Procházka: Všetky peniaze na kampaň nešli cez účet

Zakladateľ Siete Radoslav Procházka sa až v pondelok dozvedel, že všetky peniaze na jeho predvolebnú kampaň nešli cez transparentný účet.

03.06.2014 17:17
Radoslav Procházka Foto: ,
Radoslav Procházka.
debata (177)

Ako povedal novinárom v reakcii na predpoludňajšiu tlačovú besedu Igora Matoviča k financovaniu kampane, za to, že nešli všetky peniaze cez transparentný účet „dosť chalanov zhulákal“. Potom mu však došlo, že v skutočnosti by im mal byť vďačný, že deň pred voľbami, keď bola veľmi zložitá situácia, siahli na vlastné peniaze a nejakým spôsobom zakryli dlh.

„Vynadal som im, že som to nevedel, lebo dostali pokyn odo mňa na začiatku, že máme si objednať len to, na čo budeme mať peniaze. Preto sa zrušili spoty, vývesky, obecné rozhlasy,“ uviedol s tým, že od jedného človeka (Matoviča – poznámka SITA) chodili výhražné sms správy. Vyhrážal sa podľa Procházku tým, že zvolá tlačovú besedu, na ktorej oznámi, že sú podvodníci, ak faktúru neuhradí. „Chalani bez toho, aby som o tom vedel, to zaplatili."

"Najskôr som im vynadal, potom mi to bolo ľúto, pretože bez koruny sa nasadili v kampani. Cítim k Andrejovi Zmečekovi a Martinovi Dubécimu vďačnosť. Bol som chvíľu nasrdený, bola to cena za to, že sme nemali veľkého bohatého sponzora,“ vyhlásil Procházka. Podľa neho peniaze, ktoré dal Zmeček, zdedil. Boli to teda jeho osobné zdroje.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Kto kričí chyťte zlodeja?

Procházka pripúšťa, že aj ďalšie peniaze mohli ísť mimo transparentného účtu. Novinárom odporučil, aby sa na to opýtali Dubéciho a Zmečeka. Myslí si však, že takéto peniaze už neboli. „Pokyn odo mňa bol jasný, ale nebol dodržaný,“ dodal s tým, že všetky dary, ktoré dostal, boli na výkaze pre ministerstvo financií. Procházka tvrdí, že aj dar Zmečeka je tam vykázaný v plnom rozsahu. Rozdiel v tvrdeniach, podľa ktorých dal 20 000 eur a výkazom, na ktorom je napísané, že daroval 10 000 eur, vysvetlil tým, že na výkaze pre ministerstvo sú len dary za obdobie 15 dní pred voľbami.

Procházka zároveň sľubuje, že financovanie Siete bude tiež v poriadku. „Budem sa pýtať novinárov, kedy do rovnakej hĺbky rozoberú všetkých tých, ktorí mali billboardy,“ povedal s tým, že jeho predvolebná kampaň stála vyše štvrť milióna eur.

Procházka tvrdí, že ako dodržal všetky sľuby, dodrží aj ten, že pôjde na detektor lži. „Po skončení tejto schôdze NR SR sa tomu začnem venovať. Najneskôr do týždňa od jej skončenia sa to dá zvládnuť,“ avizoval. Podľa neho je vecou testujúceho, ktorý má certifikát, čo sa spýta na detektore, aby zistil pravdivé odpovede na predmet skúmania. S Matovičom sa však na detektore dohodnúť nechce. „S psychopatom sa dohody uzatvárať nedajú. Detektor lži nie je púťová atrakcia. Ja nie som Matovičovo teliatko, ktoré si bude po jarmoku vodiť na retiazke. Verejný priestor nie je lunapark. Dal som sľub a v plnom rozsahu ho dodržím,“ vyhlásil.

Procházkove vyjadrenia celý čas počúval aj Matovič. „Máš jedinú šancu priznať, že si zlodej a podvodník. Takto máš šancu sa zachrániť. To, že som psychopat som sa dozvedel od človeka, ktorý je zlodej a podvodník,“ povedal Matovič následne novinárom. Ak novinári dotlačia Procházku na detektor, podľa Matoviča uvidia, aký bude výsledok.

177 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Igor Matovič