Radičová návrat do politiky nevylučuje, ani sa oň neusiluje

Bývalá premiérka a dnešná vysokoškolská profesorka Iveta Radičová už nevylučuje svoj návrat do politiky, ako to robila po páde jej vlády. „Toľkokrát som dostala nakladačku za slovo, že vylučujem a že ako môžem niečo také povedať, že som dcére dala prísľub, že už nikdy nepoviem nikdy,“ povedala Radičová potom, ako svedčila v utorok v Pezinku na súde.

22.05.2014 15:30
debata (31)

Na druhej strane sa však do politických vôd ani nijako cielene nesnaží dostať opäť. „To nie je rozhodnutie ísť na dovolenku. To je rozhodnutie opäť vstúpiť do slovenskej politickej scény, v ktorej je príliš veľa posunov, dezinterpretácií, vsúvaní viet,“ menovala zápory takého prípadného rozhodnutia.

Podľa expremiérky sme toho sústavne svedkami. „Ja viem, že politika je aj o boji. Ja viem, že verejný činiteľ toho musí zniesť viac ako iná osoba – len sa pýtam, kto sa rozhodol zadefinovať to viac v tej miere, že už je to dávno za hranicou slušnosti, dávno za hranicou pravdivosti, a že už je to len agresívne a nepriateľské,“ dodala.

Radičovej vláda padla 11. októbra 2011, keď hlasovanie parlamentu o zvýšení záruk v eurovale, s čím nesúhlasila vtedy koaličná SaS, spojili s hlasovaním o dôvere kabinetu. „Nie som ani smutná, ani urazená, ani dotknutá, ale to, čo je podstatné, je odpustené, no nie zabudnuté,“ hovorí s odstupom vyše 2,5 roka Radičová.

Priznáva, že stále pravidelne komunikuje s mnohými aktívnymi politikmi. Ako príklad uviedla súčasného predsedu jej bývalej strany SDKÚ Pavla Freša, predsedu NOVA Daniela Lipšica, predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára, predsedu KDH Jána Figeľa či šéfa OĽaNO Igora Matoviča. „Snažím sa dávať spätnú väzbu, ako vnímam celú situáciu, ale rozhodnutie je vždy na tom, kto je zodpovedný,“ poznamenala expremiérka.

Bývalej šéfke exekutívy sa nepozdáva delenie na takpovediac starých a nových politikov. „Také zvláštne deliace kritérium, ako keby bola nejaká veľká nádej opäť na novú tvár, ktorá to dokáže všetko urobiť inak a zachrániť mnohé riešenia. Obávam sa, že takáto deliaca čiara nie je pravdivá,“ povedala.

Podľa jej slov v parlamente je viacero politikov, ktorí by si zaslúžili podporu občanov. „Máme jeden jediný problém. Každého máme v inej politickej strane,“ uviedla.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Politika #Iveta Radičová