Zvolenská ruší poplatky, ktoré si vymysleli lekári

Platenie absurdných poplatkov u lekárov sa skončí. Pacienti už nebudú musieť utrácať peniaze za vypísanie receptu, za objednanie na vyšetrenie, za ospravedlnenie do školy či klimatizáciu v čakárni.

05.06.2014 14:50 , aktualizované: 19:27
Zvolenská, Šóth Foto: , ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a viceprezident Asociácie súkromných lekárov Marian Šóth.
debata (88)

Ministerstvo zdravotníctva zavádza prehľadnejšie pravidlá, platiť by mali už od jesene. Po dlhom čase tak ide o prvý ústretový krok voči pacientom, ktorý však nerieši vážnejšie nedostatky. Nestanovuje napríklad strop platbám, ktoré si lekári budú môcť aj naďalej pýtať.

Pravidlá výberu poplatkov u lekárov sú nejasné, pacienti často nevedia, za čo platia. Sťažnosti, s ktorými sa stále obracajú na ministerstvo zdravotníctva, samosprávne kraje či Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, donútili rezort urobiť analýzu a sám narazil na viaceré absurdity. „Lekár podmieňoval preventívnu prehliadku u stomatológa profesionálnym vyčistením zubov, za ktoré pacientka zaplatila sedem eur, hoci preventívku hradí zdravotná poisťovňa. Rovnako požadoval poplatok za poskytnutie čísla na mobil či za vstup do ambulancie,“ uvádza riaditeľka komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Poplatkový absurdistan.

Tridsaťdeväťročnú Darinu z Bratislavy pobúrilo, že musela zaplatiť za potvrdenie do zamestnania. „Platila som za doklad pre zamestnávateľa o návšteve lekára, ktoré som si sama priniesla, vypýtal si za to dve eurá,“ uvádza Darina. Podľa nej je vo vyberaní poplatkov zmätok, každý lekár vyberá iné poplatky aj iné sumy.

Lekári inkasujú napríklad za vypísanie návrhu za kúpeľnú liečbu aj 10 či 15 eur, za objednanie pacienta na konkrétny termín 5 až 10 eur, za vydanie receptu, potvrdenie priepustky do zamestnania od jedného do troch eur, za injekciu či zavedenie infúzie od troch do päť eur, za vyhotovenie obrazovej dokumentácie (DVD, CD) tri až päť eur. Pacienti platia aj za to, že dostanú pečiatku na priepustku, ktorú si priniesli so sebou, prípadne za nabitie mobilu v čakárni.

Takýmto platbám by mal byť koniec. „Žiadny z poplatkov v zmysle navrhovanej novely zákona o zdravotnej starostlivosti nemôže obmedziť prístup pacienta k vyšetreniu. Chceme jasne stanoviť, za čo má pacient platiť,“ povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Podľa nej lekári môžu vyberať poplatky za služby, ktoré priamo nesúvisia s vyšetrením danej choroby, uhrádzanej zdravotnou poisťovňou.

Novinkou v novele zákona bude aj to, že na doklade o zaplatení budú musieť lekári uvádzať presný výkon, ktorý si pacient uhradil a ktorý je špecifikovaný v cenníku. Lekári výber poplatkov odôvodňujú tým, že niektoré administratívne úkony sú obsahovo aj časovo náročné a zdravotné poisťovne im tieto výkony neuhrádzajú.

Podľa viceprezidenta Asociácie súkromných lekárov Mariana Šótha lekár je súkromný podnikateľ a nikto mu nemôže určovať, koľko si má od pacienta účtovať. „Je voľný trh, ak sa bude pacientovi zdať, že lekár je drahý, môže zaklopať na dvere inému,“ tvrdí Šóth. Podľa neho sa nedá stanoviť, aby pacienti vo všetkých krajoch Slovenska platili za rovnaké úkony rovnaké sumy.

„V každom regióne je to iné a závisí od lekára, či určitý poplatok bude vyberať, alebo nie,“ dodáva viceprezident súkromných lekárov. Súhlasí však s novelou zákona. Aj on si myslí, že sa má zabrániť vyberaniu absurdných poplatkov.

Aj keď tých sa pacienti zbavia, naďalej budú platiť za potvrdenia o spôsobilosti pre autoškoly či na zbrojný pas. Ich výšku si budú určovať lekári sami. Môže sa stať, že ceny týchto poplatkov sa po opatrení ministerstva zdravotníctva dokonca zvýšia. Ak teraz pacient zaplatí za potvrdenie na zbrojný pas 10 eur, po novom to môže byť aj 20.

Ministerstvo zdravotníctva do výšky poplatkov zasahovať nebude, neplánuje stanovovať ani maximálny strop. Ani samosprávne kraje nebudú regulovať poplatky, aj keď lekárovi schvaľujú štruktúru cenníka. To znamená, za čo môže vyberať poplatky. „Ceny výkonov si určujú lekári, ich tvorba je nezávislá a závisí napríklad od štandardu či vybavenosti ambulancie, ale aj od ekonomicky oprávnených nákladov lekára,“ uvádza hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová. Kraje však môžu za nedodržiavanie cenníka doktora pokutovať.

Zrušenie absurdných poplatkov však môže vyvolať tlak na zvýšenie, ktoré ministerstvo nezakáže. Upozornila na to aj Iveta Kureková z banskobystrickej župy. Samospráva je podľa nej proti tomu bezbranná, pretože schvaľuje len poplatok za prednostné ošetrenie a ten je pre Banskobystrický kraj stanovený maximálne na 16 eur.

„Pacienti najviac platia za objednanie, potvrdenie priepustky, vypísanie žiadanky, vydanie zdravotnej dokumentácie, odbery biologického materiálu na návrh špecialistu, za nadštandardnú starostlivosť, poplatky v zubných ambulanciách,“ uvádza.

Prezident Asociácie na ochranu práv pacientov Petr Kučera tvrdí, že výšky platieb chcú monitorovať a zverejňovať na weboch. „Lekári, ktorí budú vyberať vysoké poplatky, budú zverejňovaní na internete, chceli by sme to robiť v spolupráci so samosprávami,“ uvádza Kučera. Vyradenie absurdných poplatkov považuje za ústretový krok. Za najabsurdnejší poplatok, na ktorý ich pacienti upozornili, považuje poplatok za komfort. Lekár inkasoval peniaze za vodu na pitie, ktorú ponúkal v čakárni.

Analytik Dušan Zachar z inštitútu INEKO si myslí, že urobiť poriadok v poplatkoch je nutné, keďže na Slovensku stúpol podiel priamych platieb obyvateľstva v zdravotníctve na jeden z najvyšších v rámci krajín EÚ a OECD. „Zo zatiaľ zverejnených informácií ministerstva zdravotníctva sa dá obrysovo usúdiť, že poriadok v poplatkoch sa trošku zlepší, ale stále tu bude dostatočný priestor na spory ohľadom poplatkov za úkon, ktorý už neuhrádza zdravotná poisťovňa. Pacient stále nebude mať informáciu, na čo všetko má nárok z verejného zdravotného poistenia,“ dodáva Zachar.

Nedá sa podľa neho vylúčiť, že vzniknú nové poplatky či zvýšia sa už existujúce. Podobne ako pri doplatkoch za lieky by sa podľa neho mal stanoviť horný ochranný strop aj pre tento typ poplatkov.

Návrh novely plánuje ministerstvo zdravotníctva v najbližších dňoch predložiť do medzirezortného pripomienkového konania. Podľa ministerky Zvolenskej by nový systém vyberania poplatkov mohol platiť už na jeseň tohto roka.

Úkony, za ktoré sa u lekára nebude platiť

  • objednanie pacienta na vyšetrenie (okrem prednostného vyšetrenia)
  • objednanie na prednostné vyšetrenie, ak lekár pacientovi nedá termín do 5 dní
  • vypísanie receptu
  • vypísanie receptu po ordinačných hodinách
  • za recept bez čakania
  • zaslanie receptu poštou
  • vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu
  • potvrdenie o vyšetrení alebo ošetrení osoby
  • ospravedlnenie do školy či potvrdenie do práce
  • potvrdenie o ošetrovaní člena rodiny – OČR
  • za mobil na lekára
  • objednanie na vyšetrenie formou e-mailu
  • komfort pri čakaní – klimatizácia, voda, plastové poháre v čakárni
  • vstup do ambulancie
  • prijatie pacienta mimo rajónu
  • založenie či vedenie karty
  • pečiatku
  • to, že pacient nepríde na objednané vyšetrenie

Za tieto úkonx sa bude u lekára stále platiť

  • potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti na vedenie motorového vozidla
  • potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti pre držanie a nosenie zbraní, zbrojného pasu
  • potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti pred prácou v zahraničí
  • potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti pre štúdium (SOU, SŠ, VŠ)
  • vystavenie zdravotného preukazu
  • posúdenie spôsobilosti na prácu na žiadosť zamestnávateľa alebo pacienta
  • komplexné vyšetrenie pred aplikáciou očkovacej látky, nehradenej zo zdravotného poistenia, pred cestou do zahraničia a pod.
  • odbery biologického materiálu na žiadosť pacienta
  • vyšetrenie, či je občan pod účinkom návykovej látky
  • vyšetrenie CRP, ak to zdravotná poisťovňa pacienta nehradí

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #zdravotníctvo #Pacient #lekári