Mŕtvych na cestách pribúda, polícia pritvrdí

Až 13 mŕtvych na cestách počas uplynulého víkendu donútilo policajného prezidenta Tibora Gašpara pristúpiť k mimoriadnym opatreniam. Na cesty pošle viac hliadok ako doteraz a sprísni pokuty.

09.06.2014 15:43 , aktualizované: 20:00
Policajný prezident Tibor Gašpar Foto: ,
Policajný prezident Tibor Gašpar.
debata

Policajný prezident vodičom odkázal, že hliadky budú všade aj tam, kde by ich vodiči neočakávali. Pôjdu na cesty I., II. aj III. triedy. Pokuty, ktoré polícia znížila začiatkom tohto roka, sa zatiaľ meniť nebudú. „Policajt v teréne však bude udeľovať najmä pri závažných priestupkoch pokuty na hornej hranici sadzby. Nebude to riešiť tak ako dnes dohovorom, alebo pokutou na dolnej hranici,“ reagoval Gašpar. Podľa neho sprísnené a posilnené hliadky budú na cestách dovtedy, kým sa bezpečnostná situácia nezlepší.

Situácia na cestách a rapídne pribúdajúce smrteľné nehody sú už alarmujúce. Za prvých 161 dní tohto roka zahynulo pri haváriách až 117 ľudí. To je oproti vlaňajšiemu roku za to isté obdobie o 52 obetí viac.

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Zbytočný ústupok.

Minulý týždeň bol najtragickejší za posledné tri roky. Všetky smrteľné nehody sa pritom stali koncom týždňa. K prvej došlo v piatok popoludní, keď na úseku diaľnice D1 z Piešťan do Trnavy zišiel autobus z cesty a prevrátil sa v poli. Zahynuli pritom štyri mladé gymnazistky. Tragické zrážky pokračovali aj v sobotu a nedeľu. Zomrelo pri nich ďalších deväť ľudí, z toho traja motorkári a dvaja cyklisti. Podľa Gašpara vysoký počet obetí bol aj za prvé tri mesiace tohto roka. A to najmä kvôli tomu, že bola mierna zima a vodiči si neuvedomovali, že viditeľnosť v zime je iná ako v jarných a letných mesiacoch. „Na cestách zahynulo v týchto mesiacoch pri zrážkach s autom viac chodcov aj cyklistov,“ uviedol Gašpar. Od januára do konca marca zahynulo pri nehodách 65 ľudí, vlani za rovnaké obdobie ich bolo 43.

Pokuty za menej závažné priestupky pritom polícia znížila práve začiatkom roka. Vysvetľovala to tým, že vodiči jazdia disciplinovanejšie, znížila sa nehodovosť aj počet mŕtvych na cestách. V januári sa minister vnútra Robert Kaliňák a vedenie polície pochválilo, že na slovenských cestách zahynulo minulý rok historicky najmenej ľudí. Obetí bolo 223, čo bolo ešte o 73 osôb menej ako v roku 2012. Podľa Gašpara Slovensko stále spĺňa požiadavku Európskej únie ročne znižovať počet obetí na cestách. V tomto roku by ich počet nemal prekročiť 270, do roku 2020 by počet mŕtvych nemal byť vyšší ako 175.

Na cestách ani napriek prísnemu postihu neklesá počet vodičov, ktorí šoférujú opití. Len za prvé štyri mesiace polícia prichytila 1 605 vodičov, ktorým namerali viac ako jedno promile, čo je už trestný čin. Vodičom v tomto prípade hrozí väzenie a zákaz šoférovania na dlhé mesiace, pri opakovanom prečine až doživotný zákaz šoférovania. Táto represia ani po troch rokoch však nepriniesla želané výsledky a alkohol za volantom nemá ani podľa policajného prezidenta klesajúcu tendenciu. Gašpar upozornil, že vlani chytila polícia takýchto šoférov 5 094, v roku 2012 ich bolo 6 044. V Českej republike zasiahli proti takýmto ľuďom radikálne. Tým vodičom, ktorých prichytí polícia, že šoférujú auto napriek zákazu, alebo ich chytia viackrát za volanom opitých, jednoducho sudcovia zabavia auto.

Polícia aj dopravní analytici hovoria, že napriek tvrdým sankciám existuje určité percento vodičov, ktorí sa dopúšťajú prehreškov úmyselne. Tých je však menej ako tých, čo zákony dodržujú. Dopravný analytik Jozef Drahovský upozornil, že na základe prieskumu zistili, že zo sto vodičov len jedno percento porušuje predpisy. „Aj to nie všetci úmyselne. Veľa vodičov porušuje zákon napríklad pre zlé dopravné značenie,“ uviedol Drahovský.

Polícia od polovice januára začala uplatňovať tzv. princíp objektívnej zodpovednosti. Doteraz dostalo poštou rozkaz o zaplatení pokuty aj s fotografiou o porušení dopravných pravidiel 2 794 vodičov. Polícia plánuje cez dovolenkové mesiace špeciálne policajné akcie v rámci celého Slovenska. Vlani prišlo počas júla a augusta na slovenských cestách o život 53 ľudí, podobná štatistika bola aj v roku 2012.

V Česku sudca vodičovi zhabe auto

V Česku začali sudcovia pri konaniach s páchateľmi, ktorí šoférovali aj napriek zákazu, habať autá. V Českej republike unikajúci šofér zrazil a usmrtil policajtku, ktorá ho zastavovala. Polícia následne zistila, že mal zákaz šoférovania a prišiel aj o vodičský preukaz. Teraz začali sudcovia takýmto páchateľom habať autá. Umožňuje im to zákon.

Podobne je to riešené aj v slovenskom Trestnom zákone. Ako hovorí odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská, naša norma umožňuje sudcovi nariadiť trest prepadnutia veci. „Musí to byť však proporcionálne a vec musela byť použitá pri trestnom čine,“ upozornila Kurilovská. Podľa nej naši sudcovia však takýto inštitút prepadnutia veci v praxi nepoužívajú. Aby bolo možné takýto trest uložiť, museli by byť splnené aj ďalšie podmienky. Navyše, v zákone by sa museli spresniť niektoré ustanovenia.

České súdy začali brať autá častejšie ako v minulosti tým vodičom, ktorí boli opakovane opití a ignorovali zákaz šoférovania. O Octaviu takto prišiel nedávno invalid, ktorý bol osemkrát súdne trestaný práve za to, že desať rokov porušoval zákaz šoférovania. Sudca v apríli rozhodol, že jeho auto prepadne štátu.

(vv)

Agentúrnu správu nahradil autorský článok

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #nehoda #autobus #Tibor Gašpar