Kandidát na primátora Bratislavy odsúdil vysvietenie Slavína

Bratislavský Slavín, ktorý vo štvrtok slávnostne rozsvietili, sa stal súčasťou predvolebného boja. Podľa krajského a mestského poslanca Iva Nesrovnala (SDKÚ) ho vysvietili v najnevhodnejšom čase, keď vrcholí agresia Ruska na Ukrajine.

13.05.2014 10:00
debata (247)

Uviedol to vo svojom blogu, kde označil aj hlavného vinníka – súčasného primátora Bratislavy Milana Ftáčnika. Ten bude jeho konkurentom v boji o post hlavy hlavného mesta v jesenných komunálnych voľbách.

Slavín. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Slavín, osvetlenie Slavín.

Podľa Nesrovnala je pomník na Slavíne so sochou sovietskeho vojaka príliš pompézny a okázalý. „Hlavnému mestu samostatnej Slovenskej republiky kraľuje osvetlená zástava Sovietskeho zväzu. Aj s červenoarmejcom. Aby bolo všetkým jasné,“ napísal vo svojom článku. Prekáža mu, že „Slavín ukazuje svetu, kto je tu pánom“. Za nasvietenie sochy vojaka s vlajkou, ktorý sa týči nad mestom, môže podľa neho primátor. „Existuje nejaký lepší symbol pre hodnotový chaos prvého muža Bratislavy?“ pýta sa.

Prečítajte si aj komentár Martina Krna Nezrovnané tiene pod Slavínom.

Podľa primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru) sa Nesrovnal snaží kritikou vytĺcť politický kapitál. V komunálnych voľbách totiž kandiduje na jeho miesto. „Slavín je miestom posledného odpočinku pre takmer sedemtisíc vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní bratislavského regiónu. Kto chce na historických udalostiach stavať osobný politický zápas, tak kráča do uličky, ktorá ho dovedie na smetisko dejín,“ uviedol riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Nesrovnalova kritika sa nepozdáva ani historikovi Dušanovi Kováčovi. To, že Slavín je hrobom ľudí, ktorí bojovali v druhej svetovej vojne proti fašistickému Nemecku, podľa neho nezmenia ani súčasné udalosti na Ukrajine. „Tento pomník má svoju symboliku a nemôžeme porovnávať dve rozličné historické obdobia. Všade vo svete osvetľujú pamätníky, prečo by sme to nemohli urobiť aj my? A druhá vec je, kto iný má byť na sovietskom pamätníku, ak nie vojak Červenej armády so zástavou?“ pýta sa.

Vojnový pamätník Slavín rozsvietili minulý týždeň pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom z peňazí ruskej ambasády na Slovensku. V desiatkach hrobov sú pochovaní vojaci Červenej armády, ktorí padli pri dobývaní Bratislavy a širšieho okolia v apríli 1945. Pomník stavali v rokoch 1957 až 1960. O dva roky neskôr bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

© Autorské práva vyhradené

247 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Slavín #Ivo Nesrovnal