Po českej vlajke sa už šliapať nebude

Umenie už dávno nevzbudilo medzi ľuďmi toľko pozornosti, ako to bolo nedávno v košickej Kunsthalle. Autor Dalibor Bača totiž na putovnej výstave s názvom Privátny nacionalizmus umiestnil na zem českú vlajku a návštevníci mohli po nej nerušene chodiť.

06.05.2014 19:47
vlajka, Česko Foto:
Česká vlajka na košickej výstave Privátny nacionalizmus.
debata (40)

Českú veľvyslankyňu na Slovensku Liviu Klausovú to pobúrilo natoľko, že organizátorov výstavy požiadala, aby už ďalej neznevažovali ich štátny symbol. Výstava, ktorá sa vo štvrtok presúva do maďarského Pécsu, už bude bez kontroverznej inštalácie.

Klausová napísala organizátorom list ešte v polovici apríla. „Konštatovala v ňom, že akokoľvek je priaznivcom umenia a chápe použitie zveličenia alebo irónie ako súčasť tvorivej slobody, použitie štátneho symbolu položením k vstupným dverám na zem, namiesto rohožky, považuje za mimoriadne nevhodné,“ odkázal tajomník českej ambasády Marián Kišš.

Veľvyslanectvo podľa neho dostalo množstvo sťažností od návštevníkov výstavy. Klausová preto v liste žiadala, aby v ďalších mestách pri prezentácii výstavy už k znevažovaniu českých či iných štátnych symbolov nedochádzalo.

Jeden z kurátorov výstavy Michal Štofa tvrdí, že cieľom autora nebolo v žiadnom prípade urobiť z českej vlajky rohožku. „Je položená na zemi preto, aby každý návštevník mohol nejakým spôsobom prejaviť svoj vzťah k Čechom či k rozdeleniu spoločného štátu. Dielo totiž pracuje s divákom, vyžaduje si jeho reakciu a skúma tým vzájomný vzťah Čechov a Slovákov,“ vysvetľuje. Bača, ktorý žije a tvorí v Čechách, s touto tematikou pracuje často.

Podľa kurátora bolo zaujímavé sledovať reakcie návštevníkov. „Tí starší mali rešpekt, niektorí sa nad dielom aj zamysleli, no niektorí si ani nenechali vysvetliť koncept a hneď sa pohoršovali. Mladší návštevníci, ktorí nemajú vybudovaný vzťah k susednej krajine, sa po vlajke aj prešli,“ hovorí. Pri každom umeleckom diele je podľa kurátora dôležité vedieť, čo ním chcel autor povedať, a preto ho mrzí, aká vlna rozhorčenia vznikla pre zlú interpretáciu divákov.

To, že výstava v Pécsi bude už bez vlajky pre Klausovej list, Štofa vylučuje. „Určite nie. Maďarskí kurátori si predbežne vyberali diela, ktoré vystavia v Pécsi už v prvý deň, ako sa začala výstava v Košiciach. Vtedy žiadny rozruch okolo vlajky nebol,“ reaguje.

Štofa upozorňuje aj na fakt, že vlajka bola na zemi umiestnená aj v Prahe, kde sa putovná výstava začínala. Inštaláciu si vybrali českí kurátori a problém s ňou nemali ani návštevníci.

Putovná výstava Privátny nacionalizmus bola v Košiciach od konca marca do 30. apríla. Jej cieľom bolo ukázať rôzne prejavy neznášanlivosti, ktoré sa v európskych krajinách v poslednom čase stupňujú. Do výstavy sa zapojili krajiny visegrádskej štvorky, Nemecko a Turecko.

Projekt pripravila organizácia K13 – Košické kultúrne centrá spolu s maďarským Kassákovým centrom intermediálnej kreativity, sídliacim na Slovensku. Hlavným organizátorom, ktorá získal pre tento projekt grant, je umelecká organizácia v Pécsi.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Československo #vlajka