Hladiny vôd klesli, situácia sa oproti ránu výrazne zlepšila

Situácia na vodných tokoch v Prešovskom kraji sa v priebehu piatku výrazne zlepšila. Torysa, ktorá narobila za posledných 24 hodín najviac starostí obyvateľom regiónu, klesla o vyše pol metra.

16.05.2014 07:59 , aktualizované: 19:02
Povodne, Lemešany Foto: ,
Pri ceste z Lemešian do Petrovian vytvorila rozvodnená Torysa veľké jazero.
debata (5)

Hasiči v piatok zasahovali hlavne pri čerpaní vody, najviac práce mali v okresoch Stará Ľubovňa, Prešov, Sabinov, Levoča, Kežmarok a Poprad. V okolí Tatier aj v piatok padali stromy a okrem prekážok na cestách spôsobili aj škody na majetku. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Milan Podolinský uviedol, že hasiči boli permanentne v teréne, počet zásahov nevedel vyčísliť.

Napriek tomu, že na väčšine územia Prešovského kraja sa situácia v súvislosti s počasím upokojovala, v priebehu dňa vznikali aj nové kritické miesta. V obci Brusnica v okrese Stropkov sa vylial miestny potok, hasiči tu čerpali vodu. V Lemešanoch a Drienove v okrese Prešov mali zaplavenú cestu. S vodou v obci si však pomohli vlastnými silami. Starosta Drienova Jozef Petko pre agentúru SITA uviedol, že pred najhorším ich chráni hrádza, ktorú ešte dnes spevňovali navážaním ďalšieho kameňa. Okrem domácich hasičov im pomohli aj dobrovoľní hasiči z Kojatíc. Popoludní bola na hodinu uzatvorená pre vysokú vodu aj cesta 3. triedy medzi obcami Dlhé Klčovo – Sačurov v okrese Vranov, no aj tu sa situácia už stabilizovala.

Od štvrtka večera stále trvá III. stupeň povodňovej aktivity v Sabinove. Primátor Peter Molčan uviedol, že Torysa sa stále drží na kritickej hranici 230 centimetrov. Záplavy pri tejto výške nehrozia, ale po novej búrke hladina vody prestala klesať. Preto zatiaľ najvyšší stupeň ohrozenia neodvolal. V obci Pečovská Nová Ves v okrese Sabinov vo štvrtok večer starosta Jaroslav Baňas evakuoval šesť rodín, ktoré prespali v komunitnom centre. Dnes sa okrem jednej rodiny všetci vrátili do svojich domovov. Starosta uviedol, že jedna rodina so šiestimi deťmi išla k príbuzným, lebo svah nad ich domom sa zosunul a hrozí, že by sa mohol zbúrať.

V meste Prešov ostáva od obeda II. stupeň povodňovej aktivity. Budovateľskú ulicu, ktorá bola od rána neprejazdná pre množstvo vody, už sfunkčnili. V súčasnosti ju čistia od bahna a nánosov špiny.

Povodne už majú obeť, na východe Slovenska sa utopil muž

Tohtoročné povodne majú prvú obeť. V obci Dlhoňa v okrese Svidník sa utopil 83-ročný muž. Okolo desiatej hodiny vo štvrtok večer sa vybral pozrieť, ako stúpla voda v miestnom potoku Mazgalici. Od vtedy bol nezvestný a celú noc po ňom pátrali. Jeho telo našli v piatok ráno asi kilometer od miesta, kam šiel. Informoval o tom minister vnútra SR Robert Kaliňák.

Voda je divoká, treba byť opatrný, upozorňuje minister

„Zdôrazňujeme občanom, že voda je veľmi divoká a je potrebné byť opatrný,“ uviedol minister.

Minister pre povodne prešiel všetky postihnuté oblasti na Slovensku a konštatoval, že najhoršia situácia je v Prešovskom kraji, kde boli postihnuté všetky severné okresy.

Konštatoval, že Kežmarok zažíva podobnú situáciu, ako pred štyrmi rokmi, ale s menším množstvom vody. Minister vidí príčinu vo vyrúbaných stromoch v bývalom vojenskom obvode. Voda sa tu neudrží v teréne a okamžite steká do potoka Ľubica, ktorý je prítokom Popradu v Kežmarku. V týchto chvíľach sa dokončuje hrádza v Starej Ľubovni, ktorá by mala pomôcť udržať vodu v koryte.

Kaliňák konštatoval, že paradoxne, najviac vody, až 135 milimetrov za noc, spadlo na Orave, ale vďaka prírodným podmienkam, ostrosti svahov a umiestneniu obcí tam nevznikli k problémy. Tie mal Liptovský Mikuláš na pravých prítokoch Váhu, pri Liptovskej Mare, kde sa situácia postupne stabilizovala.

Kaliňák vyjadril presvedčenie, že sa onedlho budú môcť pustiť do odpratávania následkov povodní. „Pomerne v masívnom počte chceme nasadiť dobrovoľných hasičov nielen z Prešovského, ale aj z Košického kraja, aby občania čo najrýchlejšie dostali vodu a bahno von zo svojich záhrad,“ povedal minister. Občanov žiada, aby zbytočne neriskovali a mali na pamäti, že voda je veľmi divoká a veľmi nebezpečná.

Voda pod priehradou v Krpeľanoch v okrese... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Krpeľany Voda pod priehradou v Krpeľanoch v okrese Martin, 16. mája 2014.

Podľa Kaliňáka má štát k dispozícii plné stavy hasičského a záchranného zboru, čo predstavuje 900 hasičov. V zálohe je 250 dobrovoľných hasičských zborov, ide o zhruba 2 000 mužov, ktorí môžu nastúpiť podľa požiadaviek. V noci sa už zapojilo do zásahov 36 dobrovoľných zborov. Ministerstvo ich chce použiť aj pri odstraňovaní nánosov bahna, napr. v Kežmarku, Lipanoch, Sabinove a Prešove.

Výšky škôd zatiaľ nie je možné odhadnúť. Podľa Kaliňáka by škody mali byť menšie, ako pred štyrmi rokmi, lebo tentokrát neboli postihnuté veľké objekty.

Pod Tatrami sa vylievajú potoky z korýt, cesty sú neprejazdné

Problémy so silným vetrom v tatranskom regióne nahradili počas noci problémy s vodou. Najzložitejšia situácia je v okrese Kežmarok, kde sa dvíhajú hladiny rieky Poprad, ale najmä jeho prítoky – Ľubický potok, Tvarožnianský, Holumnický potok, ktorých vody sa vylievajú zo svojich korýt.

V meste Kežmarok vyliaty Ľubický potok zaplavil časti ulíc, cesta medzi Kežmarkom a Ľubicou je neprejazdná. Neprejazdná je aj cesta do Krížovej Vsi a do obcí Jurské, Holumnice, Ihľany. V okrese Kežmarok bol ešte vo štvrtok večer vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity. Len počas štvrtkového popoludnia a večera mali kežmarskí hasiči 27 výjazdov.

Povodňová situácia na ceste do obce Ľubica pri...
Povodňová situácia v meste Kežžmarok, kde...
+15Povodňová situácia v blízkosti pekárne Gros v...

Podľa informácií z operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Starej Ľubovni aj tu začína komplikovať situáciu zvýšená hladina rieky Poprad a jej prítoky. Problémy sú na Mýtnej ulici v Starej Ľubovni, v Hniezdom a Podolínci. Neprejazdné sú niektoré úseky ciest – cesta I/68 v úseku pred obcou Ľubotín, v Sulíne aj cesta do osady Kače v Mníšku nad Popradom.

V okrese Poprad hasiči vo štvrtok a počas noci mali najviac práce s následkami, ktoré spôsoboval silný vietor, ktorý vyvracal stromy. Poškodené sú aj viaceré objekty, z ktorých silný vietor strhol strechy. Počas noci popradskí hasiči čerpali vodu z rodinných domov v obciach Jánovce a Hranovnica.

Silný vietor vo Vysokých Tatrách vyvracal... Foto: SITA, Radoslav Maťašš
Vysoké Tatry, strom, vietor Silný vietor vo Vysokých Tatrách vyvracal stromy na cesty.

Situácia v Prešove je naďalej kritická

V Prešove naďalej trvá mimoriadny stav pre povodne, na rieke Torysa je II. povodňový stupeň. Rieka bola o 7:00 na svojom kulminačnom maxime 464 cm a o 11:00 hladina Torysy klesla o viac ako pol metra. Odvtedy sa jej výška naďalej znižuje.

Po rozliatí Torysy je Budovateľská ulica s jej priemyselnou zónou naďalej uzavretá. Na zasadnutí krízového štábu zaznelo, že v tejto časti rieky podľa odborníkov technicky pochybil zhotoviteľ stavby nábrežnej komunikácie. Výstavbou mostného piliera do takej miery narušil obidva brehy rieky, že sa tadiaľ začala rozlievať voda a spôsobila záplavy. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová.

Mesto v spolupráci s partnermi zabezpečuje materiálnu aj technickú pomoc. Hasiči poskytli veľkokapacitné čerpadlo, po poklese hladiny vody začnú s jej odčerpávaním v suterénoch zaplavených domov a čistením kanalizačnej siete. K dispozícii sú aj dobrovoľní hasiči. Hovorkyňa uviedla, že doteraz sa použilo 1 400 vriec s kameninou a pieskom. Na ulici Pod Kamennou baňou vybudovali ochranný val, ktorý zastavil rozlievanie sa vody z koryta na pravom brehu rieky. Úsek oproti sa pre rozostavané stavebné dielo nedá upraviť, musí sa počkať, kým dostatočne klesne hladina Torysy. Na mieste je viac bahna, ako sa pôvodne predpokladalo. Mesto čaká čistenie komunikácií a kanálových vpustí.

Dotknutí občania sa v prípade potreby materiálnej či technickej pomoci môžu obrátiť na mestský úrad, a to aj cez víkend na e-mailové adresy primator@presov.sk alebo kamil.sepesi@presov.sk.

Mimoriadnu situáciu v meste vyhlásil primátor Pavel Hagyari po druhej hodine ráno, zhruba o hodinu neskôr vyhlásil aj III. stupeň povodňovej aktivity.

Torysa zaliala aj dvory a pivnice rodinných... Foto: Boris Macko, Pravda
Prešov, povodeň Torysa zaliala aj dvory a pivnice rodinných domov na ulici Pod Kamennou Baňou v Prešove.

Vo viacerých mestách a obciach vyhlásili v noci starostovia a primátori III. stupeň povodňovej aktivity a zabezpečovali záchranné práce. V Pečovskej Novej Vsi evakuovali šesť rodín z rómskej osady do komunitného centra.

V kraji sú viaceré cesty poškodené a neprejazdné. Polícia ráno informovala o uzávierkach ciest z dôvodu povodní. V okrese Stará Ľubovňa je neprejazdná cesta I/68 v úseku pred obcou Ľubotín, obchádzka je možná cez obec Ľubotín. Cesta v smere Sulín je neprejazdná, rovnako aj v časti Kače /Mníšek nad Popradom. V meste Kežmarok je zaplavené námestie, v okrese sú neprejazdné úseky Kežmarok – Ľubotice, časť Križová Ves, Jurské Holumnice – Ihľany. 

V okresoch Prešov a Sabinov je v meste Lipany poškodená polovica vozovky na ceste I/68. V Ľutine je neprejazdná cesta, v Prešove na Budovateľskej ulici je cesta z časti neprejazdná, v Pečovskej Novej Vsi je na ceste I/68 prejazd obmedzený. V okrese Poprad je cesta I/67 v časti Poprad – Vernár, ďalej cesta II/537 Podbanské – Štrbské Pleso – V. Hagy a cesta II/538 Štrbské Pleso – Štrba uzavretá pre popadané stromy.

Pre Hnilec platí tretí povodňový stupeň

Ešte stále sú pre popadané stromy uzavreté cesty cez niektoré horské priechody na Spiši a Gemeri. Až do odvolania je uzavretá cesta cez Folkmársky kopec a Jahodnú, cesta cez Súľovú, Uhornianský a Pačanský kopec. Uzavretá je aj cesta zo Štítnika na Hrádok. Uzavreté sú aj niektoré cesty III. triedy. Situáciu začínajú komplikovať stúpajúce hladiny riek, Informuje Správa ciest Košického samosprávneho kraja na svojej internetovej stránke.

Podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) najviac zrážok za posledných 24 hodín, až 97,1 mm, spadlo v lokalite Henclová, v lokalite Štós a v Dobšinej.

Tretí stupeň povodňovej aktivity je na rieke Hnilec vo Švedlári i Jaklovciach. Druhý stupeň povodňovej aktivity je na rieke Hornád v Spišských Vlachoch, kde hladina ráno dosahovala 314 cm v úseku Kysak a na dolnom toku pri obci Ždaňa dosiahla hladina 401 cm. V priebehu noci sa zodvihla aj hladina rieky Torysa pri Košických Olšanoch a dosiahla 345 cm, čo je II. stupeň povodňovej aktivity. Na druhom stupni je aj rieka Olšava pri Bohdanovciach. Rieky Bodva a Slaná dosahujú I. stupeň.

Až 57 výjazdov zaznamenali košickí hasiči za posledných 24 hodín. Ako ráno informoval dôstojník operačného strediska košických hasičov, najviac výjazdov mali k spadnutým stromom, odtrhnutým strechám či zaplaveným priestorom.

Rožňavskí hasiči mali do polnoci 26 výjazdov, väčšinou k popadaným stromom. O tretej nad ránom ich volali do Čučmy čerpať vodu zo zatopených priestorov.

Víchricou vyvrátené stromy až do polnoci likvidovali aj hasiči v okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica. „Po polnoci boli hasiči z Gelnice ťahať vodu z pivníc v Jaklovciach a Harichovciach,“ informoval dôstojník operačného strediska spišskonovoveských hasičov Martin Pentak.

Rušnú službu mali aj hasiči z Michaloviec. „Najprv sme likvidovali popadané stromy v okolí Strážskeho. Neskôr hasiči zasahovali predovšetkým v Sobranciach, kde vietor pováľal stromy a poškodil plechovú strechy na dvoch obytných domoch a umeleckej škole,“ informoval dnes ráno dôstojník operačného strediska michalovských hasičov Marián Kováč.

Dobrovoľní hasiči v Oravskej Polhore od... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Oravská Polhora, hasiči Dobrovoľní hasiči v Oravskej Polhore od poobedia odčerpali vodu v asi 50 rodinných domov, zaplavené boli najmä pivnice.

Mimoriadna situácia v Oravskej Polhore potrvá zrejme aj cez víkend.

Polámané stromy, prevrátené autá, uzavreté ceste, strhnuté strechy – silný vietor narobil škody aj v Žilinskom kraji. Odrezaní zostali žiaci zo školy v Zuberci, ktorí pre uzavretú cestu do obcí Huty, Malé a Veľké Borové, museli nocovať v škole.

Miroslav Balko z odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline informoval, že k piatej hodine v piatok ráno boli druhé a tretie stupne povodňovej aktivity vyhlásené v 11 obciach – v Zuberci, Vitanovej, Oravskom Bielom Potoku, Rabčiciach, Oravskej Polhore, Rabči, Novoti, Kvačanoch, Bobrovci, Prosieku a Liptovskej Sielnici. V troch obciach okresoch Námestovo a Tvrdošín boli mimoriadne situácie.

Mimoriadna situácia, vyhlásená v súvislosti s tretím povodňovým stupňom v najsevernejšej slovenskej obci Oravskej Polhore, potrvá zrejme aj cez víkend. Ešte aj v piatok napoludnie bola horná časť bez elektrickej energie. Podľa SHMÚ do rána spadlo za posledných 48 hodín v Oravskej Polhore 175 mm zrážok, čo je druhý najvyšší úhrn po Tatranskej Javorine (219 mm).

V obci podľa jej starostu Petra Horvátha čistia priepusty, ktoré ešte zostali upchaté a odpratávajú naplaveniny a nečistoty, ktoré so sebou priniesla voda. Tá stekala vo štvrtok večer zo svahov a zatopila cestu, aj 50 pivníc v rodinných domoch. „Aktívne sme vodu odčerpávali od štvrtkového popoludnia. Boli zatopené pivnice, aj dvory,“ povedal dobrovoľný hasič z Oravskej Polhory Jozef Talaga. Nočné práce boli náročné aj pre výpadky elektriny, pre silný vietor a pretrvávajúci dážď.

Hasiči boli celú noc v pohotovosti, ráno o deviatej ich striedali ďalší dobrovoľní hasiči. „Na zásahu sa podieľalo 30 dobrovoľníkov,“ priblížil predseda dobrovoľných hasičov František Plevjak. Naposledy prežívali obyvtelia veľkú povodeň v roku 2010. „Povodne sa stále opakujú. S technikou, ktorú máme to ako tak stíhame, ale určite by sme potrebovali novšiu techniku,“ adresoval prosbu ministerstvu vnútra predseda dobrovoľných hasičov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dážď #povodne #vietor #Poprad #Prešov