Darcovia NOVA sú na heslo

Hnutie Daniela Lipšica NOVA, ktoré sa prezentuje otvoreným a transparentným vládnutím, má "technický" problém zverejniť darcov pre verejnosť. Na svojej webovej stránke síce ponúka ich zoznam za uplynulé dva roky, súbor však ešte v stredu nebolo možné otvoriť, systém si pýtal prihlásenie a heslo.

29.05.2014 12:00
debata (5)

Dôvodom podľa tlačového oddelenia hnutia môže byť technický problém. „Informácie o financovaní hnutia sú súčasťou výročnej správy potvrdenej náhodne vyžrebovaným arbitrom. Informácie o darcoch priebežne zverejňujeme aj na našej webovej stránke, ktorá však v týchto dňoch prechádza rekonštrukciou, a je možné, že z technických dôvodov nastal dočasný výpadok, ktorý bude odstránený v najbližších dňoch,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré v stredu podvečer poslalo tlačové oddelenie hnutia.

„Politické strany by mali zverejňovať svojich darcov a táto informácia by mala byť verejne prístupná určite aj bez zaheslovania,“ zhodnotila Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Pripomína, že podľa zákona musia politické strany zverejňovať svojich darcov a mali by to robiť nielen preto, že si to žiada zákon, ale aj pre verejnosť, teda na svojich stránkach.

Zoznamy darcov, ktoré sa dajú otvoriť, majú na webových stránkach takmer všetky parlamentné strany Smer, KDH, SDKÚ, SaS aj Most-Híd okrem hnutia Obyčajní ľudia. Odôvodňujú to tým, že OĽaNO žiadne dary neprijíma.

Politické strany tvrdia, že majú záujem na transparentnosti financovania strán, Wienk upozorňuje, že jedna vec je zverejňovanie údajov a druhá kontrola ich pravdivosti. „Aj transparentnosť môže byť len naoko a za zdanlivou transparentnosťou môžete skrývať skutočné peniaze. Ak nie je nik, kto ten trik odhalí, tak sa to môže robiť beztrestne,“ hovorí Wienk.

Na Slovensku podľa nej chýba skutočne nezávislá kontrolná komisia, ktorá by údaje o financovaní jednotlivých strán overovala. K zvýšeniu skutočnej transparentnosti by pomohol len dôsledný tlak voličov a občanov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #heslo #Daniel Lipšic #TV Nova #darca