia v prípade týranej Veroniky

Lucka, Lukáško a teraz Veronika. Takmer každý rok sa v Bratislave objaví šokujúci prípad týraného dieťaťa. Lucku našla polícia takmer pred dvoma rokmi až po smrti, dvojročného Lukáška pred vyše rokom zachránili jeho starí rodičia a podobne konali aj starí rodičia trojročnej Veroniky, ktorú minulý týždeň s viacerými zraneniami hospitalizovali na Kramároch. Tieto prípady nehovoria len o utrpení detí, ale aj o ľahostajnosti a nevšímavosti okolia a úradov.

06.05.2014 14:30
debata (1)

Polícia i sociálka tvrdia, že v prípade dobitej Veroniky nepochybili. Podrobnosti však Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny nezverejňuje.

„Sociálno-právna ochrana detí a sociálna kuratela nemôže rozkrývať súkromie viac či menej dotknutých osôb. Rovnako nemôžeme komentovať jednotlivé kroky, ktoré boli podniknuté, a všetky nám známe okolnosti, keďže prebieha vyšetrovanie prípadu,“ uviedol hovorca ústredia Peter Zeman.

Reagoval tak na otázky, ktoré sa týkali aj osudu dvoch detí Lukáša (27), ktorého vyšetrovateľ obvinil zo zločinu ublíženia na zdraví a zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Obvineniu čelí aj matka Veroniky.

Ani nemocnica neinformuje o Veronikinom zdravotnom stave.

Medzi biologickými rodičmi Veroniky boli spory, matka ju nechcela odovzdať otcovi, ktorý volal políciu. Polícia pritom tvrdí, že nepochybila, keď nezhody medzi rodičmi Veroniky nenahlásila na miestny úrad či na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Podľa krajského policajného hovorcu Michala Szeiffa hliadka v ich prípade zasahovala vo februári. „Podľa telefonického oznámenia malo dôjsť k nezhodám medzi matkou a otcom, nakoľko matka dieťaťa ho nechcela odovzdať otcovi. Vec bola na mieste vyriešená pohovorom, otec si dieťa prevzal a z jeho strany nebola uvádzaná žiadna podozrivá skutočnosť, rovnako nebolo spomenuté týranie ani ubližovanie maloletému dieťaťu,“ povedal Szeiff.

Sociálnych pracovníkov podľa neho nekontaktovali, pretože „nemali vedomosť o podozrení z týrania maloletého dieťaťa“.

Prípad už preveruje Krajská prokuratúra v Bratislave. Pre Pravdu to potvrdil jej hovorca Vladimír Javorský. „Príslušná prokuratúra bude preverovať prípadné pochybenia úradov aj polície,“ reagoval Javorský.

Obvinenému Lukášovi hrozí 5 až 12 rokov väzenia, trestu vo väzení by sa však mohol vyhnúť. Advokát Jozef Herbulák upozorňuje, že duševný stav obvineného bude mať vplyv na posudzovanie trestnej zodpovednosti.

Podľa advokáta súd môže poveriť dvoch nezávislých súdnych znalcov, aby skúmali duševný stav obvineného, či bol v tom čase príčetný.

„Znalci sa budú vyjadrovať k tomu, či mohol muž ovládať svoje konanie a domyslieť si dôsledky svojho konania,“ povedal Herbulák. Ak by konštatovali, že bol v tom čase nepríčetný, podľa advokáta by mu súd mohol v takom prípade nariadiť ústavnú liečbu v detenčnom ústave. Ten však štát doteraz nezriadil, hoci o tom roky hovorí.

Podľa Ivana Leitmana z občianskeho združenia Náruč aj prípad týranej Veroniky svedčí o tom, že na Slovensku chýba lepšia spolupráca medzi úradmi, ktoré by ochranu detí mali zabezpečovať.

Aj v tomto prípade sa mohol o Veroniku viac zaujímať sociálny úrad, polícia, ak chodila do škôlky, podozrenie na týranie mohli mať aj tam. Zranenia na tele si zas pri lekárskych prehliadkach môžu všimnúť detskí lekári.

Ak boli problémy v domácnosti a krik či plač počuli susedia, sociálke sa mohli ozvať aj oni. „Je otázka, či sociálne úrady mali informácie o problémoch, ktoré sa spájali s otčimom dievčatka. Stále je však problém v tom, že informácie nie sú prepojené,“ hovorí Leitman.

Od nájdenia tela utýranej Lucky pred takmer dvoma rokmi sa podľa Leitmana v práci sociálnej ochrany detí veľa nezmenilo.

„Úrady boli mierne posilnené, ale práca v teréne funguje tak ako predtým,“ hovorí. Za najväčšiu zmenu považuje prijatie stratégie na ochranu detí pred násilím.

„Ale zatiaľ je to len na papieri. Dôležité je, že vzniklo koordinačné stredisko, ktoré by konečne mohlo pomôcť naštartovať funkčný systém a zabezpečovať koordináciu všetkých krokov medzi jednotlivými rezortmi,“ myslí si Leitman.

Stredisko vzniklo len v apríli, preto je podľa neho ešte skoro hovoriť o nejakých výsledkoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #polícia #týranie