Víťazov konkurzov na sudcov vedeli niektorí vopred

V podobnom duchu ako v Svidníku a v Kežmarku sa výberové konania na sudcov niesli aj na okresných súdoch v Rožňave a v Michalovciach. Aj na ne Pravdu upozornil čitateľ, ktorý nám štyri dni pred ukončením konkurzov napísal, kto ich vyhrá.

13.06.2014 12:30
debata (7)

Zverejnené výsledky jeho predpoklad opäť potvrdili. Predsedovia oboch súdov tvrdia, že výber členov komisie prebehol zákonne a za výsledok konkurzu zodpovedajú členovia komisie.

Pravda už pred pár týždňami informovala o výberových konaniach na okresných súdoch v Svidníku a v Kežmarku, keď do redakcie dostala výsledky ešte pred ich zverejnením. Dokonca aj s väzbami víťazov konkurzov či ich príbuzných a nadriadených na niektorých členov komisií.

V Rožňave vyhrala Judita Gabonaiová-Hrenčuková, dcéra dlhoročnej sudkyne tohto súdu. V písomnej časti z 8 uchádzačov skončila ako druhá, v ústnej uspela z troch ďalších účastníkov iba ona. Predseda súdu v Rožňave reagoval, že pri vyhlásení konkurzu aj výbere členov komisie postupoval zákonne. „Samotné výberové konanie vykonala výberová komisia, ktorej členom som nebol, a preto sa k priebehu a k hodnoteniu výberovej komisie vyjadriť neviem,“ povedal Viliam Hlaváč.

V Michalovciach sa bojovalo o dve miesta sudcov. Úspešní boli Jana Smereková a Andrej Radomský. V písomnej časti získal viac bodov ako oni len jeden uchádzač, naopak, v ústnej časti, ktorá má najvyššiu váhu a body v nej udeľujú členovia komisie, získali obaja najviac bodov. „Môj známy sa zúčastnil výbe­rového konania v Michalovciach a bývalá kolegyňa už vo dverách ho vítala s informáciou, kto vyhrá. Takisto rovno povedala aj to, že na výberko do Rožňavy sa ani nemusí unúvať, že vie, kto to vyhrá,“ informoval nás čitateľ. Smereková pôsobí na tomto súde v pozícii hlavného radcu, Radomský je vyšším súdnym úradníkom na košickom okresnom súde. Vo výberovej komisii sedela aj sudkyňa z košického krajského súdu.

Predseda Okresného súdu v Michalovciach Pravde napísal, že vybral komisiu tak, ako mu určuje zákon: „Ja osobne som členom výberovej komisie nebol, preto sa k priebehu výberového konania ani ku konečnému spôsobu vyhodnotenia výsledkov vyjadriť neviem,“ reagoval Martin Stretavský. Je však presvedčený o tom, že osobnostná a odborná úroveň všetkých členov výberovej komisie bola dostatočnou zárukou objektívneho posúdenia odborných znalostí a ostatných požadovaných predpokladov jednotlivých uchádzačov o funkciu sudcu.

Ministerstvo spravodlivosti sa k týmto prípadom nechce vyjadrovať.

Rovnako ako v prípade Svidníku a Kežmarku aj v Rožňave a v Michalovciach uspeli tí, ktorí boli lepší až v ústnej časti konkurzu. Tá získala väčšiu váhu po zmenách, ktoré presadil minister spravodlivosti Tomáš Borec. Účastníci v nej môžu získať viac bodov.

O tom, či sa úspešní uchádzači výberových konaní stanú sudcami, rozhodne Súdna rada. Tá prerokuje, či ich navrhne na vymenovanie prezidentovi.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #výberové konania