Gašparovič: Bol som pri rozhodnutiach, ktoré ovplyvnili tvár Slovenska

Bol som jeden z tých vysokých funkcionárov, ktorí boli v politike od roku 1990 - od revolúcie, cez rozdelenie Československa, až po vstupy do Schengenu či Európskej únie.

08.06.2014 15:33
Prezident, Ivan Gašparovič Foto: ,
Ivan Gašparovič
debata (303)

Vždy som bol pri tom, keď sa rozhodovalo, ako Slovensko môže vyzerať, povedal v nedeľu v relácii RTVS – Slovenskej televízie O 5 minút 12 prezident Ivan Gašparovič. Druhé funkčné obdobie na prezidentskom poste sa Gašparovičovi končí 15. júna. „Vedel som, že tento čas príde, už rok viem, čo budem robiť. No 25 rokov v najvyššej politike mi stačilo,“ povedal. Zároveň poďakoval všetkým, ktorí mu dôverovali. „Robil som všetko pre to, aby som ich nesklamal, pričom aj v budúcnosti budem zastávať naše slovenské dejiny či Slovákov vo všetkých možných kauzách,“ pripomenul.

Za svoje najväčšie víťazstvo považuje, že vyhral aj druhé prezidentské voľby a stal sa prvým prezidentom SR, ktorý vykonáva funkciu dve päťročné funkčné obdobia za sebou. Bol to podľa jeho slov občan verzus tvrdá reklamná politika pri druhom volebnom období. „Znamená to pre mňa veľa,“ poznamenal. Naopak, prehrou bolo podľa neho nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, aj keď, ako sám povedal, všetko, čo robil, robil s vedomím. „Dostal som sa do pozície, že bola veľká časť Slovenska proti mne, a myslím si, že nezaslúžene. Ak to chce dať pán Čentéš na Európsky súd pre ľudské práva, budem ho v tom podporovať,“ povedal v relácii. Ako dodal, nemá obavy z toho, že by európsky súd nepotvrdil jeho rozhodnutie ho nevymenovať.

Jedným z jeho najťažších momentov počas pôsobenia bol pád vlády Ivety Radičovej, keď sa musela pre danú situáciu meniť Ústava SR. „Museli sme urobiť určité kroky, aby nedošlo k politickej kríze, mohol som totiž vymenovať dočasnú úradnícku vládu, no toho sa politické strany veľmi zľakli. Behom troch hodín boli v paláci a priniesli mi rozhodnutie na doplnenie ústavy,“ povedal Gašparovič.

V súvislosti s budúcim prezidentom Andrejom Kiskom Gašparovič pripomenul, že to bude mať veľmi ťažké. „Vraj má na to poradcov, tak verím, že bude postupovať podľa nich,“ uviedol. Odkázal mu však, aby sa nespoliehal len na nich, ale najmä na vlastný úsudok a rozhodnutie.

Odchádzajúca hlava štátu sa v relácii O 5 minút 12 vyjadrovala tiež k situácii mimo našich hraníc. Ako prezident povedal, mali by sme oveľa zodpovednejšie brať naše členstvo v Európskej únii, aj keď dodnes sa v rámci nej vyskytujú problémy so zamestnanosťou mladých či riešením eurofondov, ktoré prepadávajú. „Niečo vo vzťahu k EÚ nefunguje.“ Podľa jeho slov by sme sa mali oveľa viac snažiť hľadať v únii spoločné cesty, pretože ak ich nenájdeme, nikdy nedosiahneme pohodu a pokoj. „Európa totiž potrebuje spoluprácu,“ povedal. V súvislosti s voľbami poslancov do Európskeho parlamentu vidí problém v tom, že občan Slovenska nemá šajn, čo je europarlament, alebo že musíme prijímať európske zákony. „Naši zvolení poslanci do EP ako keby sa odrazu dostali do pozície, že sú viac ako iní, viac ako vláda, viac ako prezident,“ povedal s tým, že by aspoň štyrikrát do roka mali robiť „tour de Slovakia“ a vysvetľovať, čo je v Európskom parlamente dobré a čo zlé. Bežný občan podľa neho ani nevie, čo z Európy dostáva.

Prezident Ivan Gašparovič zhodnotil tiež zo svojho pohľadu situáciu na Ukrajine, ktorá podľa neho veľmi zmenila atmosféru, a to nielen v strednej Európe, ale v celej Európe či vo svete. „Po vojne sme si zvykli, že svet začína byť európsky stabilný, nepozná nebezpečenstvo, ktoré by ohrozilo integritu štátov, no Ukrajina je toho príkladom,“ povedal v RTVS. To, čo sa tam stalo, je podľa neho porušením medzinárodného práva a Ukrajina je stále len na začiatku stability a pochopenia. Musí si teraz zabezpečiť svoju vnútornú integritu, pričom tú jej nezabezpečí ani Európska únia, ani USA, ani my susedia. „My jej len môžeme pomáhať, no je v stave, keď sa musí vyrovnať so situáciou, koho na Ukrajine chcú, koho nie a čo chcú do budúcna,“ uviedla hlava štátu. Ako ďalej Prezident Gašparovič dodal, mali by veľmi tvrdo postihovať tých, ktorí vyvolali túto situáciu a vyrovnať sa s obyvateľmi na juhovýchode.

303 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič