V prípade útoku extrémistov v Nitre pribudol ďalší obvinený

Ani po ôsmich mesiacoch stále nie je uzavretý prípad útoku extrémistov na podnik Mariachi v Nitre, pribudol však ďalší obvinený, odznelo v utorok v Správach RTVS v Slovenskej televízii.

10.06.2014 17:19
bar, Nitra, neonacisti Foto:
Bitka neonacistov pri bare v Nitre.
debata

Celkovo je z trestného činu výtržníctva a ublíženia na zdraví obvinených už šesť osôb. Vyšetrovací spis by mal byť podľa Generálnej prokuratúry SR uzatvorený najneskôr koncom leta.

Ako pripomenul RTVS, skupina vyholených výtržníkov napadla prvýkrát zákazníkov a personál podniku Mariachi v októbri minulého roka. Celý incident vtedy zachytila kamera mestskej polície. Druhý vážny útok, tentokrát už mimo záberu kamier, sa odohral na Silvestra, keď útočníci porozbíjali okná v bare a brutálne dobili majiteľa. Radovanovi Richtárikovi útočníci spôsobili komplikovanú zlomeninu nohy, z ktorej sa liečil takmer pol roka. Od silvestrovského útoku a následnej medializácii prípadu sa už podľa Richtárika neudial žiadny podobný útok na podnik. „Prvé týždne, keď to bolo také živšie, tak k nejakým provokáciám prišlo, nejaké verbálne ataky, ale inak nič vážne sa nestalo,“ odznelo v RTVS.

V prípade októbrového útoku medzi tým nastal ďalší posun. Na základe priebežných výsledkov vyšetrovania polícia obvinila ďalšiu osobu. „Z trestného činu výtržníctva a ublíženia na zdraví vyšetrovateľ obvinil šesť osôb. Nikto z obvinených nie je stíhaný väzobne, vo veci prebieha naďalej vyšetrovanie,“ uviedla nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. Podľa generálnej prokuratúry bude októbrový prípad uzavretý už v blízkej dobe. „Prokurátor generálnej prokuratúry predpokladá, že prípravné konanie by malo byť ukončené najneskôr do konca leta,“ povedala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Kauza Mariachi a pomalý postup vyšetrovania zatriasol pozíciami na Okresnej prokuratúre v Nitre, dodáva RTVS. O miesto prišiel okresný prokurátor Igor Seneši a generálny prokurátor Jaromír Čižnár koncom apríla taktiež podal návrh na disciplinárne konanie voči dvom prokurátorkám v súvislosti s ich postupom pri riešení prípadu. O disciplinárnych návrhoch má rozhodnúť disciplinárna komisia. Termín pojednávania však stále nie je určený.

debata chyba
Viac na túto tému: #radikáli #útok v Nitre #Bar Mariatchi