Rozpočet armády sa zvyšovať nebude, tvrdí Fico

Rozpočet slovenskej armády sa zvyšovať nebude, Slovensko na to momentálne nemá zdroje. Potvrdil to v sobotu v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy predseda vlády Robert Fico.

10.05.2014 14:40
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (68)

Teraz je rozpočet slovenskej armády na úrovni jedného percenta, podľa premiéra je sen si myslieť, že budú do nej dávať dve percentá. „Musíme ľuďom zabezpečiť dobrú životnú úroveň a nie mať najmodernejšie tanky,“ povedal. Slovenská armáda sa podľa jeho slov neustále vyvíja a Fico má záujem o malú profesionálnu armádu.

„No znovu opakujem, nemáme peniaze na zvýšenie rozpočtu armády. V rámci toho, čo máme, budeme armádu používať na plnenie si rôznych záväzkov,“ dodal. Predseda vlády modernizovanie armády pripustil, no len v nejakých častiach. „Hovoríme však o drobnostiach, nie o totálnom navyšovaní rozpočtu na armádu,“ poznamenal v relácii. Zároveň dodal, že armádu potrebujeme a budeme ju mať. Dnes plní iné úlohy ako pred 30 či 40 rokmi, teraz sa zúčastňuje na medzinárodných misiách, kde nám vojaci robia dobré meno, no tiež sa očakáva, že je schopná zasiahnuť pri rôznych živelných pohromách, povedal.

Fico pripomenul, ak by sa voči Rusku pre jeho agresiu voči Ukrajine použili najprísnejšie ekonomické sankcie, slovenský hospodársky rast by v budúcom roku dosiahol úroveň jedného percenta namiesto predpokladaného 3,1 percenta, čím by Slovensko mohlo stratiť schopnosť zvyšovať životnú úroveň ľudí. Ekonomické sankcie voči Rusku preto predseda vlády odmieta.

Na otázky o pocitoch po prehratých prezidentských voľbách Robert Fico odmietol odpovedať. Rekonštrukciu vlády premiér podľa vlastných slov neplánuje. „Keď sa rozhodnem si zavolať nejakého ministra, urobím to, no keby som si za niekým nestál, už by som ho odvolal,“ povedal v relácii Sobotné dialógy. Ako dodal, je pre neho dôležité, či vláda dosahuje výsledky. Slovensko má podľa jeho slov vládu, ktorá neotravuje verejnosť hádkami a konfliktami, ako tomu bolo za vlády Ivety Radičovej.

„Vláda je stabilná, dôveryhodná vo vzťahu k zahraničiu, splnila, čo bolo treba, spravila poriadok vo verejných financiách a nastavila pozitívne trendy. Netvrdím však, že sú to zázraky,“ uviedol premiér.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Robert Fico #armáda