Financovanie kampane Procházku je podľa Matoviča plné nezrovnalostí

Financovanie predvolebnej kampane Radoslava Procházku je podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča plné nezrovnalostí.

03.06.2014 12:16 , aktualizované: 12:31
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič.
debata (39)

Ako povedal Matovič, Procházka opakovane všetkých klamal, keď tvrdil, že od októbra, odkedy mal zriadený transparentný účet, všetky dary a výdavky išli cez neho. Matovič v utorok upozornil, že Procházka za inzerciu vo vydavateľstve Region press zaplatil 6 000 eur cez transparentný účet. Ostatok bol podľa Matoviča zaplatený v hotovosti, aby Procházka obišiel transparentný účet a nemusel dokladovať, odkiaľ peniaze zobral. „Aj po tomto vklade tvrdil, že všetky peniaze išli cez transparentný účet," dodal.

Matoviča zaujíma, že keď v tomto prípade sa stalo, že 6 000 eur išlo cez transparentný účet a 11 200 eur išlo bokom mimo transparentného účtu vkladom na účet Region pressu, koľko bolo takých prípadov. „Keď to tak bolo v tomto prípade, a takých platieb boli zrejme stovky, koľko je takých bočných platieb alebo platieb načierno? Tu je rozdiel medzi nákladmi, ktoré vykázali, a koľko kampaň stála,“ vyhlásil.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Kto kričí chyťte zlodeja?

Podľa neho vklad v hotovosti na účet urobil 14. marca Andrej Zmeček. Ten však podľa neho v zozname darcov Procházku pôvodne nefiguroval. „Je zaujímavé, že potom priznali, že Zmeček dal 10 000 eur, v pondelok priznali, že dal 20 000 eur. Nie je náhodou Zmeček kľúčový človek Procházkovej kampane? Tento človek zaplatil 11 200 eur cash, nikde to nefigurovalo na transparentnom účte,“ vyhlásil.

Neexistuje detektor, cez ktorý by Procházka prešiel, tvrdí Matovič

Matovič víta, že Procházka chce ísť na detektor lži. Podľa jeho informácií však hľadajú firmu, ktorá by im dala potvrdenie, že detektorom prešiel. „Vyzývam Radoslava Procházku, ak má úprimný záujem očistiť svoje meno a Slovensko od skorumpovaných zlodejov, nech nechá zorganizovanie detektora na nezávislú inštitúciu. Možno som šašo, ale nie blázon. Neexistuje detektor, cez ktorý by Procházka prešiel vo veciach, ktoré som povedal,“ povedal Matovič s tým, že možno sa nájde skorumpovaná firma, ktorá vystaví potvrdenie Procházkovi o tom, že prešiel detektorom.

Matovič je pripravený ísť na detektor aj sám. Otázky mu môžu zostaviť novinári. Podľa neho je však otázne, či by Procházka uznal výsledky takého preverovania, ak by sa na ňom nezúčastnil aj on. Matovič bude čakať na Procházku po hlasovaniach v NR SR vo vestibule, aby sa na detektore pred novinármi verejne dohodli. Oznámil, že ho bude čakať po hlasovaní dnes pred obedom, aj večer a tiež ešte raz aj v stredu, teda celkovo trikrát. Po predpoludňajším hlasovaním Procházka neprišiel.

Matovič hovorí, že sa mu obracal žalúdok, keď zbadal, že má pred sebou zlodeja a klamára, ktorý mu ponúkal, aby podviedol štát a on v televízii hovorí o očiste verejnej politike a étose. Procházku nazval vychcaným klientom, ktorý mu za inzerciu zaplatil po troch týždňoch, deň pred prvým kolom volieb, aj keď mu Procházka sľúbil, že to zaplatia na druhý deň. „Nechal sa doprosovať do večera pred prvým kolom volieb,“ uviedol Matovič.

Zakladateľ strany Sieť Radoslav Procházka ešte ako prezidentský kandidát chcel podľa Igora Matoviča v jeho novinách platiť svoju propagáciu v hotovosti, bez potvrdenia, teda načierno. Podľa Matoviča približne mesiac pred 1. kolom prezidentských volieb požiadal Procházka o osobné stretnutie. Stretli sa v miestnosti klubu OĽaNO v NR SR.

„Procházka ma požiadal o sprostredkovanie inzercie do 39 novín siete Region press, ktoré vydáva naša rodinná firma. Išlo o dve polstranové inzercie na zadnej strane v hodnote cca 17 200 eur s DPH na propagáciu jeho osoby. Následne mi oznámil, že by si prial platiť inzerciu bez dokladu. Na moju otázku, že aký pomer by chcel platiť načierno bez dokladu, povedal, že od 50 do 90 percent. Na obhajobu povedal, že veď aj tak to nemá šancu nikto nikdy skontrolovať. Oznámil som mu, že nikdy sme to nerobili,“ povedal Matovič, podľa ktorého ho kandidát na najvyššiu funkciu v štáte nahováral na porušenie zákona, aby sa stal spolupáchateľom daňových zločinov. Matovič dôkazy nemá, lebo sa to stalo medzi štyrmi očami.

Procházka ešte v pondelok povedal, že je pripravený podrobiť sa vyšetreniu na detektore lži. Spolu s ním aj jeho vedúci štábu Martin Dubéci. „Za inzerciu v tituloch vydavateľstva Region press sme na základe faktúr zaplatili spolu 17 224 eur, z toho 2 870 eur bola DPH. Nič nad rámec tejto sumy sme mu ani nezaplatili, ani nikdy neponúkali zaplatiť,“ uviedol Dubéci v stanovisku.

Aj Matovič problematicky financoval kampaň, tvrdí Danko

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič sa dopustil toho istého podvodu, z ktorého obvinil zakladateľa strany Sieť Radoslava Procházku.

Ako povedal predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, to, čo tvrdí Matovič, že od neho Procházka chcel, tak v roku 2012 sám robil vo svojej sieti regionálnych novín regionPRESS, kde pravidelne dostával priestor. Podľa Danka audítorská správa hovorí o tom, že OĽaNO nevykázalo bezodplatne plnenie v týchto novinách. Pýta sa Matoviča, či zo sumy 161-tisíc eur spoločnosť odviedla DPH a dala to do príjmu.

Predseda SNS Andrej Danko Foto: SITA, Diana Černáková
Andrej Danko Predseda SNS Andrej Danko

Líder SNS uviedol ako dôkaz svojich tvrdení správu audítorky. Zo správy citoval jej vyjadrenia: „Na základe môjho preverenia som zistila, že politické hnutie OĽaNO nevykázalo v predbežnej správe o nákladoch na voľby, ani v záverečnej správe o nákladoch na voľby, bezodplatné plnenia v zmysle zákona o politických stranách a hnutiach vo výške 161-tisíc eur, predstavujúcu rozdiel medzi cenou obvyklou za poskytnutie služby a cenou dojednanou v súvislosti s poskytovaním inzerčných služieb spoločnosťou regionPRESS na základe zmluvy o poskytovaní inzertného priestoru.“

Andrej Danko vyzval Igora Matoviča, aby bezodkladne začal platiť za svoju reklamu a odvádzal z toho DPH. Zároveň vyzval generálneho prokurátora, aby preveril, či v údajnom nelegálnom financovaní kampane klame Igor Matovič alebo Radoslav Procházka.

Správa audítora je rok stará, bráni sa Matovič

Podľa Igora Matoviča správa audítora je rok stará. Pripomenul, že k výročnej správe, ktorú predkladá strana ministerstvu financií za predošlý rok, musí napísať správu audítor. Musí ju posúdiť a zistiť, či je všetko v poriadku.

„Audítorka, ktorú sme mali, prišla so zistením, že OĽaNO približne 160-tisíc nevykázalo ako dar od regionPRESS v neobvyklej zľave. Ak by sme to aj vykázali, znamenalo by to, že naša rodinná firma darovala niečo politickej strane. Nie zobrala, ale darovala zľavu. Každé médium dáva zľavy. Nemôžete zľavu posudzovať ako niečo neoprávnené. To nie je dar, to je štandardná zľava,“ povedal.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #kampaň #Radoslav Procházka #Igor Matovič #Andrej Danko