Vodiči často nevedia, že mali mikrospánok

Príčiny nehody autobusu neďaleko Piešťan nie sú nateraz zrejmé. Dôvodom mohla byť technická porucha, čo musí potvrdiť expertíza. Ako druhý dôvod sa spomína prípadná nepozornosť vodiča či mikrospánok. Podľa dopravného psychológa Karola Kleinmanna existuje skupina vodičov, ktorá sa s mikrospánkom a únavou stretáva pravidelne. Vodiči kamiónov a najmä autobusov sú zodpovední za desiatky duší za svojím chrbtom.

06.06.2014 20:10
debata (16)

Komu najviac hrozí mikrospánok?
Starším a unaveným ľuďom. Je však veľmi zaujímavé, že vodiči často ani nevedia o tom, že mali mikrospánok. Veľmi ťažko sa to následne aj vodičovi dokazuje. Niektorí sa aj často vyhovárajú, že ich niečo oslnilo alebo im v noci prebehla líška cez cestu. Dokázať mikrospánok však môže komplex vyšetrení. Ak sa preukáže, že o tom vedeli, môže byť vodič za zanedbanie tejto situácie prísnejšie postihnutý.

Ako sa dá tomu predísť?
Na vyšetrení v spánkovom laboratóriu. Ktoré môže viesť k tomu, že vám lekár zakáže šoférovať. Treba si však uvedomiť, že človek, ktorý s tým nič nerobí, riskuje nielen so svojím životom, ale aj so životmi ľudí v jeho bezprostrednej blízkosti. A týka sa to najmä vodičov autobusov, ktorí majú za sebou 40 ľudí.

S čím súvisí mikrospánok?
S obezitou, poruchami srdcového rytmu, s chrápaním. To však neznamená, že človek, ktorý chrápe, automaticky upadá do mikrospánku. Mikrospánok býva predzvesťou srdcového infarktu alebo mozgovej príhody. Prichádza ako signál, že niečo s vami nie je v poriadku. Niečo, čo nedokážete ovládať a čo sa prejaví v najmenej vhodnom okamihu.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #vodiči #mikrospánok