Deviatakom ide lepšie slovenčina ako matematika

Tohtoroční deviataci boli v testovaní z matematiky a slovenčiny v priemere o niečo horší ako vlaňajší. Aj terajší deviataci boli viac úspešní v slovenčine ako v matematike.

10.06.2014 09:14
test, škola, žiaci, deviataci, študenti, žiak,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Testy zo slovenčiny zvládli v priemere na 62 percent, úlohy z matematiky na niečo viac ako polovicu – 54,67 percenta. Celoslovenské výsledky monitora deviatakov tiež ukázali, že sa prehĺbili regionálne rozdiely v úspešnosti žiakov.

Ministerstvo školstva slabší výkon žiakov v regiónoch s vyššou nezamestnanosťou zatiaľ nekomentuje. Rezort podľa tlačového odboru „bude hľadať odpovede na zistený stav a navrhovať riešenia“. Minister Dušan Čaplovič v pondelok povzbudil najmä úspešné školy. Na základe výsledkov monitora odovzdával cenu Naj školy, ktorú získala Základná škola na Študentskej ulici v Snine v Prešovskom kraji. Ocenenie by mali dostať aj najúspešnejšie školy vo všetkých ďalších krajoch.

Riaditelia škôl, ktoré sa stali jednotkou, sa v pondelok potešili. „Naozaj sme najlepší? Aj vlani sme boli dobrí, ale nie v celom kraji,“ zareagovala zástupkyňa riaditeľa Základnej školy na Komenského ulici v Senici Ľubomíra Deáková. Testy podľa učiteľov neboli ťažšie ako vlani. „Nemali sme ten pocit. Aj keď pri slovenčine majú niektorí žiaci stále problém s čítaním s porozumením,“ hovorí Deáková. Deti podľa nej málo čítajú a komunikujú skôr cez počítač.

Radosť mala aj Marta Kákošová, riaditeľka Základnej školy na Kubranskej ulici v Trenčíne, najlepšej v Trenčianskom kraji. Výborné výsledky boli v triede pre mimoriadne nadaných žiakov, matematiku urobili takmer všetci na 90 percent, traja na 100 percent. V dvoch bežných triedach bola úspešnosť od 15 do 100 percent. Aj tam však boli žiaci, ktorí urobili oba predmety na viac ako 90 percent a boli prijatí na strednú školu bez prijímačiek. „Celkovo sme sa zamerali na intenzívnu prípravu na monitor, venovali sme sa tomu už od septembra,“ dopĺňa Kákošová.

Riaditeľ Základnej školy na Nábrežnej ulici v Kysuckom Novom Meste, najlepšej v Žilinskom kraji, výsledky nepreceňuje. „Teší ma to, ale mám iné kritériá úspechu,“ tvrdí riaditeľ Igor Drexler. Teší ho úspech žiakov napríklad na celoslovenských súťažiach. Úspešnosť školy v monitore podľa neho závisí aj od toho, akých majú deviatakov v danom roku. Jeden rok sú úspešnejší, iný menej.

V Základnej škole na Skuteckého ulici v Banskej Bystrici zas titul Naj škola v kraji nie je až takým prekvapením. Škola je podľa riaditeľky Zuzany Sedláčkovej už dlhšie „na špici“. „Sme výberová škola a u nás sa aj do prvého ročníka robia prijímačky,“ hovorí riaditeľka. V škole funguje aj dobrá spolupráca s rodičmi, ktorí majú snahu, aby ich deti mali čo najlepšie výsledky. A slabších žiakov zároveň motivujú k lepším výkonom tí šikovnejší. „Zázemie dieťaťa s jeho výkonom určite súvisí,“ uzatvára riaditeľka.

Väčšina riaditeľov tiež upozorňuje, že mnohí žiaci nemajú motiváciu veľmi sa snažiť. Systém je nastavený tak, že na strednú školu sa dostanú bez ohľadu na ich výsledky. Výborné výsledky v monitore, teda úspešnosť v oboch predmetoch nad 90 percent, sú pre nich motiváciou len do tej miery, že na vybranú strednú školu sa dostanú bez prijímačiek. Tento rok však aj podiel tých, ktorí mali taký výsledok, klesol.

Po monitore prichádza zároveň v školách „krušné“ obdobie, keď sa deviataci prestanú učiť a od marca akoby mali už pomaly prázdniny. „Sú dni, keď v triede chýba aj desať deviatakov,“ hovorí Drexler. Na tento problém už upozorňovala Slovenská komora učiteľov. Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania učiteľom vyjde v ústrety. „Na budúci rok sa testovanie deviatakov presunie z marca na apríl,“ potvrdila včera riaditeľka ústavu Romana Kanovská. Neskôr by sa testovanie malo presunúť na máj, ako to žiadali učitelia.

Priemerná úspešnosť deviatakov v monitore
Predmet Rok 2013 Rok 2014
Matematika 60,07 % 54,67 %
Slovenčina 67,51 % 62 %
Najúspešnejšie školy
Bratislavský kraj: ZŠ sv. Františka z Assisi, Bratislava
Trnavský kraj: ZŠ, Komenského ul., Senica
Trenčiansky kraj: ZŠ, Kubranská ul., Trenčín
Nitriansky kraj: ZŠ sv. Don Bosca, Topoľčany
Žilinský kraj: ZŠ Nábrežná, Kysucké Nové Mesto
Banskobystrický kraj: ZŠ Slobodného sl. vysielača, Banská Bystrica
Prešovský kraj: ZŠ, Študentská ul., Snina
Košický kraj: ZŠ T. J. Moussona, Michalovce

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školy #žiaci #slovenčina #deviataci #matematika