Poslanci schválili zmeny v justícii a ochranu manželstva

Poslanci v utorok schválili novelu ústavy, ktorá zavádza zmeny v justícii a chráni manželstvo.

04.06.2014 17:47 , aktualizované: 05.06.2014 10:10
parlament, poslanci, NR SR Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (59)

Právna norma, ktorú do Národnej rady predložili vládny Smer a opozičné KDH, oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR. Novelu podporilo 102 zo 128 prítomných poslancov, 18 zákonodarcov bolo proti, traja sa zdržali, päť nehlasovalo. Za ústavnú zmenu hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru a KDH, časť klubu OĽaNO, časť klubu SDKÚ a Alojz Hlina. Proti boli všetci prítomní poslanci Mosta-Híd a SaS, Ján Mičovský (OĽaNO) a časť nezaradených poslancov.

Predseda Najvyššieho súdu SR nebude automaticky členom Súdnej rady SR. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH) a predsedu Národnej rady Pavla Pašku (Smer), ktorý schválila národná rada. Prezident bude naďalej menovať troch členov súdnej rady, aj keď Smer pôvodne navrhoval, aby o túto kompetenciu prišiel.

Troch členov súdnej rady bude menovať parlament a troch vláda. Deväť členov súdnej rady zvolia sudcovia. Predsedu rady si zvolí rada, šéfom súdnej rady však nebude môcť byť predseda najvyššieho súdu. Predseda Súdnej rady zároveň podľa novely bude môcť na Ústavnom súde napadnúť zákony týkajúce sa výkonu súdnictva.

Figeľov a Paškov pozmeňujúci návrh zavádza plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti pre všetkých sudcov. O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude rozhodovať súdna rada. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát. O sťažnosti proti uzneseniu súdnej rady o sudcovskej spôsobilosti bude rozhodovať Ústavný súd.

Súdna rada bude sudcov preverovať na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu. Posledné slovo pri menovaní a odvolávaní sudcov bude mať prezident. Sudcovia podľa novely prídu o trestnoprávnu imunitu, na súhlas s ich trestným stíhaním už nebude potrebný súhlas ústavného súdu. Súhlas ústavného súdu však bude naďalej potrebný na vzatie sudcu do väzby.

„Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou. SR manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru,“ bude po novom v ústave.

Poslanci odmietli pozmeňujúci návrh Jána Mičovského (OĽaNO), ktorým chcel zrušiť amnestie udelené Vladimírom Mečiarom.

Fico verí, že novela ústavy bude impulzom zmien v justícii

Premiér Robert Fico verí, že novela ústavy bude vo vzťahu k súdnictvu impulzom, ktorý môže veľa vecí zmeniť ešte počas 1,5-ročného zvyšku funkčného obdobia tejto vlády. „Minimálne sa naštartovala nejaká atmosféra – áno, chceme niečo v justícii urobiť,“ uviedol predseda vlády. Z novely ústavy, ktorá okrem zmien v justícii prináša aj ústavné zakotvenie manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy, by sme sa mali podľa Fica tešiť. Podľa jeho slov sa novelou dostali na stôl hodnotové témy. „Je to opäť prelomové rozhodnutie parlamentu. Dobre viete, ako sa ťažko získava ústavná väčšina,“ povedal.

„Novela umožní, aby sme v justícii začali robiť opatrenia a rozhodnutia, na ktoré doteraz neexistoval žiadny rámec,“ hovorí premiér. Okrem toho sa do ústavy dostane definícia manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy. Fico hovorí, že nemá s definíciou žiadny problém, už sa tak manželstvo dávno definuje aj v zákone o rodine.

„Veď v zákone o rodine máme túto definíciu už niekoľko rokov. Len sa to posúva do ústavnoprávnej polohy. Chcem však jasne povedať, že takáto právna úprava, ktorá je v Ústave SR, nebude mať žiadny následok alebo nebude vyrušovať iných ľudí, ktorí na to majú iný názor alebo žijú iným spôsobom. Toto je vyslovene ochrana manželstva ako takého,“ dodal.

Žitňanská: Novela je v rozpore s princípmi otvorenej justície

Novela ústavy v časti justície je podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej v rozpore s princípom otvorenej justície. Ako povedala, previerky na základe spravodajských informácií za zatvorenými dverami v súdnej rade sú len ilúziou očisty justície. „Nemôžu naplniť skutočný cieľ,“ povedala.

Žitňanská je presvedčená, že budú nasledovať dlhé procesy. O vykonávacom zákone bude zrejme rozhodovať podľa nej ústavný súd. „Budeme svedkami sťažností na ústavnom súde. Obávam sa, že avizovaný výsledok sa nedostaví. Naopak, môže nastať zhoršenie situácie,“ zdôraznila.

VIA IURIS: Mal sa sfunkčniť disciplinárny súd, nie previerky sudcov

Významné zmeny v justícii, ktoré prináša novela ústavy, sa pripravili vo veľmi krátkom čase bez širšej odbornej debaty, čo je na škodu veci. Tvrdí to advokátka spolupracujúca so Združením VIA IURIS Zuzana Čaputová. Deklarovaný cieľ, aby novela pomohla zvýšiť dôveryhodnosť justície, je podľa Čaputovej dobrý a legitímny. Podľa nej sú v súdnictve potrebné personálne zmeny, ale novelou ústavy sa dosahujú nesprávnymi prostriedkami. „Pozornosť sa mala zamerať na rekonštrukciu a teda sfunkčnenie disciplinárneho súdnictva, ktoré je štandardným nástrojom na vyvodzovanie zodpovednosti,“ myslí si.

Za najzávažnejšiu zmenu, ktorú prináša novela ústavy, označila Čaputová zavedenie plošných previerok sudcov. „Nepovažujem ich za správny krok,“ poznamenala. Podľa nej je dobré, že do schválenej verzie sa napokon dostalo, že do tohto procesu posudzovania spôsobilosti sudcu na základe previerok bude hovoriť disciplinárny senát a konečné slovo bude mať prezident. „Nič to však nemení na tom, že plošné previerky a veľmi silná kompetencia súdnej rady sú úplne nesystémovým krokom,“ povedala.

Čo prinesú zmeny ústavy v justícii

  • všetci sudcovia budú musieť prejsť tzv. sudcovskými previerkami spoľahlivosti
  • ak nimi neprejdú, budú z funkcie sudcu odvolaní disciplinárnym senátom
  • proti jeho rozhodnutiu môžu podať sťažnosť na Ústavný súd
  • prídu o trestnoprávnu imunitu
  • predsedom Súdnej rady už nebude môcť byť predseda Najvyššieho súdu
  • predseda Najvyššieho súdu už nebude automaticky ani členom Súdnej rady, voliť ho do rady budú všetci sudcovia
  • posilnia sa právomoci Súdnej rady (najvyšší ústavný orgán v súdnictve)
  • predseda Súdnej rady sa bude voliť novým spôsobom

(vv)

59 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Smer #NR SR #ústavný zákon