Najviac Slovákov má 40 rokov, populácia starne

Počet obyvateľov Slovenska vlani rástol najpomalšie od roku 2006. Dôvodom je klesajúca pôrodnosť, nižší počet prisťahovalcov a naopak vyšší počet Slovákov, ktorí sa z krajiny odsťahovali. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

11.06.2014 12:25
dôchodcovia, penzisti, manželia, prechádzka, jeseň Foto:
Slovensko starne.
debata (22)

Na konci minulého roka žilo na Slovensku takmer 5,42 milióna ľudí, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje nárast o 5 113 obyvateľov.

„Dlhodobým trendom zostáva starnutie populácie, a to z dôvodu zníženia pôrodnosti a predlžovania veku dožitia,“ uviedla šéfka štatistického úradu Ľudmila Benkovičová.

Slovenské obyvateľstvo má patriť k najstarším v Európe

Podľa najnovších prognóz má slovenská populácia patriť počas 20 až 30 rokov v EÚ medzi najstaršie. Slovenský štatistický úrad upozornil, že súčasný vývoj ohľadom starnutia Slovákov je horší, než sa predtým očakávalo. Priemerný vek obyvateľov Slovenska vlani dosiahol takmer 40 rokov, v priebehu uplynulých desiatich rokov sa tak zvýšil o viac ako tri roky.

Vlani sa na Slovensku narodilo takmer 55-tisíc detí, čo je najmenej od roku 2007. Miera pôrodnosti na Slovensku sa podľa Benkovičovej pohybuje okolo priemeru európskej dvadsaťosmičky. Vlani mierne ubudlo zomrelých, ktorých počet sa v krajine dlhodobo výrazne nemení.

Záujem cudzincov o bývanie v SR sa znížil

V roku 2013 klesol záujem cudzincov o bývanie na Slovensku. Počet prisťahovaných sa znížil o päť percent na 5 149 ľudí, z toho najviac ich prišlo z Česka. Slovensko opustilo 2 770 ľudí, čo je najvyšší počet minimálne od roku 2003. Najviac z nich sa vlani presťahovalo do ČR.

Na Slovensku vlani pokračoval pokles počtu sobášov, pričom vzrástol vek novomanželov pri uzavretí manželstva. Zhruba každé štvrté manželstvo v krajinesa končí rozvodom, Benkovičová však uviedla, že Slovensko sa v prepočte na obyvateľa radí v EÚ ku krajinám s nižšou mierou rozvodovosti.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #Štatistický úrad #populácia