Charita ponúka povodňou postihnutým obciam pomoc

Slovenská katolícka charita (SKCH) spolu s diecéznymi a arcidiecéznymi charitami ponúka obciam pomoc pri odstraňovaní následkov povodní.

18.05.2014 11:27
Povodne, Prešov, pivnica Foto: ,
Torysa po Sabinove neušetrila ani Prešov. Zaliala aj dvory a pivnice rodinných domov na ulici Pod Kamennou Baňou. Neušetrila ani Budovateľskú ulicu, kde sídlia desiatky firiem.
debata

Už v minulosti bola charita zapojená do rovnakých aktivít a tak je vybavená väčším množstvom humanitárneho materiálu a vybavenia na zmierňovanie škôd, ktoré povodne spôsobili.

„Sme pripravení pomôcť ľuďom postihnutým povodňami. V prvotnej fáze im budeme bezplatne požičiavať vysúšače a odvlhčovače a takisto bezplatne poskytovať pracovné náradie a čistiace prostriedky. Do pomoci sa zapojila tak centrálna charita, ako aj oblastné charity v rôznych častiach Slovenska,“ uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

Výčiny počasia, víchrica, prudký dážď a povodne, zasiahli najmä severné a východné časti Slovenska. Voda z potokov a riek sa vyliala do ulíc, zatopila domy i areály firiem. Silný vietor vyvrátil množstvo stromov. SKCH preto povzbudzuje všetkých postihnutých, aby sa obrátili na charitu, ktorá im poskytne bezplatnú pomoc. Obrátiť sa môžu na SKCH a diecézne a arcidiecézne charity, ktoré aktuálne zisťujú situáciu a potreby v zasiahnutých oblastiach. Na stránke www.charita.sk si domácnosti môžu nájsť aj pokyny týkajúce sa čistenia a dezinfekcie v domoch a bytoch, zdrojov pitnej vody a žúmp, ako aj ďalšie užitočné rady.

Tretí povodňový stupeň už len na rieke Torysa

Povodňová situácia v Košickom kraji sa pomaly upokojuje. Tretí stupeň povodňovej aktivity je stále na rieke Torysa pri Košických Olšanoch, hladina však už klesá a ráno o deviatej dosahovala 468 cm. Vyplýva to z informácií Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ).

Na Hornáde je na hornom toku prvý stupeň povodňovej aktivity, pri Kysaku a Ždani je druhý stupeň, pričom hladina má klesajúcu tendenciu. Druhý stupeň povodňovej aktivity stále platí na rieke Hnilec v Stratenej a vo Švedlári.

Košickí hasiči mali v súvislosti s povodňami rušnú službu, v sobotu krátko pred 15:00 pri obci Trstená pri Hornáde zachraňovali troch mužov a ženu, ktorí uviazli v maringotke. Ako v nedeľu ráno informoval dôstojník operačného strediska košických hasičov Roman Keruľ, postihnutí sa nevedeli dostať z maringotky pre silný prúd a množstvo vecí plávajúcich na hladine, ktorá dosahovala výšku 1,2 metra. Hasiči pri ich záchrane použili čln a museli prekonať vzdialenosť približne 600 metrov, pričom dvaja v neoprénových oblekoch kráčali popri plavidle, aby odstraňovali rôzne prekážky na hladine. Záchranné práce trvali skoro tri hodiny. Hasiči tiež odčerpávali vodu v priemyselnom parku Šaca, z pivníc rodinných domov v Malej Ide, na Hradbovej ulici v Košiciach, z rodinného domu v Rozhanovciach. Okrem toho odstraňovali naplaveniny okolo pilierov mosta vo Vajkovciach. V súvislosti s povodňami zasahovali aj rožňavskí hasiči, ktorí odčerpávali vodu z dvoch studní, ktoré slúžia ako zdroj pitnej vody.

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #povodne #charita