Starosta len s vysvedčením zo strednej školy? Áno, odhlasoval parlament

Môže sa starostom alebo primátorom stať iba ten, kto má skončenú aspoň strednú školu? Po hlasovaní v Národnej rade už za túto vetu nepatrí otáznik. Parlament odhlasoval, že starostom alebo primátorom sa môže stať iba ten, kto má skončenú aspoň strednú školu. Viacerí poslanci i ústavní právnici argumentujú, že je v rozpore s ústavou. S návrhom, aby kandidatúra na post primátora a starostu bola podmienená určitým vzdelaním, prišli poslanci KDH a Smeru.

29.05.2014 10:00 , aktualizované: 11:50
debata (53)

Hlasovanie o kódexoch stálo v parlamente už od utorka. Najskôr pre veľký počet pozmeňovacích návrhov a včera pre spomínanú podmienku o povinnom vzdelaní starostov. K tejto téme by mal prijať stanovisko aj snem Združenia miest a obcí, ktorý rokuje v Bratislave.

Diskusie okolo vzdelania starostu sa pred časom viedli v Žehre. Tamojší starosta má šesť tried základnej školy. Práve pre zlé hospodárenie obce, ktoré skupina jej obyvateľov dávala do súvislosti so starostovým vzdelaním, sa chcela odčleniť od Rómov žijúcich v časti obce Dreveník. Nový starosta Richnavy mal zase veľký problém prečítať sľub pri nástupe do funkcie.

S iniciatívou, aby na výkon funkcie starostu bolo potrebné skončené stredoškolské vzdelanie, prišli poslanci Smeru Dušan Bublavý, Ľubomír Petrák a Anton Martvoň. Táto zmena by sa mala dotknúť už jesenných komunálnych volieb. Rovnaký návrh presadzuje aj KDH.

Ústavný právnik Peter Kresák vidí v novej podmienke vzdelanostný cenzus, ktorý je odmietaný kdekoľvek na svete. „Museli by preukázať, že existuje príčinná súvislosť medzi dosiahnutým stredoškolským vzdelaním a schopnosťou zastupovať občanov ako volený zástupca. Vnímam to ako jednoznačne protiústavné,“ usúdil Kresák.

Podľa politológa Michala Horského diskusia o nekvalifikovaných rozhodnutiach mnohých starostov sa ťahá prinajmenšom už desaťročia a je zacielená voči tým starostom, ktorí sú dokonca negramotní. „Požiadavka vzdelania však naráža na všeobecné volebné právo. Elementárne vzdelanie na úrovni gramotnosti by mohlo byť tolerované. Požiadavka stredoškolského vzdelania je však azda príliš vysoká,“ mienil Horský.

Či napokon parlament požiadavku vzdelania kandidáta na starostu zakotví do volebného kódexu, nevedeli včera viacerí oslovení poslanci potvrdiť. „Je to na hrane,“ vyjadril sa k návrhu predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Robert Madej zo Smeru. Podľa Lucie Žitňanskej z Mostu-Híd ide jasne o protiústavný návrh. „Ústava stanovuje pasívne volebné právo bez obmedzenia. Starosta je volená a nie manažérska funkcia,“ poznamenala.

Poslanec Pavol Zajac z KDH, ktorý tiež presadzuje podmienku stredoškolského vzdelania starostov, pripomenul, že išlo tiež o zásadnú pripomienku Združenia miest a obcí v pripomienkovom konaní. „Zavedenie minimálneho vzdelanostného cenzu aspoň na úrovni praktickej gramotnosti nepovažujeme za zásah do ústavných práv.

Podľa nášho názoru si výkon verejnej funkcie vzhľadom na rozsah práv a povinností verejných funkcionárov vyžaduje schopnosti a zručnosti aspoň na úrovni určitého stupňa vzdelania,“ uviedlo združenie. Podľa neho konkrétny stupeň vzdelania je vecou dohody a ústavnoprávnych možností. „Tak ako je možné pasívne volebné právo obmedziť vekom, je podľa nás možné ho obmedziť aj určitým vzdelaním alebo základnou gramotnosťou,“ argumentovalo združenie.

Starostovia budú musieť mať minimálne stredné vzdelanie

Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslancov Smeru-SD Dušana Bublavého, Ľubomíra Petráka a Antona Martvoňa, ktorý spolu s volebnými kódexami schválil parlament. „Predpokladom na výkon funkcie starostu je získanie aspoň stredného vzdelania,“ uvádza sa v návrhu. Vzdelanostné minimum sa bude týkať starostov a primátorov už v nadchádzajúcich jesenných komunálnych voľbách.

Pozmeňujúci návrh zavádza povinnosť kandidáta preukázať, že spĺňal predpoklady pre výkon funkcie, o ktorú sa uchádza. Pri registrácii bude musieť predložiť kópiu dokladu o získanom vzdelaní, minimálnym požadovaným vzdelaním bude stredné vzdelanie. Dokladom o získanom strednom vzdelaní je podľa školského zákona vysvedčenie o záverečnej skúške alebo výučný list.

Požiadavku minimálne stredného vzdelania pre kandidátov na starostu alebo primátora navrhol ešte pred Smerom predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Zajac. Funkcia starostu je podľa neho výkonnou funkciou, v ktorej rozhoduje o verejných financiách. Takáto funkcia vyžaduje aspoň základné vedomosti o organizačnej a riadiacej práci ako aj o finančnom hospodárení. Obce a ich štatutári, primátori a starostovia majú taktiež významné kompetencie, ktoré na nich previedol štát. „Sláva, hosana, malo to zmysel,“ povedal po prednesení pozmeňujúceho návrhu Smeru Zajac. Podľa neho negramotní starostovia, ktorí nevedia podpísať príkazy na úhradu alebo prečítať zápisnice zo zastupiteľstiev, nemajú vo funkciách čo robiť. (SITA)

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #primátor #vzdelanie #ZMOS #volebné kódexy #starostka