Hladujúce deti v polepšovniach bude riešiť prokurátor

Hladujúcimi deťmi v reedukačných centrách, na ktoré poukázala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová v správe o jej činnosti v roku 2013, sa bude zaoberať Generálna prokuratúra (GP) SR.

21.05.2014 14:08
jaromír čižnár Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (10)

Jaromír Čižnár sa rozhodol, že zistenia ombudsmanky budú predmetom mimoriadnej previerky. Uviedla to hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. Čižnár sa podľa jej slov na základe medializovaných informácií so správou dôsledne oboznámil. „V prípade potvrdenia zistení ombudsmanky prijme generálny prokurátor v rámci svojej pôsobnosti a právomoci adekvátne opatrenia,“ poznamenala.

Ako Predajňová dodala, prokuratúra na základe Zákona o prokuratúre a prokurátoroch vykonáva dozor nad zachovávaním zákonnosti v miestach výkonu ochrannej výchovy, ústavnej starostlivosti a v miestach výkonu ochranných opatrení nariadených súdom. „Pri tomto výkone dozoru prokurátor dozerá najmä na to, aby sa v zariadeniach dôsledne dodržiavali a zachovávali zákony a ostatné všeobecne záväzné právne predpisy,“ uviedla hovorkyňa GP SR. Prokurátor previerky robí najmenej raz za tri mesiace a skúma aj sťažnosti, podnety, oznámenia tam umiestnených osôb, s ktorými hovorí bez prítomnosti tretích osôb.

Jana Dubovcová vlani navštívila viacero reedukačných domovov, v ktorých sa deti sťažovali, že hladujú. "Všetky deti nezávisle od seba tvrdili, že sú hladné a boli by rady, keby sa mohli najesť,“ konštatovala jednak v správe o svojej činnosti za minulý rok, ale aj pred poslancami na školskom parlamentnom výbore pri prerokúvaní správy.

Dubovcová poslancom na výbor priniesla balíček v sume 2,43 eura, aby si urobili predstavu, aká je denná dávka jedla pre 11– až 15-ročné deti. Raňajky tvoria dva rožky, jedno vajíčko a malá reďkovka, desiatu banán, obed je bez polievky, kuracie kúsky so zemiakmi bez omáčky a bez zeleniny, olovrant akciový jogurt a večera dva krajce chleba s tvarohovou nátierkou. Dubovcová pripomenula, že chovanci si nemajú možnosť doplniť stravu inde, keďže na to nemajú peniaze.

"Záverečná správa o hlade je pomerne alarmujúca,“ konštatoval poslanec za SaS Peter Osuský. Podľa jeho slov o všetkých problémoch, ktoré ombudsmanka spomenula, sa diskutuje už roky a mali by sa riešiť. Exminister školstva Martin Fronc (KDH) označil správu za detailne vypracovanú. "Budeme s tým niečo robiť,“ konštatoval.

Aj predseda výboru Mojmír Mamojka (Smer) dokument označil za vyčerpávajúci. Keďže limit na stravu určuje vo vyhláške rezort školstva, chce o tom diskutovať s ministrom Dušanom Čaplovičom. Dubovcovej pripomenul, že limit na stravu naposledy schvaľovala v septembri 2011 vláda Ivety Radičovej. Poslankyňa za Smer Oľga Nachtmannová považuje rozdávanie balíčkov so stravou pre členov výboru zo strany ombudsmanky za teatrálne gesto. Podľa nej sa dá diskutovať aj o stravnej jednotke v nemocniciach či inde. Zdôraznila, že pri reedukačných domovoch sa treba pozrieť na problém aj z druhej strany, integritu pedagógov často narúšajú chovanci, ktorí nerešpektujú akékoľvek pokyny.

"Treba hľadať nejaké riešenie, najhoršie je, keď nebudeme robiť nič,“ povedala v závere diskusie na školskom výbore verejná ochrankyňa práv Dubovcová.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #deti #Generálna prokuratúra #reedukačné centrum #polepšovňa