Do novej nemocnice už o tri roky

Nová univerzitná nemocnica, ktorá bude stáť v Bratislave, by mala byť podobná nemocniciam v Štokholme, Tel Avive či Madride. Za vzory si ich vybralo ministerstvo zdravotníctva. To pripravilo štúdiu uskutočniteľnosti stavby, ktorú v stredu schválila vláda. Podrobnosti však zostávajú utajené. Rezort zverejnil len to, že projekt by mal realizovať súkromný partner.

12.06.2014 09:20
debata (7)
Vizuál nemocnice v Madride Foto: MZSR
Nemocnica, Madrid Vizuál nemocnice v Madride

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská povedala, že nemocnice vo Švédsku, Izraeli a Španielsku si vybrali ako príklady preto, lebo aj tam ich stavali súkromní investori. „Existujú úspešné príklady výstavby týchto nemocníc a cieľom je niečo podobné zrealizovať aj na Slovensku,“ podotkla Zvolenská. Bratislavské zariadenie je plánované ako pilotný projekt verejno-súkromného partnerstva.

Koľko bude mať nemocnica postelí, štruktúru oddelení či odhady nákladov na výstavbu Zvolenská nespresnila. Výsledky štúdie, ktorá stála 720-tisíc eur, sú utajené. Riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky na ministerstve zdravotníctva Ivan Poprocký utajenie zdôvodnil tým, že obsahuje dôverné výsledky finančných analýz. „Vzhľadom na vyjednávaciu pozíciu štátu voči záujemcom o spoluprácu so štátom – koncesionárom, ich zverejnenie môže ovplyvniť samotnú prípravu ponúk týchto záujemcov, a preto sme sa ju rozhodli v súčasnosti utajiť,“ dodal Poprocký.

Vizuál nemocnice v Tel Avive Foto: MZSR
Nemocnica, Tel Aviv Vizuál nemocnice v Tel Avive

Minuloročné odhady ministerstva zdravotníctva uvádzali, že projekt by mal stáť 250 miliónov eur, nemocnica by mala mať približne 770 lôžok a ročne 40-tisíc hospitalizácii. Poprocký uvádza, že v tomto rámci by sa nová nemocnica mala pohybovať. Bude stáť v areáli Nemocnice sv. Michala na Patrónke, pacientom by mohla slúžiť v závere roka 2017.

Súkromníka, ktorý postaví nemocnicu a bude ju aj prevádzkovať, vyberie zdravotnícky rezort vo verejnej súťaži. Prihlásiť sa do nej budú môcť aj zahraničné firmy. Tender by mal byť vyhlásený do konca tohto roka.

Výber investora bude podľa Poprockého vedený najskôr formou súťažného dialógu. Ide o obstarávanie, ktoré sa vyhlasuje pre neobmedzený počet záujemcov, ale ministerstvo môže počet záujemcov, s ktorými bude viesť dialóg, obmedziť. „Zjednodušene povedané, tento proces verejného obstarávania je veľmi podobný obchodnému rokovaniu dvoch rovnocenných partnerov. Pozícia štátu musí zostať zachovaná veľmi silná, pretože táto nemocnica je koncová univerzitná a bude poskytovať nielen zdravotnú starostlivosť, ale aj vzdelávanie, vedu aj výskum,“ vysvetlil riaditeľ inštitútu.

Denník Pravda oslovil 4 spoločnosti, ktoré na Slovensku podnikajú v zdravotníctve a mohli by sa uchádzať o partnerstvo so štátom. Záujem zatiaľ priznala iba investičná skupina Penta Investments.

Vizuál nemocnice v Štokholme Foto: MZSR
Nemocnica, Štokholm Vizuál nemocnice v Štokholme

Penta už prevádzkuje 12 regionálnych nemocníc prevažne na východnom a strednom Slovensku združených v sieti Svet zdravia. Plánuje tiež investovať do novej nemocnice v Michalovciach. Skupina patrí medzi najväčších súkromných investorov v slovenskom zdravotníctve. „Naša spoločnosť sa určite bude o projekt modernej koncovej nemocnice zaujímať. Nepoznáme však presné podmienky, za akých bude spolupráca medzi štátom a súkromným investorom fungovať. Pre nás je najpodstatnejšie, aby súkromný investor mal možnosť nemocnicu nielen postaviť, ale ju aj dlhodobo prevádzkovať," potvrdil hovorca skupiny Martin Danko.

Rozhodnutie o tom, či sa spoločnosť do súťaže zapojí, padne vtedy, keď sa vláda rozhodne viesť konkrétne rokovania s potenciálnymi záujemcami a predstaví špecifické podmienky spolupráce.

Medzi ďalšími možnými investormi, ktorí by mohli novú nemocnicu postaviť, je spoločnosť Grafobal Group podnikateľa Ivana Kmotríka, ktorá prevádzkuje nemocnicu v Skalici a bratislavskú gynekologicko-pôrodnícku nemocnicu Koch, ďalej spoločnosť AGEL, ktorá má 5 nemocníc vo Zvolene, ale aj spoločnosť J&T, ktorá už v minulosti podnikala v zdravotníckom sektore. Mala 4 nemocnice a zdravotnú poisťovňu na Slovensku či medicínske laboratória v Čechách. K téme sa všetci odmietli vyjadriť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nemocnica #investori #ministerstvo zdravotníctva #Univerzitná nemocnica #súkromníci