Káčer: NATO má dostatočnú odstrašovaciu schopnosť

Článok 5 Severoatlantickej zmluvy bol podľa čestného prezidenta Stredoeurópskej strategickej rady Rastislava Káčera vždy aktuálny a nezapadol prachom.

10.05.2014 12:58
Rastislav Káčer Foto:
Rastislav Káčer.
debata (162)

Ako povedal v rozhovore, je silou organizácie, že nebol použitý na teritoriálnu obranu. „Súčasť stratégie a taktiky je aj to, že organizácia má mať dostatočnú odstrašovaciu schopnosť. V tomto si NATO plnilo úlohu efektívne,“ povedal Káčer. Podľa neho NATO dalo viackrát najavo, že nebude váhať uplatniť článok 5 tejto zmluvy. Článok 5 hovorí, že akýkoľvek útok proti jednému, alebo viacerým členským štátom sa bude považovať za útok proti všetkým a v prípade útoku každá zmluvná strana pomôže napadnutému.

Káčer očakáva, že na budúci týždeň na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC, ktorá bude v Bratislave, bude jasne pomenované riziko, aké by priniesla vojna na Ukrajine. Podľa neho na konferencii zaznie jasné stanovisko premiérov V4. „Určite by malo zaznieť zvýraznenie našich tradičných obranných štruktúr, ktoré sa vytvorili pred viac ako šesťdesiatimi rokmi. Boli dáždnikom a oporným múrom, o ktorí opierame svoju bezpečnosť. Malo by zaznieť, že NATO zostáva organizáciou článku 5 a pri akomkoľvek ohrození členského štátu, aliancia nebude váhať tento článok použiť,“ dodal Káčer.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Rastislav Káčer