Dzurinda a Mikloš odchádzajú z SDKÚ, s politikou nekončia

Poslanci Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš odchádzajú z SDKÚ, ale v parlamente zostávajú. Zostanú zrejme aj v poslaneckom klube strany.

04.06.2014 11:35 , aktualizované: 16:43
Dzurinda, Mikloš Foto: , ,
Mikuláš Dzurinda s Ivanom Miklošom hovorili pred novinármi o dôvodoch odchodu z SDKÚ.
debata (386)

„Nevidím dôvod v parlamente nezostať,“ povedal Dzurinda novinárom s tým, že sa možno bude viac vyjadrovať k vnútornej politike, keďže bude slobodnejší. Dzurinda s Miklošom sa nechystajú vstúpiť do inej strany ani zakladať novú. „S takouto úvahou ma kamarát neprekvapil, že by sme vstupovali do inej strany alebo zakladali novú stranu,“ uviedol.

Podľa Dzurindu otázka zotrvania v poslaneckom klube SDKÚ bude závisieť od vedenia strany, či si bude želať ich zotrvanie v klube. Bude to predmetom rokovaní. „Nechceme škodiť. Ak bude záujem udržať poslanecký klub, sme pripravení sa o tom rozprávať,“ zdôraznil Dzurinda.

Mikuláš Dzurinda s Ivanom Miklošom v parlamente...
Mikuláš Dzurinda po hlasovaní o páde vlády...
+25Mikuláš Dzurinda počas stretnutia v Bratislave...

O konci politickej kariéry Dzurinda neuvažuje. „Čo je to koniec v politike? Cítim sa dobre. Politika ma baví. Téma konca v politike mi nenapadla,“ povedal. O dva roky sa kandidovať do parlamentu nechystá. Mikloš ho doplnil s tým, že nepredpokladá, že bude v roku 2016 kandidovať do parlamentu. Rovnako ako Dzurinda nechce vstúpiť do inej strany, ale mandát chce vykonávať celé volebné obdobie. „Naše rozhodnutie je na pozadí pomôcť kryštalizácii pravicovej politickej scény,“ doplnil Dzurinda. Dzurindu však baví stále politika i domáca politická scéna.

Podľa Mikloša ich rozhodnutie dozrievalo dlho. Na odchod zo strany mali dva dôvody. Prvým bola nespokojnosť s tým, ako sa strana vyvíja. „Nechceme ďalej niesť zodpovednosť za tento vývoj,“ vyhlásil Mikloš. Druhý bolo vťahovanie do vnútorných polemík a sporov v SDKÚ. Predsedovi strany Pavlovi Frešovi oznámili rozhodnutie pred tým, ako informovali médiá. Predseda ho zobral na vedomie. Pre odchod zo strany sa rozhodli minulý týždeň, keď zaznievali úvahy o zvolaní mimoriadneho kongresu a vťahovaní Mikloša do hry o vedúce kreslá.

Podľa Dzurindu to nebolo jednoduché rozhodnutie. „Cieľom nie je strana. Tá je prostriedok, cez ktorý môžete niečo urobiť,“ povedal s tým, že politická strana je len nástroj, aj keď strana ako CDU je pilier, na ktorom stojí dnes aj európske spoločenstvo. Upozornil, že pokiaľ strana bude schopná prijímať rozhodnutia napriek bolestiam žalúdka, bude mať nádej na budúcnosť. „Dnes pociťujem také bolenie, ale aj súlad rozhodnutia s mojím svedomím,“ povedal.

Tvrdí, že sa snažil nezasahovať do práce nového vedenia, ktoré nastúpilo v roku 2012. „Vývoj je taký, s ktorým nie sú spokojní členovia a predstavitelia strany. Do tohto vývoja sme stále vťahovaní stranami rôznych názorových náhľadov a médií. Sledujeme pohyby, ktoré sa nám aj nepáčia,“ konštatoval.

Dzurinda nechce hodnotiť šance SDKÚ. „Necítil by som sa dobre, keby som veštil,“ uviedol. Sám necíti, že by v politickej kariére spravil vážnu chybu. Nikdy sa nerozhodoval urýchlene. Konzultoval rozhodnutia.

Na otázku Pravdy, či Mikuláš Dzurinda považuje za chybu, keď bývalá premiérka Iveta Radičová odišla zo strany, reagoval: „Iveta Radičová nechcela kandidovať na post predsedníčky strany. Tak načo špekulovať?“

Obaja poslanci poskytli spoločné vyhlásenie o odchode počas predpoludnia. „Po neúspešnom volebnom výsledku v roku 2012 došlo k výmene vedenia s ambíciou reštartovať politiku SDKÚ a vrátiť jej dôveru, ktorú požívala počas prvých desiatich rokov pôsobenia. Dnes, po dvoch rokoch a viacerých voľbách sa zdá, že táto ambícia ostáva nenaplnená. V poslednom čase sú opakované medializované informácie o vnútorných sporoch, možných zmenách a výmenách vo vedení SKDÚ, kde sa objavujú aj špekulácie v súvislosti s našimi menami,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré doručili redakcii Pravdy.

Do týchto vnútrostraníckych diskusií sa podľa svojich slov zámerne nezapájali, chceli, aby nové vedenie malo priestor pre uplatnenie svojej vízie pri plnej zodpovednosti za smerovanie SDKÚ.

„Aby sme umožnili slobodnú výmenu názorov a neboli ani zo strany vedenia, ani zo strany jeho kritikov, a už vôbec nie zo strany médií vťahovaní do tohto zápasu, rozhodli sme sa k dnešnému dňu ukončiť naše členstvo v SDKÚ,“ píšu Dzurinda s Miklošom.

Frešo označil odchod za generačnú výmenu

Predseda SDKÚ Pavol Frešo ľudsky rozumie rozhodnutiu Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša. Ako povedal, správnejšie je takto sa rozhodnúť, ako by mali byť v strane napätia. O tom, či dvojica zostane v poslaneckom klube, bude vo štvrtok diskutovať stranícke prezídium. „Keď sa na to pozrieme spoločne, nájdeme odpoveď,“ povedal.

V strane sa podľa Freša vymieňa generácia politikov. „Zdá sa, že k tomu takýto odchod patrí. Chceme ponúknuť nové tváre, vyrovnať sa s minulosťou. Nebudeme si vymieňať odkazy a konflikty. Tí dvaja muži odviedli kus práce pre Slovensko. Ich éra sa ale skončila,“ vyhlásil. Zároveň Dzurindovi a Miklošovi poďakoval za všetko, čo urobili pre Slovensko a SDKÚ. Spolu s podpredsedami chce pracovať na stratégii, ako byť úspešní v roku 2016.

Podľa Freša vždy je zodpovednosťou predsedu to, čo sa deje v strane, ale hlavnou zodpovednosťou je výsledok volieb. Pripomenul, že SDKÚ-DS je strana, ktorá bola z pravice po KDH najúspešnejšia v eurovoľbách. „Môžeme povedať, že každé voľby sú iné, ale nakoniec vždy rozhodnú voliči. Chceme pokračovať v práci s tímom, ktorý stranu vedie,“ uviedol.

Štefanec: Každý odchod znamená oslabenie

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanc sa o odchode Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša dozvedel z médií. „Prekvapilo ma to. Každý odchod znamená oslabenie a nikoho to neteší. Musíme sa s tým vyrovnať a ísť ďalej,“ povedal Štefanec.

O všetkých otázkach budú podľa neho hovoriť na straníckej pôde. Vo štvrtok bude rokovať prezídium a bude sa zaoberať aj zvolaním mimoriadneho kongresu strany. Ten by mal riešiť aj personálne otázky.

Podpredseda SDKÚ-DS Martin Fedor, ktorý sa chcel ešte pred týždňom vzdať funkcie, odmietol dianie v strane komentovať. Povedal len, že chce, aby strana bola posilnená a nevyprázdňovala priestor.

Z SDKÚ-DS odišla v tomto volebnom období trojica poslancov NR SR, v decembri odišli Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magdaléna Váššáryová.

K odchodu Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša z SDKÚ sa chce vyjadriť aj predseda strany Pavol Frešo.

Premiér Fico Dzurindu považuje za schopného politika

Premiér Robert Fico (Smer) považuje niekdajšieho dvojnásobného premiéra Mikuláša Dzurindu za schopného politika. Fico to spomenul vo svojom komentári k ohlásenému odchodu Dzurindu z jeho materskej SDKÚ, ktorú opúšťa aj s bývalým ministrom financií Ivanom Miklošom. „Napriek tomu, že som politik z úplne iného tábora, ako je pán Dzurinda a máme na mnohé veci diametrálne iné názory, napriek tomuto všetkému sme schopní ako dvaja ľudia normálne komunikovať,“ vyhlásil Fico na tlačovej besede po stredajšom rokovaní vlády.

Podľa Fica je v politike veľmi zriedkavé, že dvaja silní oponenti, ako bol on a Dzurinda, sú schopní podať si pri stretnutí ruky a normálne sa ľudsky porozprávať. „Preukázateľne minimálne v zahraničnej politike je tu súlad v základných názoroch na smerovanie Slovenskej republiky,“ dodal. Premiér Fico poznamenal, že Dzurinda v čase svojho vládnutia mal často veľmi komplikované situácie. „Prijímal rozhodnutia, s ktorými som sa ja nikdy nestotožnil, ale ľudsky opakujem, že je to človek, ktorý profesionálne politiku vedel robiť – hodnotovo podľa jeho predstáv – ale určite ju vedel robiť,“ dodal.

Dianie v SDKÚ, vnútorné pomery strany ani rozhodnutie Dzurindu a Mikloša nechce Fico komentovať. „To sú citlivé veci, to si musí strana vyriešiť sama,“ dodal. Premiér zdôraznil, že jeho vláda aj poslanecký klub strany Smer sú maximálne stabilné. Je rád, že pri novelizácii ústavy sa dokonca pokúšajú o získanie ústavnej väčšiny. Na druhej strane podľa Fica bez ohľadu na to, či je pravica vo vláde alebo v opozícii, stále trpí tými istými chorobami. „Je to štiepenie politických strán, individuálne odchody poslancov z poslaneckých klubov, zánik poslaneckých klubov,“ vymenúval premiér s tým, že strana SaS už klub v parlamente nemá a v prípade odchodu Dzurindu a Mikloša zanikne aj klub SDKÚ.

Ľavici by podľa neho viac vyhovovalo, keby aj pravica prešla nejakou formou integrácie. „Keby sa vytvorila jedna silná konzervatívna politická strana, ktorá by súperila o moc s ľavicou tak, ako je to tradičné v iných krajinách,“ dodal. Pravicové strany však podľa Fica namiesto zjednotenia neustále obťažujú verejnosť hádkami, konfliktami a štiepením.

Politológovia: Odchod Dzurindu a Mikloša otvára dvere Radičovej

Odchod Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša z SDKÚ-DS otvára dvere expremiérke Ivete Radičovej, myslí si politológ Michal Horský. „Otvorenou a zaujímavou je otázka, či sa bývalá premiérka po tomto kroku navráti do strany, ktorej rady takým nemastným-neslaným spôsobom opustila,“ vyjadril sa Horský.

Podľa jeho názoru mali Dzurinda a Mikloš odísť skôr. „Neskoro, ale predsa sa otec a krstný otec, zakladatelia SDKÚ-DS, odhodlali ku kroku, ktorý mal nasledovať bezprostredne po páde Radičovej vlády,“ povedal Horský.

„Konsolidácia porazenej SDKÚ-DS spred dvoch rokov by vyzerala úplne inak, ako bude vyzerať súčasná konsolidácia, keď sa potáca na prahu zvoliteľnosti do parlamentu,“ dodal.

„Pre SDKÚ-DS je to ďalší úder z hľadiska jej pozície,“ povedal politológ Grigorij Mesežnikov. Mikuláš Dzurinda je podľa neho vnímaný ako tvár strany a Ivan Mikloš ako autor ekonomických reforiem, ktoré si so stranou spájajú jej voliči.

Strane preto podľa Mesežnikova hrozí ďalšie zníženie preferencií. Horský tvrdí, že SDKÚ-DS čaká ťažká práca, aby uhájila päťpercentný prah zvoliteľnosti. „Erózia SDKÚ-DS je asi už nezastaviteľná, najmä ak vyprázdnený priestor už s úspechom zapĺňajú iné strany, ktoré sa hlásia k hodnotám európskych ľudových strán,“ vraví Horský.

Podľa Mesežnikova bude zaujímavé sledovať, aké majú Dzurinda s Miklošom ďalšie plány vo svojej politickej činnosti.

Správu aktualizujeme.

386 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Ivan Mikloš #Ivan Štefanec #odchod #Michal Horský #Mikuláš Dzurinda #Grigorij Mesežnikov