Kiska a Harabin opäť na seba narazili

Zvolený prezident Andrej Kiska apeloval na členov Súdnej rady, aby za nového predsedu Najvyššieho súdu zvolili odbornú a morálnu autoritu. Aj keď priamo nepovedal, aby opätovne nevolili súčasného šéfa Najvyššieho súdu Štefana Harabina, vyslovil sa za zmenu.

14.05.2014 17:28
Andrej Kiska Foto: ,
Zvolený prezident Andrej Kiska.
debata (419)

„Pán Harabin je symbolom pokrivenosti nášho súdnictva. Je symbolom nedôvery našich ľudí v naše súdnictvo,“ vyhlásila nová hlava štátu. Počas prezidentskej kampane Kiska vravel, že podnikne všetky formálne a neformálne kroky, aby sa Harabin opäť nestal predsedom Najvyššieho súdu. Včera však nespresnil, aké kroky podnikol. „Robím všetky možné neformálne kroky k tomu, aby Súdna rada rozhodla tak, aby nedošlo k sklamaniu ľudí, aby došlo k zmene súdnictva,“ naznačil.

Štefan Harabin na vyjadrenia nového prezidenta reagoval, že Najvyšší súd SR potvrdil a potvrdzuje tisícové pokuty uložené spoločnosti Andreja Kisku, ktoré pre hrubé porušovanie práv spotrebiteľov uložil Inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie. „Preto sa pán Kiska, ktorý ešte nezložil prezidentský sľub občanom tohto štátu, bojí situácie z Českej republiky, kde nebankovým spoločnostiam, vrátane pána Kisku, hrozí, že po verdikte Najvyššieho súdu budú občanom vracať podľa medializovaných informácií až šesť miliárd českých korún,“ uviedol v stanovisku Harabin.

Súdna rada bude predsedu Najvyššieho súdu voliť v pondelok v Sobranciach. Okrem Štefana Harabina kandiduje sudkyňa Jana Bajánková, ktorú navrhol minister spravodlivosti Tomáš Borec. Združenie Sudcovia za otvorenú justíciu navrhlo sudkyňu Zuzanu Ďurišovú.

Kiska nechcel hovoriť, kto je jeho favoritom. Zdôraznil, že ako zvolený prezident a rovnako ako každý iný občan má právo žiadať od členov Súdnej rady, každého jedného zvlášť, aby „naplno precítili a pochopili, akú obrovskú zodpovednosť majú“.

Nová hlava štátu sa úradu ujme 15. júna. Zatiaľ nie sú známe bližšie podrobnosti priebehu inaugurácie. Zvolený prezident len povedal, že jej program sa pripravuje tak, aby bol iný a do Prezidentského paláca sa dostali aj ľudia, ktorí sa tam normálne nedostanú. Svoj tím, ktorý si zoberie do paláca, zatiaľ neprezradil. Pôjde o sedem ľudí, dvaja z nich však ešte rokujú s jestvujúcim zamestnávateľom. Zatiaľ je len známe, že do inaugurácie Kiskovi radia bývalý veľvyslanec v USA Martin Bútora a v právnych veciach bývalý šéf Ústavného súdu Ján Mazák.

Andrej Kiska v stredu opísal, ako prežil obdobie po svojom zvolení. Zvyká si podľa vlastných slov na oslovenie „pán prezident“ a po kampani sa snažil byť s rodinou a deťmi. Je známe, že niekoľko dní strávil na dovolenke v Dubaji. V médiách sa objavili jeho fotografie pri bazéne aj s rodinou. Priznal, že na záujem médií si ťažko zvyká hlavne jeho manželka. „Je to asi osud, ktorému sa nevyhneme. Určite príjemné obdobie dovolenky to trošku pokazilo,“ dodal.

Povedal tiež, že si v Bratislave zoberie do prenájmu malý dom, kde bude bývať. „Na základe zatiaľ dohody, ktorú máme s pani manželkou, pani manželka ostane v Poprade aj s deťmi,“ spresnil s tým, že za rodinou bude dochádzať do Popradu a v prípade dlhšieho pobytu cez víkend príde rodina za ním do Bratislavy.

Na záver sa nový prezident rozlúčil s médiami prerieknutím: „Ďakujem všetkým za pornozornosť.“ Viaceré brbty sa podarili aj úradujúcemu prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, keď namiesto Lisabonskej zmluvy hovoril o Libanonskej zmluve. Skomolil aj názov OSN ako organizáciu spojených nádorov počas tlačovej besedy so slovinským prezidentom pred vyše dvoma rokmi.

© Autorské práva vyhradené

419 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Andrej Kiska