Volebné kódexy na jeseň opäť otvoríme, hovorí Kaliňák

Volebné zákony, ktoré prijal parlament tento týždeň, na jeseň znovu otvoria. V relácii Rozhlasu a televízie Slovenska O 5 minút 12 to povedal minister vnútra a predkladateľ kódexov Robert Kaliňák (Smer).

01.06.2014 15:58
Robert Kaliňák Foto:
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (5)

„Na jeseň určite otvárame volebné zákony, a to z dvoch dôvodov, ktoré sa nechceli dať narýchlo, lebo obidva prípady musíme intenzívne prepočítať,“ vyhlásil minister. V prvom prípade ide o návrh poslanca Martina Poliačika (SaS), ktorý súvisí s tzv. volebným paradoxom. „Vzorec prepočtu hlasov na mandáty ukázal, že je prekonaný,“ povedal Kaliňák s tým, že v niektorých prípadoch sa môže stať, že viac hlasov pre jednu stranu môže spôsobiť, že druhá strana získa mandát. „Rozhodli sme sa, že to necháme poctivo prepočítať štatistikom, vyhodnotíme a urobíme zmenu po vzore Nemecka, ktoré to riešilo predčasom,“ uviedol Kaliňák.

Druhým dôvodom na návrat ku kódexom bude podľa Kaliňáka spájanie volieb, ktoré by mohlo zvýšiť účasť vo voľbách. „No musíme na to spraviť pravidlá, ktoré budú aj ústavne zakotvené, že ak sa voľby k sebe blížia, aby sme ich mohli spojiť, tak na 30 dní hore alebo dolu môžeme skrátiť alebo predĺžiť mandát tomu, kto dosluhuje,“ vravel. Keby sa napríklad rozhodlo spojiť eurovoľby, ktoré majú pevný termín, mohlo by sa podľa Kaliňáka stať, že by bolo treba predlžovať mandáty prezidenta alebo skrátiť mandát starostov. „Čo je protiústavné, lebo majú mandát na štyri roky a nikto nemá právo im ho skrátiť, s výnimkou, keď ústavná väčšina zahlasuje,“ poznamenal.

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič v televíznej debate kritizoval, že pri prijatí nových volebných zákonoch sa nezrušil jeden volebný obvod. „Upratali ste neporiadok, ktorý bol v týchto zákonoch, ale nevyužili sa príležitosti, ktoré sme mali (…) Je to upevňovanie moci štandardných strán,“ povedal Matovič.

Minister Kaliňák tvrdil, že práve rozdelenie Slovenska na viacero volebných obvodov pri pomernom volebnom systéme by malé alebo nové strany poškodilo. „Keď je líder malej strany celoslovensky voliteľný, tak má šancu pritiahnuť viacej hlasov, ako keď získa v jednom regióne veľmi veľa hlasov a v ostatných regiónoch ho vôbec nevolia, tým pádom na celoslovenskej úrovni neprekročí päťpercentnú hranicu,“ tvrdil Kaliňák.

Štandardným stranám jeden volebný obvod vyhovuje, myslí si politológ z agentúry Prieskumy Pavol Marchevský. „Viac volebných obvodov by znamenalo zásadnejšiu vnútrostranícku súťaž,“ povedal Marchevský v relácii. Podľa neho jeden volebný obvod vyhovuje stranám, kde je jedna silná osobnosť a tri až štyri mimoriadne silné mediálne osobnosti. „Teraz žiadna zo strán nemá osem výraznejších osobností, ktoré by dokázali rozdeliť po obvodoch, čo je dôsledok aj tohto volebného systému,“ skonštatoval.

Nové pravidlo, že starostovia budú musieť mať minimálne stredné vzdelanie, je podľa Marchevského krok sociálneho inžinierstva, ktorý sa môže zdať páčivý, ale má aj riziká. Zákaz zverejňovať dva týždne pred voľbami prieskumy verejnej mienky označil taktiež za sociálne inžinierstvo. Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorú nové volebné kódexy zavádzajú, treba dať podľa Marchevského šancu. „Bude dôležité, aké persóny v nej budú,“ dodal. Matovič zavedenie komisie nazval hranie sa na nezávislosť. „Dávame politickým nominantom za úlohu kontrolovať politické strany. Lepšie by bolo vybrať ľudí náhodne na ulici,“ vravel. Kaliňák to označil za populizmus.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #volebné kódexy #Robert Kaliňák #Igor Matovič