Nezamestnanosť klesá. Šance získať prácu sú väčšie

Nezamestnanosť konečne začala významnejšie klesať, v apríli bola najnižšia od januára 2011. "Sme na správnej ceste," ocenil tento trend premiér Robert Fico. Zdôraznil, že pre jeho kabinet je znižovanie nezamestnanosti jednou z troch kľúčových úloh a v polčase vládnutia môže aj v tejto oblasti vysloviť spokojnosť.

22.05.2014 12:00
Ján Richter, minister práce Foto: ,
Spokojnosť s vývojom nezamestnanosti netají ani minister práce Ján Richter.
debata (12)

Najnovšie štatistiky o počtoch ľudí bez práce svedčia o zlepšujúcom sa stave slovenskej ekonomiky. Na znížení nezamestnanosti majú tiež podiel opatrenia vlády, ktorá cez eurofondy podporuje tvorbu nových pracovných miest, najmä pre mladých do 29 rokov. Na zamestnávanie tejto skupiny má pripravených ďalších 200 miliónov eur. Pod pokles sa mohla podpísať aj mierna zima a skorší rozbeh sezónnych prác.

Podľa odborníkov sa však čísla časom opäť zhoršia, keďže zo škôl práve vychádzajú ďalšie tisíce absolventov, z ktorých veľká časť sa čoskoro ohlási na úradoch práce.

Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla v apríli 12,96 percenta. V porovnaní s marcom sa znížila o 0,32 percen­tuálneho bodu, oproti vlaňajšiemu aprílu dokonca o 1,45 percen­tuálneho bodu. V apríli si tak prácu muselo hľadať o 8,5 tisíca ľudí menej ako v marci a o vyše 39-tisíc menej ako pred rokom.

Spokojnosť s vývojom nezamestnanosti netají ani minister práce Ján Richter. „Smerujeme k tomu, aby sme sa do volieb 2016 vyrovnali priemeru eurozóny,“ vyhlásil. V eurozóne momentálne miera nezamestnanosti atakuje 12,5-percentnú hranicu.

Richtera teší, že nezamestnaných bolo v apríli menej aj v rizikových kategóriách. Z evidencie napríklad medzimesačne odišlo 1 500 dlhodobo nezamestnaných, asi 3 800 mladých do 29 rokov, takmer 2-tisíc absolventov škôl či okolo 1 000 uchádzačov nad 50 rokov.

Pozitívne sa nezamestnanosť vyvíja aj v regiónoch. Medzimesačne poklesla vo všetkých krajoch Slovenska, najvýraznejšie v Banskobystrickom, o 0,78 percen­tuálneho bodu. Nezamestnaných ubudlo v 76 slovenských okresoch a pribudlo v troch – vo Vranove nad Topľou (+ 0,56 p. b.) a v Bratislave I a IV (po + 0,03 p. b.).

„Máme už len jeden okres, Rimavská Sobota, s nezamestnanosťou nad 30 percent,“ pripomenul minister. Mieru nezamestnanosti nad 20 percent má aktuálne 13 okresov, v ďalších 28 už klesla pod 10 percent.

Údaje zo Sociálnej poisťovne naznačujú aj súbežný rast zamestnanosti. Od januára 2013 do marca 2014 počet zamestnancov stúpol o 63,5 tisíca, na celkových 1,79 milióna osôb.

„Aktuálny vývoj potvrdzuje očakávania, že zamestnanosť by v tomto roku mohla rásť v rozmedzí od 0,2 po 0,5 percentuálneho bodu. Pozitívnemu trendu nahráva oživenie na najvýznamnejších exportných trhoch Slovenska, stabilný domáci dopyt a absencia nových negatívnych zásahov štátu do trhového prostredia,“ hodnotí šéf predstavenstva a generálny riaditeľ McRoy Group Luboš Sirota.

Absolútne počty uchádzačov o prácu sú však naďalej vysoké. V apríli na úradoch práce evidovali zhruba 350-tisíc ľudí okamžite pripravených pracovať, z nich bolo zhruba 220-tisíc dlhodobo nezamestnaných. Asi 4 400 ľudí z tejto skupiny si našlo prácu cez vládny projekt odvodových úľav pre zamestnávateľov.

„Je to však stále málo, navyše, reálne nejde o odvodové úľavy, takíto zamestnanci iba nie sú dôchodkovo poistení a negatíva tohto faktu sa ukážu neskôr,“ uvádza Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti. Pre zvýšenie zamestnanosti odporúča, aby pri zadávaní verejných objednávok nebola najdôležitejším kritériom cena, ale počet vytvorených pracovných miest.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #absolventi